ב"ראסם חרבוש" שוכנים שרידיו של יישוב חקלאי מראשית ההתקופה הכלקוליתית (3,500-4,500 לפנה"ס בקירוב) – והראשון אשר נתגלה בגולן. בעקבות חשיפת האתר, נתגלו במרכז הגולן הבזלתי אתרים רבים נוספים. באלף החמישי לפנה”ס, הוקמו על גדות הנחלים במרכז הגולן כ-25 כפרים, ביניהם ראסם חרבוש – הגדול מבין היישובים הכלקוליתיים. אולם לפני 1973 לא היה כל מידע אודות תרבות זו בגולן. סימניה הראשונים נחשפו במהלך בדיקות שנערכו לקראת סלילת הכביש הסמוך ליונתן.

חקלאות של תושבי ראסם חרבוש
תושביו היו חקלאיים ורועים, שגידלו חיטה, זיתים, אפון ועדשים, ורעו עדרי כבשים ועיזים.
בתי תושבי ראסם חרבוש
את בתיהם בנו מבזלת ללא סיתות וחומר מלכד – בתי רוחב מלבניים שגודלם הממוצע 15-16 על 6 מטרים. בכולם עובר הצד האורכי ממזרח למערב והכניסה מדרום. היעדר החומה באתר מעיד על חיי שקט ושלווה שהיו לתושבי המקום.
איך מגיעים
איך מגיעים: האתר נמצא בדרום רמת הגולן (כביש 808 ליד הכניסה למושב יונתן). מיד לאחר הפנייה למושב יונתן, ישנה פנייה ימינה לאתר.
בימים אלו אתר ראסם חרבוש אינו מפותח. המבקר צריך לעשות מאמץ לזהות את השרידים. הכניסה משמשת חניון לרכב של תושבי המושב.

פסלי העמוד מבזלת בראסם חרבוש
אחד מסימני ההיכר של תקופה זו בגולן הם פסלי העמוד מבזלת בדמוי אדם ובדמוי חיה, רבים עם אף גדול ובולט, אחרים עם קרניים וזקן תיש. לכולם קערה להגשת מנחה בקודקוד. הפסלים שימשו בפולחן ביתי למען הבטחת יבולי שפע וריבוי בעדרים.
עוד אתרים ארכאולוגיים לאורך הכביש 808
מספר אתרים ארכאולוגיים שוכנים לאורך הכביש:
- הידוע שבהם הוא גמלא העתיקה,
- אתר ידוע נוסף וקדום בהרבה הוא גלגל רפאים – Rujm el-Hiri, מעגל אבנים ומונומנט מגליתי.
- ליד נטור נמצאת "אום אל-קנאטיר", חורבה מתקופת המשנה ומתקופת התלמוד ובה בית כנסת.
- ארכיאולוגיה ונוף במרכז רמת הגולן
גבעת בזק


צילום: Orfia
גבעת בזק (יודע גם בשם תל בזק, שמו הערבי הוא תל באזק) היא גבעה בדרום רמת הגולן, כ-1.5 ק"מ מזרחית לשמורת טבע גמלא. הגבעה היא גבעה בזלתית, כ-2 ק"מ ממזרח לאתר גמלא. מראש התל יש תצפית על הסביבה, ולרגליו משתרע שדה דולמנים ובו כ-200 דולמנים – שדה הדולמנים הגדול בגולן. (ברובם) בנויים משלוש אבנים: אחת על שתיים. לפעמים מקיף אותם מעגל אבנים ולפעמים טומולוס (תל קבורה) מעליהם. כנראה ששמשו לקבורה או לפולחן.
איך מגיעים לגבעת בזק? – פונים מערבה בצומת הכניסה לשמורת גמלא ממשיכים עוד כ- 500 מטרים ופונים ימינה לדרך עפר ברורה (המתאימה לכל רכב) שמובילה כמה מאות מטרים אל ראש התל. מנטפסים במדרגות הקצרות אל גגו של הבונקר הצה"לי שבמקום, תצפית היקפית של 360 נפרשת לאופק.
מתחם יצחקי
שרידי מתחם מבוצר על גדות נחל יהודיה העליון. המתחם מוקף בשתי חומות אבן. כ־800 מ' מדרום-מערב לצומת מפלים נמצא על גדתו הצפונית של נחל יהודיה אתר ארכיאולוגי חשוב – מתחם יצחקי. "מתחם יצחקי" הוא מתחם כנעני קדום, לא גדול, באורך של 130 מטר וברוחב של כ-50 מטר כרוחב השלוחה, המוקף בחומת אבני בזלת ברוחב של 10-15 מטר.המתחם נמצא על שלוחה צרה ומוגנת, במקום חיבורם של שני סעיפי נחל יהודיה. שני הערוצים העמוקים מגינים עליו במזרח ובמערב ונפגשים בדרומו. אפשר להגיע אליו בכביש חושניה – יהודיה ( כביש מס׳ 87 ), העובר כ- 200 מ' מצפון לו.

