מסלול:
חשיפה לשרידי האמה בבית חנניה ובפארק אלונה (מי קדם), נחל תנינים – אמת המים והסכר הרומי. קיסריה: הווילה הרומית-פסיפס הציפורים.
האמה בבית חנניה
שמורת טבע שוקקת חיים החל מצבי ביצה, עופות מים ועד תנינים. שייט בסירות באגם הביצה, דייג, האכלת תנינים, טיול מודרך ברכבת טיולים לאורך אמת המים של קיסריה ועוד. לפרטים:
טלפון: 04-6361025
פקס: 04-6363903
כתובת: מושב בית חנניה
בפארק אלונה (מי קדם)
מי קדם אתר ארכיאולוגי מיוחד במינו הממוקם בפארק אלונה, מפעל מים אשר השתרע על פני לא פחות מעשרים ושלושה קילומטרים. פארק אלונה הוא פארק טבעי של חורש ים-תיכוני ירוק ויפה, כל הפארק משתרע ממושב עמיקם ועד בת שלמה באזור רמות מנשה – לא רחוק מזיכרון יעקב ובנימינה. מי קדם בפארק אלוני הוא נקבת מים , חלק ממערכת המים הקדומה והתת-קרקעית המובילה לקיסריה. מדובר למעשה חלק ממפעל מים שהוביל מים לקיסריה בתקופה הרומית-ביזנטית כל זאת בכדי לתת מענה לצורך במי שתייה ובמים לחקלאות, כתוצאה מגידול משמעותי באוכלוסיית העיר קיסריה.
האטרקציה העיקרית בו היא הליכה בתוך המים בניקבה מימי הרומאים שנחפרה כדי לתגבר את אספקת המים לעיר הרומית קיסריה. הניקבה היא חלק ממערכת הולכת מים רומית-ביזנטית באורך של 23 ק"מ הכוללת מנהרות, אמות מים וצינורות חרס ושיאה באמת המים המפורסמת של קיסריה.
הניקבה נבנתה על ידי חפירת פירים (בורות חצובים) במרחק של כ-50 מטר אחד מהשני שאיפשרו להוציא בקלות יחסית את חומרי החציבה מתחת לפני השטח.הניקבה נחצבה בשיפוע מדויק על פי תכנון מהנדסי המים הרומאים שלמדו את תנאי שטח המקומיים וניצלו אותם לטובתם.קטע הניקבה הפתוח להליכה הוא באורך של כ-200 מטר בלבד אלב ההליכה בצל עם המים הקרירים הם חוייה כייפית במיוחד כאשר בחוץ שורר שרב כבד.
שמורת אלונה משתרעת בגבעות המערביות של רמות מנשה, בין נחל דליה ונחל תנינים, המאופיינות במסלע קירטוני עם קרום נארי. בגבעות מתונות אלו, גדל יער מפותח ומרשים של אלון התבור, אלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית.היער הפתוח עשיר בפריחה עונתית, בין היתר דרדר כחול, דם המכבים האדום, נורית אסיה ומיני סחלבים. בתחומי היער חיים חזירי בר, וכן נמצאת ביער אוכלוסייתו הגדולה בישראל של הדו-חי טריטון הפסים, עבורו הוקמו מספר בריכות מלאכותיות בשמורה. בשולי השמורה, נמצאת מערכת ניקבות ופירים שהוליכו מים לקיסריה.
מצומת עדה (קילומטר מדרום לבנימינה) ממשיכים מזרחה לכיוון גבעת עדה (כביש מספר 653). לפני הגבעה פונים לכיוון צפון למושב עמיקם (כביש מספר 654). עוברים על פני שתי הכניסות למושב אביאל ולאחר ק"מ וחצי מגיעים לאתר מי קדם, השוכן משמאל לכביש.
- א-ה ושבת בין השעות 09:00-17:00, יום שישי בין השעות 09:00-14:00
- מבוגר – 24 שקלים, ילד (גילאי 5-18) – 18 שקלים
- ההליכה במים בעומק של 40 עד 70 ס"מ ומיועדת מגילאי 3-4 ומעלה
- 04-6388622, יש להצטייד בפנס ונעליים המתאימות להליכה במים.
נחל תנינים – אמת המים והסכר הרומי
בשמורה זורם נחל התנינים, הקרוי כך על שם התנינים שחיו במימי ביצות כבארה עד ראשית המאה העשרים, לא לדאוג, כיום כבר לא נשאר מהם זכר. נחל תנינים הוא היחיד מבין נחלי מישור החוף שלא זוהם במימי ביוב, ונשאר נקי עד היום. מאחר ומימיהם של עיינות תמסח, שהן מקורותיו העיקריים של נחל תנינים, הינם מליחים, לא נשאבו מי נחל תנינים לאספקת מי שתיה, מה שהציל את הנחל מייבוש. נקיון מימיו של הנחל מאפשרים את קיומם של חיים עשירים בנחל הכוללים ציפורי מים, דגים וצבים.
