קניון הבזלת – קטע נחל תבור העובר בתוך נקיק בעל קירות בזלת זקופים. בחורף הקניון זורם ויוצר מפלים קטנים וברכות יפות. הטיול בקניון אפשרי ברגל בלבד. אל תתבלבלו. יש קניון בזלת אחר בנחל חרוד. כאן נתמקד בסיור מעגלי-טבעתי של שביל יזרעאל.
- צבע הסימון: אדום, כחול, ירוק, אדום
- נקודת מוצא:500 מטרים מצפון- מזרח לקיבוץ גזית, בעיקול הדרך "האדומה".
- נקודת סיום:500 מטרים מצפון- מזרח לקיבוץ גזית, בעיקול הדרך "האדומה".
- רמת קושי: בינוני
- אופי ההליכה: שביל צר לצד מים בנחל תבור. הירידה לנחל תלולה.
- אורך המסלול: כ-6 ק"מ למעגלי-טבעתי
- משך הטיול: 4-6 שעות למעגלי-טבעתי
- מפת סימון שבילים: 3 – הגליל התחתון
- עונת השנה: חורף אביב: בתחילת האביב (פברואר-מרץ) נצבעים מורדות הקניון במרבדים סגולים של תורמוס ההרים ומאוחר יותר מרבדים צהובים של סביון אביבי, ומצליבים צהובים כגון חרדל השדה. עוד קודם לכן, בסוף החורף, פורח באזור בשפע שקד קטן-עלים.
- כניסה: חינם
- אזהרה:
- בקיץ ובסתיו האזור חם במיוחד, של המסלע הבזלתי (האוצר חום) ובגלל המיקום הנמוך בגובה פני הים.
- מומלץ שלא להכניס כלבים לשמורה, כדי שלא להטריד את אוכלוסיית הצבאים הגדולה שבאזור (השילוט בשטח מתיר כניסת כלבים רק כאשר הם קשורים ברצועה).
- בשל חשש לזיהום המים' אין לשתות ממי הנחל, הברכות והמעיינות ואין לרחוץ בהם!
- הנחל נמוך וחם משמעותית מסביבתו. אין לטייל במסלול זה בקיץ או בימים חמים במיוחד.
- סכנת החלקה לאחר גשמים בחורף.
- בשנים גשומות, ייתכן שיהיה צורך לחצות את הנחל במים (עומקם עד 30 ס"מ).
- מפת עזר: מפת סימון שבילים מס' 3 "הגליל התחתון, הגלבוע והעמקים"
הערה: ניתן לטייל במסלול שאינו יורד לערוץ נחל תבור ועיקרו תצפיות נוף.
קניון הבזלת
הנחל תבור (ואדי אל-בירה) עובר בנוף מתעקל בזלתי ויש בו מספר מעיינות, בריכות בזלת, ומפלונים. הקטע היפה ולאטרקטיבי ביותר של הנחל נמצא באזור קיבוץ גזית. באזור זה מתחתר הנחל במסלע הבזלתי דרך מספר פיתולים היוצרים קניון רחב ועמוק – קניון הבזלת. באפיק צומחים צמחים אופייניים לגדות נחלים. בקיץ ובסתיו האזור חם במיוחד, גם בשל המסלע הבזלתי (האוצר חום) וגם בגלל המיקום הנמוך בגובה פני הים, ולכן הטיול מומלץ רק בחורף ובאביב. מעלה תלול בסוף המסלול.
המסלול קניון הבזלת – שביל יזרעאל
- מנקודת חניית הרכב ממשיכים ישר צפונה במסלול באותו דרך עפר 3324 המסומן אדום. עוברים ליד מאגר קולחין מגודר ולאחר 600 מ' מגיעים לצומת שבילים כחול-אדום.
- ממשיכים עם הסימון הכחול ואחרי 100 מטרים מגיעים לצומת שבילים נוספת כחול-שחור.
- פונים ימינה לשביל המסומן כחול. באזור זה שכן עד למלחמת העצמאות הכפר הערבי אל טירה.
- סימון המסלול פונה ימינה וממשיך בדופן הצפונית של מטע, בשביל רגלי בלבד. כאן בולטת גבעה ארוכה ויפה הנקראת תל רכש.
- מגיעים לצומת שבילים כחול-ירוק. כאן נקודת תצפית על קניון נחל תבור – "תצפית לשון המלך" לזכר החייל אורן ליפשיץ, בן קיבוץ גזית שנפל במלחמת לבנון השנייה. במקום יש פינת ישיבה וסלע זיכרון.
