שתולה *

החומה המצוירת - שתולה

שתולה היא מושב ליד הגבול בין ישראל ללבנון בגובה כ-680 מטר מעל פני הים – לעתים יורד שלג בחורף.  ליישוב אופי מסורתי ליברלי ובו משפחות חילוניות, מסורתיות ודתיות. בשנת 2010 הצטרפו ליישוב 5 משפחות של בני הציונות הדתית-לאומית. מקורות הפרנסה של תושבי שתולה היום הם לול מטילות, חלב עזים, ומטעים. אוכלוסית שתולה מורכבת מ-50 מיסדים, 56 דור שני, ו-24 מתישבים קהילתיים (דתיים).

מעלה יוסף

מועצה אזורית ״מעלה הגליל״ הוקמה בפברואר 1958 וכללה אז: אלקוש, חוסן, מעונה, פקיעין החדשה וצוריאל וכן את מעלות-תרשיחא.  מעלות-תרשיחא פרשה והפכה למועצה מקומית. יישובי העולים של מועצה אזורית סולם צור (גורן, יערה, עבדון, עין יעקב, שומרה) צורפו את למועצת מעלה הגליל וכן את היישוב החדש אבן מנחם ועוד שלושה יישובים חדשים: זרעית, נטועה ושתולה. בשנת 1975 הוסב שמה של המועצה ל"מעלה יוסף", על שם יוסף וייץ, שהיה יושב ראש הקרן הקיימת לישראל. מושב לפידות הוקם עבור בנים ממשיכים של מעלה יוסף. בשנים 1979-1981 הוקמו בתחומי מעלה יוסף יישובים קהילתיים במסגרת תוכנית המצפים בגליל: מתת, אבירים, מצפה הילה וגיתה וגרנות הגליל ומנות. בשנת 2000 נוסף היישוב החדש נווה זיו למועצה.

מועצה אזורית מעלה יוסף
מועצה אזורית מעלה יוסף

מקור השם שתולה

שמו של היישוב הוא סמלי, כמו שם היישוב נטועה הסמוך.

תולדות המושב שתולה

על פי תוכנית סו"ס ("סוף סוף") לייהוד הגליל, אותו יזם ראש הממשלה דאז לוי אשכול ז"ל, המושב היה אמור לעלות על הקרקע בסוף שנת 1966 יחד עם זרעית נטועה. הגיעו המוסדות למסקנה שאין אפשרות פרנסה לשלושה יישובים חקלאיים (נטועה וזרעית, ושתולה) באזור. נכנסו המתיישבים למושב שתולה רק במרץ 1969. משרד הביטחון לחץ לאכלס את המקום כדי לסתום את הפרצה בגבול בין זרעית ונטועה בגלל התחממות גבול הצפון. בינואר 1969 פוצצו מחבלים שחדרו מלבנון בית ריק בקצה המושב. בתגובה החליטו המתיישבים להקדים את עלייתם על הקרקע, עוד בטרם חובר המושב למים ולחשמל ובמרץ 1969 עברו למושב 25 המשפחות הראשונות, רובן מאלקוש. המתיישבים היו עולים מכורדיסטן. בדצמבר 1970 נפצע תושב המושב מהתפוצצות מוקש נעל שהונח בקרבת המושב על ידי מחבלים שחדרו מלבנון.

מפגש עם אליהו אבנר, מורה דרך, שתולה

חברי קורס מורי דרך ״חופים״ התארחו אצל אליהו אבנר משתולה, אף הוא מורה מורה דרך במקצועו. במועדון הוא תיאר את יסודו של הישוב ועמידתו בפעילויות הפח״א של ה״שכנים״. יחידות מובחרות של צה״ל היו בני בית במושב וצבא לבנון החופשית פעלה מעבר לגדר. למדנו ״מורשת קרוב״.

אבנר אליהו
אבנר אליהו
  • כאשר הוקמה שתולה היו במקום 50 בתים אך רק 13 משפחות. פעילות חבלנית עוינת (פח״ע) פגעו בבית הראשון שהוקם ביישוב. היום היישוב מוגן על ידי גדר מערכת, מיקוש, תלתלית, גישוש, ורצועת בטחון. הנוצרים בכפרים השכנים מעבר לגבול, קליעה – قليعه, מרג׳ עיון – مرج عيون, ובורג' אל מאלוכ  היו הראשונים להתארגן במיליציה המארונית "צבא לבנון החופשית" – جيش لبنان الحر ביקוד רס״ן רב-סרן חדאד בשיתוף הפעולה שלה עם ישראל. לאחר מכן התטרפו גם כוחות שיעיים.
  • רס"ר אבישי קוריסקי, בן 24 מנצרת עילית וסמל איתי אילוז, בן 21 מעפולה, חייל מודיעין נהרגו מירי חיזבאללה, בעת שתיקנו אנטנה במוצב ״נורית״ בצפון. אחד החיילים עסק בתיקון האנטנה של המוצב, בעת שנפתחה האש ממוצב חיזבאללה, השוכן במרחק של כ-250 מטר מצדו הלבנוני של הגבול. החייל השני עמד למרגלות האנטנה, וככל הנראה יצא מהמוצב לחפש את חברו. האירוע קרה סמוך ליישוב זרעית.
  • בנימין "בן" דונקלמן – Ben Dunkelman היה מהבולטים במתנדבי מח"ל שהגיעו להילחם במלחמת העצמאות ומפקדה השני של חטיבה 7. "גשר בן" בכביש הצפון (8993), העובר מעל נחל שרך, קרוי על שמו.

