היום זה יום עצוב כי זה היום האחרון של קמפוס אילת. היה טוב. הספקנו המון. ועדיין יש למה לחזור. בוא ניסע ביחד!
המסלול:
מעבר הגבול בטאבה: לנסוע בכביש 90 עד הסוף.
המצפה התת-ימי: נמצא על כביש 90 מדרום למרכז העיר ומדרום לנמל אילת
חופי הרחצה באילת: במרכז העיר אילת
פארק הצפרות: ניסע בכביש הערבה (כביש 90) לעבר העיר אילת, ובכניסה הצפונית לעיר נפנה שמאלה, בעקבות השילוט, לעבר נקודת הגבול עם ירדן – מסוף יצחק רבין (לשעבר: מסוף ערבה). מעט לפני המסוף נפנה ימינה אל הפארק.
עברונה: הפנייה לבאר נמצאת כ-14 ק"מ צפונית לאילת:
חי בר יוטבתה: על כביש 90 (ים המלח – אילת) בין הקיבוצים יטבתה וסמר, 35 ק"מ צפונית לאילת. קו 390 מתל-אביב, 397 מבאר-שבע, 444 מירושלים, 991 מחיפה לסמר.
מעבר הגבול בטאבה
לפני שנגיע למעבר הגבול אני רוצה להיזכר בבחופשות היינו עושים בטאבה ובסיני לפני הנסיגה מסיני. איפה אתה רפי נלסון? היכן את "אביה סונסטה"?
היום כדי לעבור לסיני של המצרים חייבים להגיע למסוף הגבול בטאבה. המסוף אמנם מנוהל על ידי רשות שדות תעופה אבל אל תתבלבלו אין פה שדה תעופה. למסוף הגבול פתוח 24 שעות ביממה. (מלבד יום כיפור וחג הקורבן המוסלמי ,בערב יום הכיפורים המסוף ייסגר לתנועה בשעה 12:00 וייפתח למחרת, בצאת יום כיפור בשעה 21:00), בחג הקורבן המוסלמי – איד אל אדחא (תאריך החג משתנה כל שנה ויש להתעדכן במעבר הגבול טלפון 6360999 – 08 או באתר האינטרנט של אתר רשות שדות התעופה www.iaa.gov.il.
איך מגיעים למסוף טאבה: המסוף ומעבר הגבול ממוקם כ- 12 ק"מ דרומית לעיר אילת. ניתן להגיע למעבר הגבול:
ברכב פרטי: החניון בסמוך למסוף ממש לא מסודר ולא מומלץ לחנות שם . ישנם חניונים מסודרים בעיר ובחוף אלמוג. רצוי ומומלץ להשאיר את הרכב באחד החניונים המסודרים ולנסוע למסוף עם מונית. מחיר למונית מהעיר כ-30 ש"ח ומחוף אלמוג 15 ₪
באוטובוס אגד: קו מס' 15, מאסף, יוצא מהתחנה המרכזית באילת כל מחצית השעה, עלות הנסיעה 9 ₪ .
נוהל חציית מעבר הגבול הישראלי: בשעות אחה"צ המאוחרות המעבר מהיר יותר.
תשלום דמי מעבר בסך 94 ₪ בסניפי בנק הדואר במסוף זה יעלה קצת יותר .
ניתן לשלם מראש את אגרת המעבר בסניפי הדואר המרכזיים בערים הגדולות ולחסוך את התור וההמתנה במסוף
המצפה התת-ימי
אילת התברכה בשונית אלמוגים מדהימה ומיוחדת מסוגה בעולם ופארק המצפה התת ימי שוכן בלב ליבה של שונית זו. המצפה התת ימי באילת הינו אטרקציה מרכזית באילת שאסור לפספס אותה בזמן חופשה באילת. הפארק מעניק למבקריו הזדמנות נדירה להיכנס לעולם החי והעשיר של ים סוף וזוהי חוויה בלתי נשכחת לילדים ולמבוגרים כאחד. בפארק תצוגות מרהיבות של דגים (מעל ל-800 מינים) אלמוגים, כרישים, חסרי חוליות, חתולי ים, צבים ועוד מהסובב הימי ממפרץ אילת.