- יורדים בשביל הכחול בירידה קצרה ותלולה למדי, של 110 מ' עד למפגש סימון שבילים אדום. בירידה פוגשים תורמוסים ומצוקי בזלת. שביל ההליכה חוצה את הנחל מספר פעמים.
- מגיעים למפל בגובה כ- 2.5 מ' ומעבר לו בריכה גדולה ויפה -פינה מומלצת למנוחה. לאורך כמה עשרות מטרים השביל צר ומחייב זהירות.
- כק"מ וחצי מהבריכה פוגשים דרך עפר לא מסומנת המטפסת לגדה המזרחית, ו- 300 מ' לאחר מכן מגיעים לצומת שבילים כחול-אדום. נקודה זו בה יוצאים מהנחל ומטפסים ימינה עם הסימון האדום. קטע זה משותף להולכי רגל ולכלי רכב, ולכן יש להיזהר וללכת בשולי הדרך.
- לאחר 1.5 ק"מ מגיעים לצומת שבילים אדום-ירוק.
- לאחר 400 מ' נוספים בסימון האדום מגיעים למסעף שביל גישה למצפור. והי נקודת תצפית נוספת על נחל תבור – תצפית "נווה אלעד" לזכרו של אלעד ליטווק ז"ל, חייל נוסף בן קיבוץ גזית שנפל בקרב בחרמון.
- מכאן נותרו 400 מ' בלבד עד שנשוב לנקודת ההתחלה.
תל רכש
תל רֶכֶש (תל אל-מוּחַ'רחַ'שׁ) מזוהה על ידי החוקרים עם העיר המקראית אֲנָחֲרָת -שנזכרה בתיאור מסעו של אמנחותפ השני לכנען (מאה 15 לפנה"ס). התל ממוקם במפגש של נחל תבור (מדרום) ונחל רכש (מצפון ומערב) ונמצא בנחיתות טופוגרפית ביחס לרמה הסובבת. תל רכש היה מרוחק מתוואי דרך הים. במקום היה יישוב מבוצר מתקופת הברונזה הקדומה 3000 לפנה"ס, ועד לתקופה הפרסית, 520 לספירה. התל נכלל בתחומו של שבט יששכר, כפי שכתוב:
"לְיִשָׂשכָר יָצָא הַגוֹרָל…וַחֲפָרַיִם וְשִׂיאׁן וַאֲנָחֲרַת" (ספר יהושע, פרק י"ט, פסוקים י"ז-י"ט).
גובה התל 34 מ׳ מעל הסביבה. סמוך לתל מעיינות עין רכש ועין טחבית. לא נערכו חפירות ארכאולוגיות מקיפות.
תצפית נווה אלעד
מצפה אלעד, על שם אלעד ליטווק, בן קיבוץ גזית, שנפל ב-2001 בהר דב. מגלשה, כמה פרגולות ומצבה אשר צופים אל נחל תבור. מקום נחמד לעשות קפה בדרך לנחל עצמו. המקום נגיש חלקית, בהליכה או ברכב שטח. קיבוץ גזית מצפון-מזרח לעפולה, הגעה מכביש 7276. ההנצחה מצפון-מזרח לבתי היישוב, לפי שילוט מהקיבוץ לנחל תבור.
שמורת טבע נחל תבור וקניון הבזלת
שמורת נחל תבור משתרעת משני צדי נחל תבור, מכפר קיש ועד לנקודה שבה חוצה הנחל את כביש 90, מדרום לקיבוץ גשר. השמורה אחראי על ערוץ הנחל לאורך כ-12 קילומטרים, והיא משתרעת על פני כ-25,000 דונם. קיימת אפשרות למגוון מסלולי טיול ברגל, ולנסיעה ברכב שטח. שביל "עמק המעיינות" חוצה את השמורה, באזור עין בארה ועין שחל, ושביל ישראל חולף בחלקה העליון של השמורה ליד תל רכש. כניסה וחניה חינם. מגרש חנייה בתחילת המסלול. אין בשמורה שירותים למטיילים.
- אין לסטות מהדרכים
- הבערת אש אסורה!
- השהייה בלילה בשטח השמורה – אסורה!
- חייבים לקשור כלבים ברצועה!
- שמרו על הניקיון
- לא נגיש נכים