פרסקו בבית הקברות
זיהוי השיחי׳ים
הדרוזים התחילו לבסס את האמונה הדרוזית בארץ ישראל במאה ה11 ולהפיצה במרחב (דאעווה). חלק מיושבי הארץ הצטרפו לאמונה תחת שלטון הפאטמים, לפי האימרה "הנתינים לפי דת מלכם" – "الناس على دين ملوكهم". זו בתקופת המסיונריות של התנועה "אל-דאעווה אל תאוחידייה". שיח'ים אלה היו אאל תראב (אנשי אדמה), כפי שכונו שיח'ים שפעלו בתקופת הפצת דת הייחוד הדרוזית. כפריהם, דאמא, ואלספאריה היו במזרחו של הגליל התחתון באזור תל אדמי בבקעתיבנאל. הכפרים הללו ננטשו בידי הדרוזים.
הימצאות קברי השיח׳ים אינה מבוססת על מקורות וודאיים והיא נשארת מבחינת המחקר בגדר של השערה. בחוברת מס' 042 של כתב העת אריאל, "הדרוזים ומקומותיהם הקדושים", כותב שמעון אביבי, שמבנה זה הוא בעצם קברם של שני השיחים מפיצי הדת הדרוזית במאה ה-11 באזור אלחמא. לא הובאו מסמכים לבסס קביעה זו. כיפת השיח׳ים של אל חמא נקרא על יד תושבי כפר לוביה : נבי שוואמין. אמנם אין זכר לנביא זה בספרי הביוגרפיות של הנביאים : קצץ אל- 2 אנביאא (قصص األنبياء).
טרור גרפיטי
בכתב יד קצת עלג צבעו סיסמאות על הקירות: ״אינתיפאדה והתאבדות״, ״פלסטין״, ״בקרוב חוזרים לביתי״.
בירור מושגים
- אלחמא – בקעת יבנאל: בִּקְעַת יַבְנְאֵל בערבית "סהל אלחמא" – سهل الحماه.
- חרבת דמין (דאמיה או דאמה) – داما: אחד החורבה הגדולה (80 דונם) בבקעת יבנאל. לדעת חז"ל זו היא אדמי המקראית. במאה ה-11 תושבי הכפר הפכו לדרוזים ע"י שניים ממפיצי הדת הדרוזית בא"י. בתקופה הצלבנית המקום נקרא בשם "דאמיה".
- אלסאפריה – السافرية: כפר ממזרח לכפר כנא בבקעת יבנאל. מיקום אינו ודאי.
לוביה – لوبية
מסלול מומלץ ביער לביא
איך מגיעים?: מכביש 77 נכנסים בכביש הגישה לקיבוץ לביא ומיד פונים שמאלה. מיד פונים שמאלה לשביל עפר. נוסעים 200 מטר לחניון קק״ל וחניה. חוצים מתחת לכביש 77 דרך גשר ומגיעים ליער לביא. אני בירתי להתקדם בשביל המסומן סגול ולחזור בשביל המסומן שחור. בדרך פוגשים שרידי כפר לוביה, מערה, בית עלמין של גבעת אבני, בית קברות מוסלמי, מערה, קבר שיח׳' אלחמא, וחניון קק״ל. הכניסה ללא תשלום.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/hoshvilim.com/public_html/wp-content/plugins/slideshow-satellite/views/orbit/jsinit.php on line 17
יער לביא
- לבאים מכיוון עפולה, ממחלף הסוללים ומצפון: דרך תחנת הדלק "דלק" (מסעדת אל-מוכתאר), כחצי ק"מ ממזרח למחלף גולני לכיוון טבריה (כביש 77). זהו גם כביש הגישה למוזיאון גולני. מתחנת הדלק נוסעים כחצי קילומטר לכיוון המוזיאון ופונים ימינה לחניון לביא.
- באים מטבריה: מכביש 77 פונים ימינה במחלף גולני לכיוון כביש 65 דרום.בכביש 65 פונים שמאלה לכביש משתלב המוביל לכביש 77 לכיוון טבריה. פונים ימינה לחניה של יער לביא.
מרכז שדה ויער לביא
- איך מגיעים: כניסה למרכז שדה ויער ולאזור חידוש הנטיעות. כביש 65, כ-1.4 ק"מ מצפון לכניסה למושב אילניה. הגישה אפשרית לבאים מכיוון עפולה בלבד.
- טל׳ מרכז שדה ויער לביא 04-6621000/2/3
- פקס: 04-6621004
מרכז נטיעות יער לביא קק"ל – יער לביא

קרן-קיימת-לישראל ערוכה לארח תיירים, צליינים ואורחים מחו"ל – לטעת עץ במו ידיהם בישראל, ארץ התנ"ך. במטרה הזו הוקם מרכז נטיעות יער לביא, בית קיבוץ לביא וצומת גולני. מרכז הנטיעות פותח בסיוע ידידי קק"ל בדרום אפריקה, ולכן נקרא גם ״אתר הוקרה דרום אפריקה״ – למרות שמדינת דרום אפריקה מאיימתת לנתק יחסים עם מדינת ישראל. כל הנוטעים מקבלים תעודת נטיעת עצים, סיכת קק"ל דקורטיבית ותפילת הנוטע בשפתם.
אני הגעתי למרכז הנטיעות בתקוה לאמת שמועה שנמצאות כאן אנדרטות שפונו מצפון סיני לחורשה של ידידי קק״ל בדרום אפריקה. אכן בשלב מסוים הגיעו לכאן אך מזמן הועברו על ידי קק״ל ליעדים אחרים. בכל מקרה זכיתי לשבת בצל בקתת העץ של המרכז על כוס קפה עם שני יערנים נחמדים, אחד מורה דרך צעיר והשני היה גשש 30 שנה בצה״ל. תפקידם להפעיל את הנטיעות וגם לפקח על רעייה בלתי מבוקרת. כך נודע לי שמדי יום מגיעים אוטובוסים של תיירים, הרוב נוצרים, לנטוע עצים. המרכז מעוטר דגלי מדינות. קק״ל הכינה עבור באורחים נוסח ״תפילת נוטעי עצים״ באנגלית, גרמנית ועברית.
- מחיר הנטיעה לעץ: $10 או 10 יורו.
- שעות פתיחה: ימים א'-ה': 15:00-08:00 בימי ו' ובערבי חג: 12:30-08:00.
- איך מגיעים: מכביש 77 נכנסים בכביש הגישה לקיבוץ לביא ומיד פונים שמאלה על פי שילוט ההכוונה למרכז הנטיעות יער לביא קק״ל.