בסימולאטור כיסאות הידראוליים הנעים בהתאם למתרחש בסרט המוקרן על גבי מסך HD.
שייט בסירת זכוכית בעלת בטן עמוקה. דרך חלון אישי הממוקם בחלקו התחתון הסירה תוכלו ליהנות מיופייה המדהים של שמורת האלמוגים והגנים היפנים. השייט מלווה בהסברים על החיים התת ימים.
מופע פתיחת צדפות פנינים.

12:00 – האכלת דגים באקווריום "שונית ים סוף" על ידי צולל
12:30 – האכלת צבים וחתולי ים באי הצבים
13:00 – מופע פתיחת צדפות פנינים בחנות התכשיטים
13:30 – האכלת צבים צעירים
14:30 – האכלת דגים וכרישים בבריכת הכרישים
15:00 – האכלה בבקתת האמזונס
חופי הרחצה באילת
הנה ריקודים בבגדי ים בחוף אילת. לא מה שחשבתם!
פארק הצפרות
ארץ ישראל המהווה גשר יבשתי בין אירופה לאפריקה משמשת ציר נדידה למיליוני ציפורים. במקום בו הייתה פעם מליחה ושימשה בעבר מזבלה של העיר אילת, אירע "נס" לציפורים הנודדות והיציבות. "המרכז הבינלאומי לצפרות" באילת שיקם את המזבלה ומפיק מיזמים של שימור הסביבה ושיקומה עד כדי הפיכת המקום לפארק לא אכזב לציפורי מים וציפורי שיר. בפארק פועלת תחנת הטיבוע הגדולה ביותר בארץ, ומגוון העופות כאן לא יאכזב אף צפר. מינים רבים של ציפורים נודדות, החוצות את ישראל במסעם הארוך לאזורי הקינון שלהם, תלויים במליחת אילת כ"תחנת תדלוק", כדי לשרוד את המסע ולהגיע בשלום אל ביתן. הפארק הוכשר למבקרים ובו שבילי הליכה ונסיעה, פינות מסתור לצפייה בציפורים וכן "בית חולים" לציפורים פגועות המקבלות כאן טיפול מסור. הזמן המתאים ביותר לבקר בפארק הצפרות הוא בעת עונת הנדידה – פברואר עד סוף מאי באביב, ואוקטובר עד דצמבר בסתיו. האתר פתוח ללא תשלום. הדרכה בתשלום בתיאום.
הפארק מחולק לשני אזורים; אזור קליטת קהל ותיירות – טיילת (מותאמת נכים), מסתורי תצפית אשר פתוחים לקהל הרחב בכל ימות השנה ומהם ניתן לצפות בעופות המנצלים את בריכות המלח והצמחייה, וגם חנות. האזור השני הוא שטח מחקר ובו מתבצעת עבודת הניטור למינים הנודדים – לכן אזור זה סגור למבקרים. הפארק פתוח מדיי יום וניתן לתאם הדרכה בפארק או הדרכות צפרות מקצועיות בכל האזור.
לפרטים והזמנות: 08-6335339 www.birds.org.il
אתרי עברונה: בריכות הפלמינגו, הפוגארות ודקלי הדום
מלחת עברונה היא הגדולה משלוש המלחות של הערבה הדרומית. שתי האחרות – מלחת אילת ומלחת נטוף – נהרסו כמעט לחלוטין. במלחה יש ריכוז גדול של עצי שיטה, וצמחי מלחה אופיניים – ימלוח פגום, הגה מצוי, מלוח קיפח ואחרים. באזור חי עדר של צבי הנגב, הניזון מפירות השיטים. כו יש באזור טורפים כמו קרקל, זאב וצבוע. בדרום השמורה נמצאת מערכת בארות שרשרת (פוגרות) – מערכת חקלאית עתיקה לאגירת מים. זו אחת המערכות הבודדות בארץ שהשתמרו בשלמותן. שני פירים במערכת הוסדרו לביקור, וניתן לרדת אליהם בסיוע דרגיות (דרוש פנס, הירידה מחייבת זהירות). באר עברונה, היבשה כיום, נכללת בשמורת הרי אילת ולא בשמורה זו.
