תל אגרה – תל אלאקרה *

תל אגרה

תל אגרה – Tel Agra – תל אלאקרה (נ.צ.1380.1011) הוא תל ארכיאולוגי בגודל 80 דונם בשפלה, 341 מ׳ מעל פני הים. התל שוכן כ-5 ק"מ מדרום-מערב למושב אמציה, מדרום לשמורת גבעת גד, דרום-מערב לגבעת עקצר, וצפון-מערב לגבעת גומר. מספר מערות וחומות הרוסות ותצפית. הוא מוקף משלושה כיוונים (ממזרח, מצפון, וממערב) בפיתול של נחל אדורים, מיובלי נחל שקמה. קטע זה של הנחל קרוי בפי התושבים המקומיים "ואדי אבו אל חויט". בין תל עיטון לתל אגרה נסקרו על רכסי הגבעות שרידי ישובים רבים.

האם תל אגרה הוא תל?

בערבית ״תל״ הוא מקום גבוה. אנו מתיחסים לתל כשיש שכבות. כאן יש רק ממצאים רומים וביזנטים.

שמורת יער אמציה

תל אגרה נמצא בשמורת יער אמציה. ממערב לתל אגרה נמצאת חורבת שלום. מראש התל מבט מרהיב על הסביבה ועל תוואי הנחל. ניתן להשקיף גם מערבה עד לרכסי הכורכר של מישור החוף.

תלך אגר – המקור השם

השם העברי משמר את צליל השם הערבי תל אלאקרה קירח (?) גוייר כ״אגרה״ (מאגר).

תקופת הברונזה הקדומה

עיקר הממצא שנסקר במקום והיה מציאת שרידי עיר מבוצרת מתקופת הברונזה הקדומה ב' – מן האלף השלישי לפסה"נ (3500 עד 2700 לפני הספירה). וכן נמצאו בו חרסים מאז תקופת הברונזה המאוחרת ועד התקופה הביזנטית. סביב התל יש קטעי קירות וחומה ששרידיה נראים בעיקר בצדו הצפוני. החומה הקיפה את התל והשתמרה לגובה של 8-4 נדבכים.

בראש התל יש מבנה רבוע 24×24 מ׳, ששימש אולי במצודת משמר, ולרגליו בצפון מצויים שרידי מיבנים.

מפעל המים העתיק בתל אגרה

מדרום – מערב לתל גילה דוד עמית מפעל מים קדום שייתכן שהוא מן התקופה הרומית – ביזנטית .למרגלות תל אגרה, מדרום מערב , עובר נחל ארורים בתעלה חצובה המסיטה את תוואי הנחל מערבה. התעלה נקראת בפי תושבי המקום ״א-סד״ כלומר "המעבר הצר״. אורך החציבה הוא כ 140 מ' ורוחבה 4-3 מ׳. קירות התעלה זקופים וגובהם 6-5 מ׳. לאחר שטפונות , נאגרים כאן המים במשך מספר שבועות . זרימת המים העזה בתעלה בעת השטפון , היא מחזה מרהיב ; המים עוברים בתעלה תוך יצירת מערבולות ברעש אדיר עם אבנים מתגלגלות. ניתן לראות מדי פעם את המצוקים הלבנים המאפיינים אותו . במהלך זרימתו מערבה התחתר הנחל בסלעי הקירטון ויצר גדות הבולטות בצבען הבהיר.

עיקרו של מפעל מים זה הוא סכר בנוי ותעלת הסטה חצובה בצד אפיקו של נחל אדורים . תפקיד התעלה היה להעביר את מי הנחל שלא באפיקם הטבעי למנוע הצפת שטחים חקלאיים, וכך לאפשר עיבוד של אדמות חקלאיות פוריות באפיק הנחל בלי חשש מפני סחיפה בימי החורף . אורכה של תעלת הסטה זו כ – 150 מ'.

1.5 ק"מ מתעלת ההטיה, כ-300 מ' מדרום לנחל, מצויה קבוצת מערות פעמון, הנקראות ״אל חבס״ , שמשמעותו "המחבוש״. המערות הן מטיפוס המחצבות דמויות הפעמון הידועות מאזור בית גוברין.

הסכר בנחל אדוריים צילום: Danny Gershoni
הסכר בנחל אדוריים
צילום: Danny Gershoni

מפעל המים הישראלי

כקילומטר אחד ממזרח לתל, על אפיקו של נחל אדורים, הוקם בשנת 1955 סכר שתפקידו לאגור את מי השיטפונות בחורף. הסכר כמעט אינו מתפקד והמאגר יבש לחלוטין. במסגרת בדיקת הנגר העילי (שטפונות) הומלץ על הקמת מספר מאגרי מים וניצולם לגידולי מטעים או שלחין. הסכר בנחל ארורים נבנה בדי לאפשר את הגדלת הבסיס הכלכלי של מושבי האזור. כיום המאגר עזוב ומלא באדמת סחף. לעתים, לאחר שטפונות, נאגרים המים באגם למשך מספר ימים והמקום מושך עופות רבים. זאת, עד שהמים מחלחלים.

מתקופות הרומית והביזנטית

במקום שרידי מתקופות הרומית והביזנטית

איך מגיעים לתל אגרה?

ניתן לעלות לתל עם רכב 4X4 מדרום.

ביבליוגרפיה

מדריך ישראל החדש : אנציקלופדיה, מסלולי טיול – כרך 10 : השפלה עמוד: 130 – 131

אריאל : כתב עת לידיעת ארץ ישראל – חוברת המאה של אריאל : מאמרים ומחקרים בידיעת ארץ-ישראל – חלק ב, עמוד: 182

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: