שילה הקדומה – אתר מומלץ

איך שפניתי לשילה הקדומה (Khirbet Seilun) שמחתי לראות חניון מלא אוטובוסים של תלמידים שבאים מבתי ספר מכל הארץ. גם בתי ספר ממלכתי-דתי וגם מבתי ספר ממלכתיים. בנוסף, מתנדבים בעיקר מהארץ אבל גם מחו"ל מצטרפים לחפירות הארכיאולוגיות. יש תנועה ערה של תיירים מכל העולם ומכל האומות. לרוכבי אופניים ואוהבי לכת שביל נחל שילה הוא אתגר ראוי. פרטים על תולדות החפירות בשילה העתיקה ניתן למצוא באתר של ישראל בן אריה. שילה שוכנת בתחום שבט אפרים למרות שהיום היא שייכת למועצה אזורית בנימין. במקורות מוצאים גם שלו, שילו, ו- שלה ויתכן שמשמעות השם היא שלווה. ניתן להצטרף לסיורים מודרכים במשך כל השנה. לוח האירועים והאטרקציות של שילה הקדומה כולל:
-
- ט"ו באב – פסטיבל הרקדה ושירה לנשים
- ט' באב – קריאת מגילת איכה ליד מקום המשכן
- חול המועד סוכות וחול המועד פסח – בחול המועד האתר פתוח במתכונת מיוחדת של "רחוב מקראי חי" עם סדנאות מלאכת המשכן לילדים, שחקני רחוב, ונגנים, סיפורי התנ"ך,סיור מודרכים בשבילי האתר, סיור מטמון שילה, סדנאות מלאכות קדומות וכלי נגינה, יצירה, סיורים מוסיקלים ותיאטראליים – בקיצור חוויה משפחתית.
- ערב ראש השנה (כ"ח באלול) – "תפילת חנה"
- תוכניות לבר/בת מצוה
בקיצור, תבחרו את המועד המתאים למשפחה שלכם ובואו ליהנות בשילה הקדומה.
ג'מע א סיתין

היישוב בשילה התקיים משך כל ימי בית שני והיה מרכז יהודי חשוב בימי מרד החשמונאים. גם אחרי חורבן המקדש השני בירושלים נמשך היישוב היהודי בשילה ובסביבתו. בתקופת התנאים הוקם ביכנ"ס בשילה. בתקופה הבזנטית הוקמה כנסיה על יסודותיו. אחרי הכיבוש הערבי הוסבה למבצר ולאחר מכן לבית תפילה עבור מוסלמים תושבי שילה. מבנה זה מכונה היום "ג'מע א-סיתין" (מסגד השישים). הרב אריאל בפירושו על ספר שופטים טוען שזוהי כיפת השכינה (קובת א-סכינה) שמתאר בעל ה"כפתור ופרח" שביקר במקום.
מבנה החזיון האור-קולי (הישן)
מבנה זה שוקם על יסודות של כנסיה עתיקה ושימש את ראשוני המתנחלים בישוב שילה. החזיון האור-קולי הנוכחי יוחלף על ידי מגדל הרואה. ליד המבנה מערת קבורה, בורות מים, חורשת הדרכה ומנוחה, שרותים וקיוסק.
בסיליקה (בזיליקה)

בפאתי התל-מבנה בסיליקה ששופץ ע"י משלחת דנית במאה הקודמת, אמנם לא במידות המקוריות של הבזיליקה. בפנים יש פסיפס גדול שאחד מפרטיו הוא מגן דוד. דמויות של בעלי חיים הושחתו על ידי איקונוקלסטים (שוברי דמויות) נוצרים. בכניסה קיימת כתובת בפסיפס המזכיר עת "ciloyn " "סילון" – כלומר "שילה" ביוונית. ביוונית אין אות שין.
ג'אמע אל יתים

מיבנה מוסלמי (Walli Yetaim) בנוי מאבני גזית גדולות שנלקטו משרידי מיבנים קדומים. גיאמע אל יתים מזוהה כמקום קבורתו של עלי או אולי מקום המשכן. יתכן שהיתום מתיחס לנככד של עלי שנולד לאחר שאביו נהרג בקרב עם הפלישתים. ליד גיאמע אל יתים עץ תאנה עתיק עליו אומרים שהוא המקור של תאנת שילה. סמוך לגיאמע אל יתים חורשת שקדיות בה קוראים תושבי שילה החדשה מגילת איכה בט' באב. שם קיים מגרש מודרני נרחב בו עורכים את פסטיבל המחולות והזימרה לנשים בט"ו באב.
תל שילה
סביב העיר הכנענית נבנתה "חלקלקה" להגנה – חלקלקה הנה מבנה המהווה חלק מביצורים הנמצא בצדה החיצוני של חומת מצודה או עיר מבוצרת. מטרת החלקלקה היא למנוע מן האויב לטפס על קירות המצודה או החומה או לערער את יסודותיה של החומה. לאחר התנחלות השבטים, בני ישראל פינו קטעים מהחלקלקה ובנו בתים ומחסנים גדולים. יתכן שהפגיעה במערכת הביצורים סייעה בסופו של דבר לכיבוש והחרבת העיר על ידי הפלשתים. בחפירות שנערכו במקום התגלתה שכבת האפר של שריפת העיר הישראלית. בתיארוך שנערך נמצא מועד השריפה הוא סביב 1050 לפני הספירה.
מקום המשכן?
שילה העתיקה מזוהה בתל שילה ובעתיקות הסמוכות, בעיקר לצד דרום. צורת התל ייחודית, בהיותה מורכבת משני חלקים: חלקו הגדול במרכז ודרום התל, בנויה בסגנון הטיפוסי של תלים, בצורה מעוגלת, שכבתית וסימטרית. בצידו הצפוני בולט משטח כמעט מישורי, כעין מדרגה. בשטח זה לא ניכרים שכבות בנייה כפי שמצוי בתלים. בשטח זה יש שני קווי בניין מקבילים, ברובו סלע טבעי וחלקו הושלם ע"י בניית אבן טבעי. מידות המשטח מתאימות למשכן וסביבו די מקום לעולים לרגל בחגים. על התל עצמו אין משטח מתאים למשכן ולעולי הרגל. בספר שמואל א' פרק ד' מסופר שאיש בנימין בא מן המערכה (בדרום) ותחילה מגיע לעיר (ותזעק כל העיר) ורק אחר כך שמע עלי את קול הצעקה (כי הוא יושב בצפון העיר במקום המשוער של המשכן). רבים באים למקום המשכן להדליק נר ולהתפלל תפילת חנה.
מגדל הרואה

הפתיחה החגיגית של "מגדל הרואה" תיערך בבתחילת ניסן תשע"ג . מגדל הרואה יהיה פתוח לקהל הרחב לאחר הפתיחה החגיגית – תעקבו במודעות בעתונות. במגדל תוכלו לצפות במופע אור-קולי חדיש בו הסרט מוקרן על קירות הזכוכית מסביב אשר בשלבים שונים ייהפכו שקופים כדי שההצגה תוקרן על הרקע של הגבעות סביב שילה. דוגמית ניתן לראות בסרטון הטריילר למעלה.
בסיום תודה רבה ליוחאי גרינגליק עבור ההדרכה האישית באתר שילה העתיקה. כשהוביל אותי בשבילי שילה הקדומה היתה לי תחושה שאני חזרתי בזמן למשכן של עלי הכהן.
ישוב שילה היום


עבודה יפה על האתר הארכיאולוגי ועל השתלבות הקדום עם המודרה מבחינה הנדסאית בבית הכנסת המרכזי בישוב שלנו. כל הכבוד.
חן, חן, ישראל. הצצתי בבלוג המקורי שלך ואהבתי. החלטתי לעקוב. כל טוב. צבי