המתחם נתגלה על ידי יצחקי גל, חבר משלחת הסקר הארכיאולוגי בגולן (1967 – 1968), ומכאן כינויו.
“בזמן סקר החירום בראשות שמריה חיפשתי את סלוקייה מהתקופה הרומית. אמנם עד היום לא יודעים איפה זה, אבל גיליתי בסמוך חומות אדירות שלא מופיעות בשום מפה קודמת של הגולן. לכן שמריה קרא לזה ‘מתחם יצחקי’. ואני, קיבוצניק ‘שרוט’, נשארתי עם הפחד הגדול של ‘מה יגידו’. במשך השנים זה התפשט, היום זה במפות. חבל שעד היום איש לא חפר שם.” (יצחקי גל)

צילום: משה קליין
כבשאר מתחמי הגולן גם כאן החומה היא השריד הבולט ביותר. גובהה כ – 5 מ', רוחבה 10 – 15 מ' ואורכה הכולל כ- 130 מ'. החומה מגינה על המתחם מגב השלוחה. משאר הכיוונים הוא מוגן, כאמור, באופן טבעי – במצוקים ובתהומות. החומה בנויה לרוחב השלוחה וכן לאורך הצלע הצפונית – מערבית של המתחם, שאיננה תלולה. מקום החיבור בין שני הקטעים האלה הוא זווית קהה, ובו היה אולי פתח. החומה אינה נמשכת בקו רצוף; לאמיתו של דבר היא מורכבת מגיבוב של קירות וביניהם חדרונים. נראים בה גם יסודות של מגדלים. סמוך למתחם, מעבר לערוצים, ניצבים דולמנים. על פי ממצא החרסים במקום הוקם המתחם בתקופת הברונזה הקדומה .
אום א-דנניר – ام الدنانير – אם הדינרים
אום א-דנניר הוא אתר ארכאולוגי ברמת הגולן השוכן על גבעת בזלת בגובה של 644 מטרים מעל פני הים, ממערב לכביש הנפט וכ-2.5 ק"מ מזרחית למושב יונתן.
רשות העתיקות ערכה במקום סקר ארכאולוגי בשנת 2005, אשר חשף שרידי קרמיקה מתקופת הברונזה הקדומה, וכן שרידי מבנים, קברים וקרמיקה מהתקופה הרומית המאוחרת ומהתקופה הממלוכית. עד מלחמת ששת הימים שכן באתר כפר, אך לא ידוע מתי נוסד וכמה תושבים התגוררו בו.
כחצי ק"מ ממזרח לאתר שוכן מעיין עין דנניר הנובע משך כל השנה, אם כי בקיץ הנביעה מעטה.

מדרום לאתר נבנתה "בריכת נעמי", בריכה קטנה באורך וברוחב של 2.5 מטרים, ולידה ניטע בוסתן עם כמה עצים ונדנדה לישיבה ממש על שביל הגולן. בריכה קטנה שנבנתה לא מזמן, ממש על שביל הגולן. המים נשאבים מצינור פלסטיק מהנחל הסמוך.
[בעמאן, בירת ירדן יש רחוב ام الدنانير, בלוב יש כפר ام الدنانير]