קיבוץ נגבה

קיבוץ נגבה

קיבוץ נגבה עלה על הקרקע ב- 12.07.1939 במסגרת "חומה ומגדל" על ידי גרעין של השומר הצעיר מפולין. במשך שש שנים עבדו בהכשרה כ-״גרעין גבעת גנים״ בנחלת יהודה, כיום ראשון לציון. בתחילה נקראה הנקודה בית עפה על שם הכפר הערבי הסמוך‏ וגם "גבעת גנים" כשם הגרעין המייסד. לאחר שנה הוסב שמו של הקיבוץ ל"נגבה". השם נגבה ניתן לו כיוון שהיינו הקיבוץ הדרומי לבאר טוביה (גבול "הספר הלבן").

"וה' אָמַר אֶל-אַבְרָם שָׂא נָא עֵינֶיךָ וּרְאֵה, מִן-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר-אַתָּה שָׁם, צָפֹנָה וָנֶגְבָּה, וָקֵדְמָה וָיָמָּה".   בבראשית י"ג, י"ד

בעת הקמתה הייתה נגבה הנקודה היהודית הדרומית ביותר בכל ארץ ישראל, למעט סדום על חוף ים המלח.

במוצאי יום כיפור 1946, נגבה הייתה בסיס יציאה לבניית 11 הנקודות בנגב. המגדל, הטנק, האנדרטה, הטרקטור הראשון, ומודל חומה ומגדל מעידים על עברה.

חומה ומגדל

"חומה ומגדל" הוא כינוי למבצע ההקמה של 52 ישובים חקלאיים יהודים מבוצרים שהוקמו בארץ ישראל כתגובה למאורעות הדמים, מאורעות תרצ"ו – תרצ"ט  (1936-1939).

ליד שער הקיבוץ נמצא שחזור של מבנה חומה ומגדל – זהו המוזאון הפתוח של נגבה. כניסה בתשלום, חניה במקום, הדרכה, שני סרטונים (15ד '+ 25ד') בתרגום לאנגלית,רוסית ולאמהרית. המוזיאון הפתוח-נגבה הינו מסגרת מורשתית, המהווה מוקד לעשייה חינוכית ותיירותית.

טל׳: 08-6774312(להודעות) ,050-5560554 ,פקס:08-6774305

מלחמת השחרור

נגבה נמצאת בציר דרכים מרכזי – פרט שלא נעלם מעיני הפולש המצרי.

  • ציר קריית גת- לאשקלון (כביש מס׳ 35)
  • ציר כביש באר שבע ת"א הישן (כביש מספר 40)
  • ציר אשקלון קריית מלאכי (כביש מס' 3)

מסביב לנגבה היו כפרים ערביים עוינים. יומיים לפני עזיבת הנציב העליון את ישראל, מסרו הבריטים את משטרת עיראק סוידאן לידי כוחות ערבים.
ילדי נגבה והאמהות פונו מנגבה לאחר הכרזת המדינה. עם פלישת המצרים ב-15 במאי 1948 התקדם הצבא המצרי ותפס את משטרת עיראק-סוידן, וניתק את התחבורה לנגב ואת נגבה בציר אשקלון-חברון-ירושלים ושלט על קיבוץ נגבה השוכן למרגלותיה. בהפגזה על נגבה נהרג מפקדה של נגבה "יואב" יצחק דובנו – שעל שמו ייקרא מאוחר יותר משטרת עיראק סוידאן. נגבה שתוגברה בחיילים מחטיבת "גבעתי".
והקרב הגדול על נגבה היה ב – 12/7/1948.נגבה נהרסה, אך מגיניה התחפרו בבונקרים במשך שלשה חדשים עד ששוחררה במבצע יואב. באתוס הישראלי מוכרת נגבה בזכות המערכה על נגבה במלחמת העצמאות והפכה לסמל של עקשנות ונחישות בה עמדו מעטים מול רבים. בקרבות תש״ח נהרגו בנגבה 43 חברים וחיילי גבעתי, מהם 13 חברי קיבוץ.

מגדל המים של נגבה
מגדל המים של נגבה – Bukvoed

קיבוץ נגבה – בית הקברות הצבאי

בבית הקברות הצבאי בנגבה קבורים 37 נופלים כולל חברי הקיבוץ שנהרגו במלחמת הקוממיות. אנדרטה זו פוסלה על ידי הפסל נתן רפופורט. מול האנדרטה ניצב טנק לוקסט M22 המשמש כזיכרון לקרב על נגבה. ליד הטנק עומד הטרקטור הראשון של הקיבוץ המסמל את השלום.

אנדרטת המגינים

 

גבעת תום ותומר

גבעת תום ותומר נקראת על שם תום כיתאין ותומר קידר, חיילי פלוגת ההנדסה של הנח"ל, שנפלו באסון המסוקים בצפון  ב-4.2.1997. הגן הבוטני לצמחי ארץ ישראל הזה הינו הנצחה הפרטית שונה בתכלית מבית הקברות הצבאי הממלכתי בקיבוץ נגבה הסמוך. בתקופת תש"ח נקרא המקום "גבעה 105" על שום גובהו

 

מסלול מומלץ: יד מרדכי מוזיאון, גבעת הקרב ופסל אנילביץ', מצודת יואב, נגבה, גבעת תום ותומר, ניצנים – "הארמון" ופסל הלוחמת העבריה, גשר עד הלום.

ציוד: נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה לכל היום.

ביבליוגרפיה:

  1. יעקב שביט, ההיסטוריה של א"י , הכרך העוסק במלחמת העצמאות.

  2. יהודה ואלך, אתרי קרבות בארץ ישראל, הוצאת כרטא.

  3. יהודה ואלך אטלס כרטא לתולדות מלחמת העצמאות.

  4. ישוב הנגב, 1900-1960, סידרת עידן יד בן צבי.

  5. אפרים ומנחם תלמי, ספר הנגב, הוצ' עמיחי תל אביב.

%d בלוגרים אהבו את זה: