נחום הנביא
נחום היה נביא התנ"כי. הספר המתאר את קורותיו הוא השביעי בתרי עשר, וממוקם בין ספר מיכה לבין ספר חבקוק. הוא מנבא את חורבן נינוה. נחום נקרא ע"ש עירו אלקושי. בנבואותיו הוא מנבא על נינוה שחזרה לסורה, ועל חורבן אשור. השם נַחוּם מופיע בתנ"ך הופעה יחידה. השם נחום מופיע פעמים רבות במשנה ובתלמוד.

לפי היה ספר מנהגי מהר"ש ויטאל (שער הכוונות ענין עלינו לשבח נ, ב, ע"ש רמז נאה) נחום היה בנו של אלקנה מחנה או מפנינה. בפסוק הראשון בספרו הוא מכונה ״אלקושי״: "מַשָּׂא נִינְוֵה: סֵפֶר חֲזוֹן נַחוּם הָאֶלְקֹשִׁי. קיימות מספר שיטות באשר למקומה של הישוב ״אלקוש״:
- ישוב בארץ ישראל בגליל. לדעת הירונימוס (מביאו אייזיביוס בספרו Onomasticon) אלקושי הוא מקום בגליל, הנקרא (Helcesei (Elkesi ליד כפר רמה.
- ישוב בארץ ישראל ביהודה
- ישוב בשם ב- Elcesei בשומרון.
- עיר מספר ימי הליכה מנינוה (באזור צפון-עיראק, שם נמצאת עיר בשם זה – אלקוש בכורדיסטן העיראקית). על פי האחרונה, היה נחום אחד מגולי עשרת השבטים.
קבר נחום הנביא – כפר נחום
ע"פ עדות עולי הרגל קברו של נחום הנביא הינו במערה (בתנחומא) על פני השדה, קבר עתיק, עם 'נפש' מעליו שמקיפין אותה בתפילה על הציון.
בשדות כפר נחום התלמודית, בשנת 1977, גילה חקלאי, לגמרי במקרה, אתר קבורה מרשים ביותר, שלאחרונה גויר בידי זקני צפת עת החליטו לגביו שזהו קברו של נחום הנביא.
המאוזוליאום ממוקם בשדה מצפון לכפר נחום העתיק (כ-200 מטר מצפון-מזרח לבית הכנסת של כפר נחום), סמוך לדרך המובילה לכנסייה היוונית. מידות מבנה הקבר 10×6 מטר. למבנה תקרת קמרון, ובנוי מאבני גזית, מגיר ומבזלת, עם ״נפש״ מעליו. הכניסה המקורית למבנה חסומה והיא בצידו המזרחי. כיום הכניסה מצידו הדרומי מתוך שבר בתקרה. המבנה עוטר באומנות, בתוכו הונחו ארונות קבורה (סרקופאגים) עשויים אבן גיר, וכן נחצבו בקירותיו כוכי קבורה. ״המגיירים״ טוענים שהחדר הפנימי, בו מונח ארון אחד, הינו החדר שבו נקבר הנביא.
- מדריך המיתולוגיה והמיתוסים (אלכסנדר ס. מוריי 1892 עמוד 255) אומר שבצפון כפר נחום נמצא קבר נחום.
- ויקטור גרן – Victor Guérin מציין כי קבר זה הוא הנזכר אצל עולי הרגל כקברו של נחום הנביא. מעל קבר נחום היה בשנת 1870 'משטח רבוע שבאמצעיתו עמד לפנים ביתן, בנוי גם הוא מאבני גזית' [תיאור ארץ ישראל, ויקטור גרן], שזוהי ה״נפש״ הנזכרת אצל עולי הרגל.
- איזכורו של ר"ח ויטאל מזרחית לימה של טבריה, אין כוונתו שהכפר במזרח ים כינרת, אלא מזרחית [צפונית] לעומת טבריה שהיא מערבית דרומית לים.
- יתכן ששם הכפר ״כפר נחום״ ניתן לו לאחר שנחום הנביא נקבר שם כגון: ירכא – חושי הארכי, סאסא – לוי בר סיסי או סיסאי, חוקוק – חבקוק
- לדברי ״הכפתור ופרח״, ובמש"כ בפרק י"א: "והנה תמצא רוב השבטים שהם בכפרים מפוזרים בא"י, והכפר נקרא על שם אותו השבט הישן שם", חורבת שמע – שמאי, קברה/קפרה – בר קפרא, כפר חנניה – חנניה בן עקשיא.
איך מגיעים
- נוסעים בכביש 90, פונים בצומת כפר נחום לכביש 87.
- נוסעים כ-3.7 ק"מ ופונים ימינה, לכיוון הגן הלאומי כפר נחום.
- לאחר כ-70 מטר שוב פונים ימינה, בכביש משובש.
- לאחר כ-50 מטר פונים ימינה לדרך עפר שמובילה לתוך מטע בננות.
- ממשיכים בדרך העפר, וכעבור כ-20 מטר בתוך המטע,
- רואים בצד ימין קרחת קטנה. במרכזה נמצא קברו של נחום הנביא.
כפר נחום העתיק
כפר נחום – Capernaum היה יישוב בחוף הצפוני של הכנרת, לא הרחק מכורזים, בבקעת עין שבע (טבח'ה – Tabgha). כפר נחום הוקם במאה השנייה לפנה"ס והיה יישוב יהודי בתקופה הביזנטית. כפר נחום לא השתתף במרד הגדול ובמרד בר כוכבא. בשנת 749 הכפר נהרס עד היסוד ברעידת אדמה. מאוחר יותר נבנה מחדש צפונית-מזרחית למיקומו הישן. במאה ה-11 הכפר ננטש.
קבר נחום הנביא האלקושי – באלקוש כורדיסטן העיראקית
מצבה המיוחסת כמקום קבורתו וקבורת אשתו נמצאים בבית כנסת בעיירה אלקוש בכורדיסטן העיראקית. באחד מבתי הכנסיות האחרונים שעוד נותרו במקום, כתובות באותיות עבריות, מתנוססות על קירות הקבר.

צילום: Chaldean
נהגו רבבות יהודים לפקוד את קברו של נחום הנביא. כל יהודי אלקוש ברחו ב-1948. הקבר נשמר על ידי משפחה אשורית נוצרית (Sami Jajouhana) בשם שאג'ה, שגרה בסמיכות למקום, אשר הבטיחה ליהודים הבורחים מעיראק בשנות החמישים של המאה העשרים להמשיך ולשמור על הקבר.
ימים קדושים בנצרות לנביא נחום
- הכנסייה האורתודוקסית המזרחית לפי הלוח הגרגוריאני: 1 בדצמבר
- כנסיות השומרות את לוח השנה היוליאני: 14 בדצמבר
- ארמנים 31 יולי