מי מכיר את רמת סירין?
מי שטייל בשביל ישראל או בשביל עמק המעיינות עבר בשטחי רמת סירין. זה אחד האזורים הפחות מוכרים בארץ. כאשר עברתי כאן בשביל ישראל אמרתי לעצמי ״מדוע אין כאן ישובים?״ התשובה היא שהקיבוצים אכלו את השטח. קיבוצי עמק-הירדן המעבדים את קרקעות סירין הם כינרת, דגניה א׳, דגניה ב׳, בית-זרע ואפיקים. רק לאחרונה פורסמהשוב ידיעה על השחתת ציוד חקלאי של הקיבוצים בשדות רמת סירין.
בקיצור רמה זו נמצאת ממערב למושבה מנחמיה, מצפון לנחל תבור, ומדרום לנחל יבנאל ולנחל ימה שבבקעת יבנאל. במושבה מנחמיה, בת המאה, תמצאו כמה אתרים למשל מוזיאון בית הרופא. גם שביל ישראל ושביל עמק המעיינות חוצים את רמת סירין.
מה אנחנו יודעים על ההתישבות ברמה זו?
- ישובים מתקופת התלמוד: חורבת סירין, חורבת עין חדה, חורבת אולם, חורבת אדמות וחורבת שרונה
- ישובים ערביים שהיו כאן: סירין – אחד מתוך כשלושה – ששכנו באזור עד מלחמת השחרור. על פי החוקרים, שם הכפר שימר את שמו של היישוב היהודי סרונה, שנבנה כאן בתקופה הרומאית. כפר סירין נינטש באפריל 1948 לפי הוראת הוועד הערבי העליון. מעט מצפון לחורבה נובע עין סירין (עין אל-עבוס), שמימיו נקווים לבריכה מקורה. מעט מדרום-מזרח למעיין נראים שרידים של כנסייה ביזנטית, ולידה שרידי מבצר צלבני.
מצפה אלות (אלף מנוקדת ב-צירה)
מצפה אלות – הנקודה הגבוהה ביותר ברכס רמת סירין – נמצא ברום של 368 מטרים מעל פני הים. המצפה נקרא על שם עצי האלה האטלנטית, שמצויים בהמוניהם באזור רמת סירין. במקום התצפית נמצא עמדת השמירה הנטושה על תקן תצפית שמכונה "החללית", שהועבר מקיבוץ אפיקים. אני זוכר היטב את הטיפוס אל "החללית" המפורסמת בשביל ישראל – הפרש גובה כ-568 מטר.
מצפה נח כנרתי
מצפה נח כנרתי, הנמצא בגובה 264 מטר מעל פני הים, כ-460 מטר מעל גובה פני הקרקע בעמק הירדן. המצפה הוקם ליד מאגר נח כנרתי.
מאגר המים ליד מצפה נח כנרתי
הקיבוצים שמעבדים את אדמות רמת סירין רוכשים את מי הביוב של טבריה ומטהרים אותם לשימוש בחקלאות. ליד המצפה נראה מאגר מים להשקייה.

איך מגיעים?
בפנייה מכביש 90 למנחמיה פונים שמאלה וממשיכים במעלה הכביש המשובש לרמת סירין. בדרך עוקפים את אתר הטמנת פסולת "טליה" וממשיכים עד שמגיעים למאגר ולתצפית לזכרו של נח כנרתי. מומלץ להגיע ברכב 4X4. אני בעצמי פעם נתקעתי שלם באוטובוס.
מי היה נח כנרתי?
נח כנרתי, חבר קבוצת כנרת, היה יועצו של יצחק רבין לענייני התיישבות, ושבמשך שנים עמד בראש צוות המים בשיחות השלום עם הפלסטינים, עם ירדן ועם סוריה.
אתר הטמנת פסולת "טליה"
אתרי הטמנת פסולת טליה-חגל ממוקמים בעמק הירדן מערבית לקיבוץ מנחמיה. אתר טליה מלא, בעוד אתר חגל פעיל וקולט פסולת מעורבת מרחבי הארץ. הביוגז (Landfill gas) הנוצר ספונטנית במטמנה נאסף באמצעות מערך בארות הקדוחים אל תוך גוף הפסולת להפקת חשמל.
טורבינות רוח ברמת סירין
חוות רוח סירין החלה לפעול באפריל 2016 ובה כאחת עשרה טורבינות רוח. חוות הטורבינות הוקמו על ידי קיבוצי עמק-הירדן המעבדים את קרקעות סירין (כינרת, הדגניות, בית-זרע ואפיקים). כמובן הפויקט היה חייב לעבור ויה דולורוזה של אישורי חיל אויר והתנגדויות הירוקים. החשמל המופק נמכר לחברת החשמל. חוות הטורבינות הייתה אמורה להכיל 44 טורבינות רוח תוכנן במקור לספק 36 מגוואט (36.000.000 וואט) לשעה. היזם הפרטי החליט להקים רק 24 טורבינות שיספקו 21 מגוואט שעה. חוות הטורבינות הוקמה על שטח של כ 20 דונם מאדמות דגניה א' ובית זרע. יתרונות טורבינות הרוח? חשמל נקי! זיהום סביבתי 0 ! לא גורם לנזק סביבתי בלתי הפיך.

לגבי 0 זיהום, לא מדוייק. זה פוגע בציפורים ובעופות, זה פוגע בבני האדם שגרים בסביבה- נעשו מחקרים על כך שזה גורם לכאבי ראש ומסוכן במיוחד לסובלים מאפילפסיה