
חידון: מי מכיר את הישוב הזה?
- ישוב דתי בגליל התחתון?
- קיימת דרך רומית עתיקה?
- תלמידי בית הספר סימנו שביל נוף היסטורי?
- פסוקי כתבי הקודש תלויים על כל עמוד חשמל?
ניחשתם? לא?
התשובה הנכונה היא רומת אל הייב, ישוב בדואי מול הושעיה בבקעת בית נטופה.
מסלול לטיול:
חוצים ברמזור את צומת הושעיה בכביש 77 ופונים מזרחה (ימינה) . כעבור כמה מאות מטר מבחינים בפס בלתי-מעובד במקביל לכביש 77 באמצע השדה חקלאי. זהו קטע קצר של דרך רומית עתיקה, מרוצפת ובעלת אבני שפה בשוליים. לידו קיים כביש אספלט שמוביל לכניסה לכפר רומת אל הייב.

פונים שמאלה (צפונה) וממשיכים בדרך סלולה על מדרכה כשני קילומטרים דרך שכונת כרוש (כורוש) עד לצומת רמנה –עוזיר בקצה הכפר. ההליכה קלה ונעימה. תחושתי היתה של בטחון גמור למרות שידידים המליצו לי לא לטייל לבדי. מדי פעם עצרו התושבים ואף הנהגים להגיד לי שלום. הקפדתי לא לאכול בנוכחותם ונפרדתי מהם ב"רמדאן כרים". היו ששאלו אותי אם אני מכיר אבו רזי שעבד בהושעיה פעם בשמירה. לכולם היה ברור שאני הולך לחירבת רומא.
הבתים ברחוב הראשי של רומת אל הייב הם בתים בודדים בנויים על הקרקע במגרשים עם גינות מטופחות. הגימור החיצוני הושלם ויש בהם גדרות-חי, חניות לרכב ושערים אמנותיים. לחלק מן המגרשים צמודה יחידה משקית (כמו במושב) של דיר ורפת. בבתים רבים נקבעה תמונה של כיפת הזהב – אך פחות שכיח מאשר ראינו בבתים במשהד. ידוע שמרבית הבנים משרתים בצה"ל, ואכן מצאתי בית אחד עם עליו מתנוסס דגל ישראל. לא צילמתי כדי לא להביך אותו.

מאחר וזה ישוב דתי, לאורך הכביש בכל עמוד חשמל תלויים שלטים עם פסוק מן הקוראן. אני לא בטוח שזה היה עובר בהושעיה שעל כל עמוד חשמל יהיו פסוקים מן התנ"ך.

יש אומרים שזו השתלטות האיסלאם הקיצוני על השטח – בדומה לצריח המואזין במסגד המקומי או הרמקולים הקוראים למאמינים לתפילת שחרית ב-04:40 בבקר בקולי קולות כל יום. בדרך נשמע קול המואזין, אך הוחלף דיסק לרגל הצום לפרחי אל הייב.
עד כאן למעשה ניתן לנסוע ברכב משפחתי מצומת אל הייב בכביש 77 מזרחית לצומת הושעיה. נוסעים עד סוף הכפר בדרכים סלולות ומהמשיכים ברגל עוד כ- 200 מטר עד לחירבת רומא.
חירבת רומא מהווה חלק של גן לאומי ציפורי. כאן הופתעתי למצוא שלט, בדיוק כמו בהושעיה ש"השביל הוסדר לנוחות המטיילים על ידי ילדי רומת אל הייב המשתתפים בפרויקט חינוכי-סביבתי רומת אל הייב בהובלת רשות הטבע והגנים והמועצה האיזורית אל באטוף".

כל הגבעה מלאה מערות מסתור מתקופת המרד הגדול. השביל מוביל בין פתחי המערות. הפתחים גלויים ומי שמעוניין יכול להיכנס פנימה. בורות המים העמוקים מגודרים. ניתן לזהות פתחים לבור גם מבחוץ וגם מבפנים מהצד של המערה. זה מקום מצויין למנוחה ולהפסקת קפה.

ברך חזרה ניתן ללכת לפי המסלול התואר "טיול למוביל הארצי" במסלול מעגלי. אם הגעתם ברכב חוזרים דרך הכפר לכביש 77 .

אני חזרתי ברגל ובדרך גיליתי מה עושים מהתירס היבש שתיארתי ב"מה צומח פה".

אתמול הלכנו בעקבותיך.
מסתבר שאפשר להגיע ברכב מסביב עד לחורבה, ושם מערכת מערות מסתור מקסימה מימי המרד.
ליד השלט בראש הגבעה ממשיכים בשביל המטופח על ידי הילדים עד לקצהו, משם מערה הכוללת כניסה למערכת המסתור.
המערכת מסומנת בפסים מחזירי אור ושלטים המציינים לאלו פתחים אין להכנס ולאלו אפשר.
בקיצור – מומלץ ביותר!