לבאים מצפון, נוסעים דרומה על כביש 4. לאחר שנעבור את צומת פארדיס נמשיך ישר ונעבור את פסי הרכבת. כק"מ לאחר מכן פונים ימינה לכיוון מושב בית חנניה, ישנו במקום גם שילוט לנחל תנינים. ממשיכים ישר מערבה עד לפנייה ימינה. לאחר שפנינו נמשיך עם כביש זה עד לדרך עפר בה נפנה שוב ימינה אל השמורה עצמה.
בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00
בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
קבוצה: מבוגר 19 ₪ , ילד 8 ₪ .
קיסריה: הווילה הרומית-פסיפס הציפורים
פסיפס הצפורים בקיסריה
וילה עם פסיפס ציפורים מרהיב מהתקופה הביזנטית, מחוץ לחומות העיר. חצר במרכז הבית שהיה מכלול חדרים ב-2 קומות מסביב. גם מעל החצר היתה קומה נוספת והיו עמודים. גודל הוילה היה 3 דונם. החצר עוטרה בפסיפס: במסגרת – יונקים בתנועה. ביניהם עצי פרי עם נוף דומה ופירות שונים. לא תמיד מזוהים. בע"ח – פיל, צבי, אייל, ברדלס, שור, כלב, חזיר. עצים- תפוח ותאנה. סימני שריפה ליד עץ רימון, אתרוג. במרכז ציפורים.
ב-1950 קבוצת נחלאים התאמנו באיזור. חפרו למאהל ונתקלו בשרידים. אחרי כמה שנים היתה חפירה על ידי דר` שמואל ייבין שחשף את רצפת הפסיפס וגם קיר מעוגל כמו אבסיס, קצת רחוק, לא מול מרכז החצר. חשב שזו כנסיה ביזנטית. פרופ` רוני רייך חשב שזה לא יכול להיות כי זה לא סימטרי והציע את הרעיון שזו וילה. הרצפה כוסתה עד שהיה תקציב לפיתוח שניתן על ידי החברה הכלכלית לפיתוח קיסריה. המקום נפתח לציבור לפני 4 שנים. גילו בור מים במרכז שמי הגשם התנקזו אליו ושכבת פסיפס במפלס נמוך יותר. גילו סימני שריפה וחורבן (כתמים שחורים) שמיוחסים לשנת 640 הכיבוש המוסלמי. נחשף שולחן אבן מצופה זכוכית – היו חתיכות זהב עם דגים ופרחים. גם זה נשרף. נראה שדיירי הוילה הרגישו מספיק בטוחים מחוץ לחומה. הוילה לא מייצגת חווה חקלאית אלא בית מגורים מפואר של משפחה עירונית. הנוף יפה – על גבעת הכורכר שמשקיפה אל הים. החלק המרכזי – 120 מדליונים של ציפורים, רובן מוכרות מהארץ, חלק ממצרים מאיזור הנילוס: ברווזים מסוגים שונים, טור טווסים, טור פלמינגו – באלכסון. 10 מדליונים x 12 מדליונים בחצר.40% ניתנים לזיהוי. מבחר יפהפה. אחת מרצפות המדליונים היפות בארץ. האבנים הן טבעיות. ככל שהאבנים קטנות יותר הפסיפס נחשב איכותי יותר.
חשיפה לשרידי האמה בבית חנניה ובפארק אלונה (מי קדם), נחל תנינים – אמת המים והסכר הרומי.
קיסריה: הווילה הרומית-פסיפס הציפורים.
Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/hoshvilim.com/public_html/wp-content/plugins/slideshow-satellite/views/orbit/jsinit.php on line 17
ציוד: נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה לכל היום.
ביבליוגרפיה:
- צביקה צוק, מים בקצה המנהרה. הוצאת יד בן צבי.
- האנציקלופדיה החדשה לחפירות ארכיאולוגיות.
- חדשות ארכיאולוגיה ק"ה עמ' 36-37.
- קדמוניות 112 עמ' 93-99.
- קיסרי בת אדום – מדריך ארץ היעל לגן הלאומי בקיסריה.
הכנה לסיור במסגרת קורס מורי דרך תשע"ד (חופים) שלוחת חיפה