המסלול המוצע:
ערים נבטיות בנגב: עבדת, ממשית, בור חוורים
ממשית
בשלט הכניסה למקום כתוב "אתר מורשת עולמית. ערי המדבר בנגב [פעם קראו לערים "הערים הנבטיות"] על דרך הבשמים", אלא שהמקום לא נמצא על דרך הבשמים. העיר מתוארכת כיישוב לסוף המאה ה-1 לפנה"ס, והחומה נוספה לה בימיו של דיוקלטיאנוס, בסוף המאה ה-3 לס'.

ממשית אינה עיר נבטית אלא עיר נבטו-ביזנטית. היא אינה יושבת על דרך הבשמים אבל כן יושבת על דרך מסחר חשובה שעולה מדרום ים המלח אל מרכז הנגב, אל באר שבע, וממנה לעזה וצפונה אל שדרת ההר המרכזית (דרך האבות). הסחורות שעברו בדרך זו היו בעיקר מלח, אספלט ועץ לבנייה שהגיע מהאזורים הגבוהים של הרי אדום.
הממשית מומלץ לעבור בשער, מגדל השמירה, כנסיית הנילוס, המשטרה הבריטית, כיכר העיר, רחוב השוק, בית נבטו ובית המרחץ.
מה שתו כאן? נבין גם שצריכת המים בעולם העתיק עמדה על 12 ליטר ליום באוכלוסיות בזבזניות (אוכלוסיות של ערים), מה שכלל צריכה לתעשייה, שטיפה והכל. באוכלוסיות חסכניות כבר יורדים לכמות של 6 או 8 ליטר ליום לנפש (לעומת 120 ליטר לאדם ליום כיום).
כל מטר בעיר מנוקז לתוך בורות מים. תושבי העיר ידעו לנקז כל טיפת מים כדי שיהיה להם מה לשתות. התשובה הראשונה ל"מה שותים בממשית" היא: מי בורות, כלומר מי נגר שנוקזו לתוך בורות. אבל בממשית יש גם שני מפעלי מים ציבוריים. האחד הוא אמת המים של הר צייד, שמנקזת את כל הנגב העילי מהמדרונות הצפוניים של הר צייד דרך אותה אמת מים לתוך בור מים ציבורי ששימש בעיקר את בית המרחץ. מפעל המים השני הוא אותם שני סכרים על נחל ממשית. הנחל נסכר בשני סכרים בנויים.
חוות הגמלים בנגב-ממשית
אפשר ללון בחוות הגמלים.
בור חוורים
הבור נמצא ממש סמוך לדרך האתרים שעוקפת את נחל חווארים, וכנראה שהכביש המודרני עובר כאן באותו תוואי של דרך עתיקה. מי שלא מכיר את הבור לא יכול לראות אותו מרחוק, שכן הוא נסתר מעיני העוברים בדרך, וזוהי עדות נוספת לגדולתם של הנבטים- לא רק שהם ידעו למצוא מים במדבר, אלא הם ידעו גם להסתיר אותם היטב.

לינה מומלצת: בית ספר שדה- שדה בוקר – 08-6532016.
ציוד: נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה ליום הראשון, כובע, קרם הגנה.
ביבליוגרפיה:
1. שמואלי אבשלום, ארץ הנגב (2 כרכים) , משרד הבטחון, 1979.
2. ערי הנבטים בנגב – אריאל 62-63.
3. נגב אברהם, אדוני המדבר, תולדות הנבטים וממלכתם, הוצאת כתר, תשמ"ג.
4. מנחם מרכוס, הר הנגב המרכזי ומכתש רמון, סקר נוף ומסלולי טיול, רשות שמורות הטבע, 1983.
5. דרכי הבשמים – מדרשת שדה בוקר, החלה"ט ורשות העתיקות, 1991.