בדרום השמורה נמצאים מספר ריכוזים של דקלי דום, אחד מהם בולט ומרשים במיוחד במפגש דרכים 20425/20428. עצים אלו, ממשפחת הדקליים, שייכים למין דום מצרי. דקלים אלו הם בעלי גזע מסועף, ומגיעים כאן לגבול תפוצתם הצפוני בעולם. העץ נדיר מאוד בחופי מזרח סיני, וגדל בעיקר במזרח אפריקה. בשל סכנת התייבשות המאיימת על עצים אלו, עם הירידה בכמויות המשקעים באזור אילת בשנים האחרונות, הם מקבלים תוספת השקייה בטפטפות שהונחו סביבם. השמורה כוללת גם שטחים ממערב לכביש מס' 90, השומרים על אגן הניקוז של נחל עברונה, גבעות צפרה ומישור הסחף במוצא נחל צפונות לערבה.
חי בר יוטבתה
חי-בר יטבתה: שמורת חי-בר יטבתה היא "תיבת נוח" מודרנית. רשות הטבע והגנים מגדלת כאן גרעיני רבייה של בעלי חיים שנזכרו במקרא ונכחדו מנופי הארץ. אליהם מצטרפים בעלי חיים מדבריים מרחבי העולם, שנמצאים בסכנת הכחדה. השמורה משתרעת על כ- 12 קמ"ר והיא מחולקת לשלושה חלקים: שטח פתוח, מרכז טורפים וחדר חושך. בשטח הפתוח חיים עדרים של אוכלי עשב מדבריים, בתנאים הדומים לטבע. הסיור כאן נערך בכלי רכב פרטיים. תוכלו לצפות בעדרי פראים, שהם חמורי בר אסיאניים שאינם ניתן לאילוף, בראם הלבן, בעל הקרניים הישרות והארוכות, בראמי סהרה, דישונים, יענים ויעלים.
"לישון עם הטורפים"
מרכז הטורפים שבחי-בר הוא הזדמנות נדירה לצפות בטורפי המדבר דוגמת נמר, זאב, שועל חולות, שועל צוקים, פנק, קרקל וחתול בר, כמו גם זוחלים מדבריים ודורסים. בימים אלה מעצבים את הכלובים מחדש ומוסיפים להם מראה המזכיר את סביבת החיים הטבעית של בעלי החיים. האתר השלישי בשמורה, חדר החושך, הוא מקום שבו מוצגים בעיקר מכרסמים עילי לילה. בטבע מסתתרים בעלי חיים אלה בשעות היום, אך כאן הפכו את סדר יומם ועל כן זו הזדמנות לצפות בהם בפעילות מלאה. תוכלו לראות כאן מכרסמים מעניינים דוגמת גרביל דרומי, מריון המדבר, נמנמן הסלעים וקוצן זהוב, כמו גם עטלפי פירות ועופות הנמנים על דורסי הלילה.
לבסוף, מה דעתכם על אילת?
הכנה לסיור במסגרת קורס מורי דרך תשע"ד (חופים) שלוחת חיפה
מדריך: אסף הולצר
שלום נגב, ולהתראות!
ציוד:
אוכל ושתייה ליום הראשון. האוכל ליתר הימים יסופק על ידי בית המלון.
נעלי הליכה, כובע, קרם הגנה , מים בכמות מספקת (בין 3-5 ליטרים לאדם ליום), לבוש חם לשעות הבוקר והערב.
ביבליוגרפיה:
אילת – אדם ים ומדבר, אריאל 93-94, 1993.
סקר נוף – חבל אילות 1978-79, מנחם מרכוס, המועצה האזורית חבל אילות.
אדם ונוף בבקעת תמנע, חנן גינת, אסף הולצר, אריאל 105-106, 1994.
אילת והערבה, החברה לחקירת א"י ועתיקותיה, רשות העתיקות, 1995.
הרי אילת, יעקב דפני, הוצאת יעלה, 2010.
עזרא כהן, לא סתם חושות, הוצאת משעולים.