מסלול החטיפה של רגב וגולדווסר – עם החומה המצוירת

המלחמה נפתחה בתקיפה מתוכננת של חזבאללה באזור הגבול, בתקרית שבה נחטפו החיילים אהוד גולדווסר מנהריה ואלדד רגב מקריית מוצקין ביום רביעי, 12 ביולי 2006 ליד מושב שתולה ונהרגו שלושה לוחמים – רס"ל אייל בנין מבאר שבע, רס"ל שני תורג'מן מבית שאן ורס"ר וואסים סאלח מינוח. בעקבותיו יצאה ישראל למלחמת לבנון השנייה. ב-16 ביולי 2008, שנתיים לאחר החטיפה, הוחזרו גופות שני החיילים שנחטפו לישראל כחלק מעסקה עם חזבאללה.

כביש 8993 הוא אחד מהכבישים היפים והלא שיגרתיים ביותר בארץ – מסלול מרתק לאמיצים ולסקרנים.

מסלול החטיפה של רגב וגולדווסר. עם החומה המצוירת - צילום בתיה פריד
מסלול החטיפה של רגב וגולדווסר (צפון כלפי מטה). עם החומה המצוירת – צילום בתיה פריד

על כל אלה

בשנת 1980 נפטר גיסה של נעמי שמר. אחותה אמרה שנעמי, שחשה במצוקתה, כתבה לה שיר נחמה – המודה לאל על הטוב ועל הרע – והיא פירשה את שורות השיר כשורות המתייחסות לשכול האישי שלה. עם זאת, בחינת השיר מעלה שתי אפשרויות: האם השיר הוא אכן שיר אישי-משפחתי או שמא הוא טומן בחובו מסרים רחבים יותר כמו פינויי יישובי סיני.

אנדרטה לאלדד רגב ואהוד גולדווסר בפארק אדמית

אנדרטה לאלדד רגב ואהוד גולדווסר בפארק אדמית
אנדרטה לאלדד רגב ואהוד גולדווסר בפארק אדמית

החומה המצוירת

שמונה אמני גרפיטי מוכרים מרחבי העולם ציירו קטע של חומת ביטחון שהוקמה בין גדר הגבול עם לבנון ובין מושב שתולה (כביש 8993). החומה, המגנה על חלקו המזרחי של היישוב מפני צלפי חיזבאללה שמעבר לגבול, מתנשאת לגובה של כ-4 מטרים ונמתחת לאורך 200 מטר. מבצע נוסף מתוכנן לקיץ 2019. רוצים להצטרף?

יוזמי הפרויקט היו אבנר אליהו, צורה דרך, ומירה עוזיאל וורקנך, מטפלת באמנות, שניהם משתולה. הפרויקט זכה לתמיכת המועצה האזורית מעלה יוסף, המרכז הקהילתי המקומי ועמותת Artists 4 Israel.

שביל החורש שתולה

שביל החורש שתולה הוא מסלול מגוון בחורש הים-תיכוני בגליל העליון המערבי, החובק נקודות ציון מרהיבות: מערת רהב ("הוטה") שהיא הלוע באדמה הכי עמוק בארץ, ותצפית נוף מיוחדת של הגליל העליון המערבי מזווית לא מוכרת. הוטת רהב היא לוע באדמה, שנוצר כתוצאה מהמסת אבן הגיר על-יד מי הגשמים באיזור. צורתה כעין ארובה מחולקת לשלושה "קמינים" ועומקה הכולל הוא 188 מ' מתחת לפני השטח – הנקודה העמוקה ביותר במערות ישראל! בערבית נקראת מערה כזו "הוטה" – שמשמעותה לוע של לוויתן. שמה של ההוטה כשם ההר הסמוך, הר רהב. סייע בהכנת המסלול, ידידי, חנוך כליל-החורש, מושב שתולה. מערת רהב התגלתה בקיץ 2014 על ידי תושב מושב שתולה, במסגרת פריצת שביל מטיילים באזור ("שביל החורש שתולה"). המערה מגודרת, והכניסה אליה מסוכנת מאוד.

בשביל החורש של שתולה יש 3 מסלולים לבחירתכם:

  • מסלול קצר אל התצפית, מסומן באדום ולאחר מכן בשחור, כ-1 ק"מ הלוך וחזור.
  • מסלול ארוך אל התצפית, מסומן בשחור, ממושב שתולה עד התצפית וחזרה באותה דרך,כ–1.5 ק"מ.
  • מסלול בנחל בצת עליון אל חניון הסרנים, מסומן בשחור ולאחר מכן בכחול: יוצא ממושב שתולה,יורד לאפיק נחל בצת עילי עד לחניון הסרנים, כ-2 ק"מ, או 1 ק"מ עד העיקול בכביש, דורש שני רכבים.

חניון הסרנים: חורשה בכביש הגישה לשתולה, נקרא על שם שני הסרנים ניר זהבי ויפתח עין שנפלו בלבנון ב-1978 בפשיטה על דאהר אל בורג'. במקום מצבה קטנה עם תיאור הקרב, אנדרטה, שעון שמש ומתקנים לילדים ומשפחות.

חניון הסרנים (נו"י) ליד אבן מנחם צילום:יוצרד"ר אבישי טייכר
חניון הסרנים (נו"י) ליד אבן מנחם
צילום:יוצר ד"ר אבישי טייכר

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: