קבר הנביא חבקוק *

קבר חבקוק

הקבר המיוחס לחבקוק מצוי בשלושה מקומות בעולם: בשני מקומות בארץ ישראל, ובעיירה בשם טוסרקאן באיראן (הקרובה לעיר המדאן).

 חבקוק

חבקוק היה בתקופת הבית הראשון. קובץ נבואותיו מצויות בספר חבקוק בן שלושת הפרקים בלבד. ספרו הוא השמיני מספרי תרי עשר. נבואותיו עוסקות בשאלת צדיק ורע לו על רקע עלייתם של הכשדים – הם הבבלים. לא נמסר בספר על זמנו, מקומו או שם אביו.

 Statue of Habacuc, better known as "Zuccone" ("pumpkin"). From the bell tower of the Duomo of Florence, Italy. Marble

Statue of Habacuc, better known as "Zuccone" ("pumpkin"). From the bell tower of the Duomo of Florence, Italy. Marble

ספר הזוהר (חלק ב', דף מ"ד, עמוד ב') מוסר שחבקוק הוא בנה של האישה השונמית (מלכים ב', ד', ח'-ל"ז ) אשר היצל הנביא אלישע באמצעות החייאה. שונם נזכרת בתנ"ך בנחלת שבט יששכר, דרומית לגבעת המורה, וצפונית להר הגלבוע,מזוהה כיום עם הכפר הערבי סולם. [יש דעה שהאשה השונמית התגוררה מעבר לירדן מזרחה – אך לא נראה לי.] הזוהר גוזר את השם מן השורש חב"ק, (שמזהה את חבקוק כבנה האלמוני של האישה השונמית) וטוען שנקרא כך על שם שני החיבוקים שקיבל מאימו (האישה השונמית) שנאמר:"לַמּוֹעֵד הַזֶּה כָּעֵת חַיָּה אַתְּ (כתיב: אתי) חֹבֶקֶת בֵּן" ומאלישע בעת החייאתו.

בית האשה השונמית בכפר סולם צילום:מפוכח
בית האשה השונמית בכפר סולם
צילום:מפוכח

על פי מדרש בילקוט שמעוני (מלכים ב, רכח), האישה השונמית אמו של עדו הנביא ואחותה של אבישג השונמית. חבקוק אינו מוזכר בקוראן של המוסלמים, המוסלימים מאמינים שחבקוק היה מבשר של מוחמד וספר הקוראן.

Prophet Habacuc, by Aleijadinho , Congolese, Minas Gerais, 1800-5

בכנסייה האורתודוקסית המזרחית חוגגת יום הקדוש חבקוק בשני בדצמבר. הקתולים קוראים את ספרו יחד עם כל התרי עשר בשבועיים האחרונים של נובמבר. הם והיוונים האורתודוקסים וחוגגים את יומו הקדוש ב-15 בינואר. הארמנים חוגגים את יומיו בשמיני בפברואר.

Russian icon of the prophet Habakkuk
Russian icon of the prophet Habakkuk

השם חבקוק מופיע רק פעמיים בספר חבקוק, ולא מחוצה לו. המקרא אינו מספר עליו דבר. לא ידוע על תנא או אמורא בשם זה. יש דעה שמקור השם הוא בשמו של צמח נענע ריחני שנקרא באכדית "Khabbaququ".

הרעיונו המרכזי של הנביא חבקוק מסוכם התלמודית:

דרש רבי שמלאי: 'שש מאות ושלש עשרה מצות נאמרו לו למשה'… בא חבקוק והעמידן על אחת שנאמר: 'וצדיק באמונתו יחיה' (חבקוק ב', ד')

קבר הנביא חבקוק בגליל

למרגלותיו הדרומיות-מערביות של הר חבקוק, ליד הגשר עליו חוצה כביש 65 את תעלת המוביל הארצי ניצב קבר הנביא חבקוק. האתר המזוהה כקבר חבקוק בגליל העליון הוא הפופולרי והמוסמך יותר. זיהוי המקום מבוסס על מסורת יהודית , מוסלמית ודרוזית. סביב האתר עומד גדר שער, ושביל להולכי רגל באורך כ- 100 מ'. בחצר קטנה מבנה בעל כיפה. בתוך המבנה יש חדר גדול אחד ובמרכזו ציון הקבר על ידי במת אבן מכוסה פרוכת. בחדר אחר נמצאת עזרת הנשים. איזכורים רבים מופיעים לרוב בכתבי עולי הרגל:

  • המקום מוזכר לראשונה בשנת 1210 על ידי רבי שמואל בן שמשון : "מצאנו קבר חבקוק בכפר חקוק ."
  • בשנת 1473 מספר אלמוני איש קנדיא (כרתים) "מטיבריא רחוק במו רו' מילין יש מצבה אחת גדולה מאבן אחת , כמו מגדל אחד קטן … קרוב למצבה ההיא יש מעיין באר מים חיים , וחקוק על המצבה חבקוק הנביא ."

קבר רבנו בחיי

מקבר חבקוק ממשיכים בשביל כ-150 מ' למבנה נמוך ופתוח, עטור כיפה מסויידת לבן. במרכז המבנה עומדת במת אבן המציינת את קברו של רבנו בחיי. ליד הקבר נמצא קבר כוכים שמעליו נבנו שתי כיפות קטנות. יש טוענים שהקבר הזה של שיח' חסן מכפר שיח' חסן. האם זה קבר מגויר?

 

הר חבקוק

כיפה נישאה במזרח הגליל התחתון, כקילומטר מדרום-מזרח לקיבוץ קדרים. מראש הכיפה יש תצפית היקפית על הסביבה, ולרגליה הדרומיות-מערביות ניצב קבר הנחשב על פי המסורת לקברו של הנביא חבקוק.

עין חבקוק

עין חבקוק הוא מעיין הנובע בגליל התחתון צפונית-מערבית לקיבוץ חוקוק, ליד כביש 65 במקום מפגשו עם תעלת המוביל הארצי. לא רחוק משם נמצא קבר חבקוק. המעיין שימש בתקופות קדומות את היישוב העתיק חוקוק.

תל חוקוק

האתר הארכאולוגי של חוקוק משתרע על שטח של 30-25 דונם. בתקופת המשנה והתלמוד נקרא היישוב במקורות חוקק, חוקוק וגם חיקוק. ריש לקיש חי בחוקוק בסוף המאה ה-3. הישוב נודע בגידול חרדל.

  • "לִבְנֵי נַפְתָּלִי יָצָא הַגּוֹרָל הַשִּׁשִּׁי לִבְנֵי נַפְתָּלִי לְמִשְׁפְּחֹתָם: וַיְהִי גְבוּלָם מֵחֵלֶף מֵאֵלוֹן בְּצַעֲנַנִּים וַאֲדָמִי הַנֶּקֶב וְיַבְנְאֵל עַד לַקּוּם וַיְהִי תֹצְאֹתָיו הַיַּרְדֵּן: וְשָׁב הַגְּבוּל יָמָּה אַזְנוֹת תָּבוֹר וְיָצָא מִשָּׁם חוּקֹקָה וּפָגַע בִּזְבֻלוּן מִנֶּגֶב וּבְאָשֵׁר פָּגַע מִיָּם וּבִיהוּדָה הַיַּרְדֵּן מִזְרַח הַשָּׁמֶשׁ"  (יהושע, י"ט, ל"ב-לד)
  • "וַיִּתְּנוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל לַלְוִיִּם אֶת הֶעָרִים וְאֶת מִגְרְשֵׁיהֶם: … וְאֶת חוּקֹק וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ וְאֶת רְחֹב וְאֶת מִגְרָשֶׁיהָ:"  (דברי הימים א',  ו', מ"ט-ס)

ממצאי חפירות תל חוקוק

החל משנת 2011 מתנהלות באתר חפירות ארכאולוגיות של משלחת משותפת של אוניברסיטת קרוליינה הצפונית בצ'אפל היל בראשותה של פרופ' ג'ודי מגנס (Jodi Magness) ובשיתוף שועה קיסילביץ מרשות העתיקות. בחפירות נחשף בית כנסת מפואר מתקופת התלמוד המאות ה-6-4 לספירה.

  • בעונת 2012, נחשפה רצפת פסיפס באיכות גבוהה הכוללת את דמותו של שמשון המקראי וכן תיאור של שני זוגות שועלים כשלזנבם נקשר לפיד
  • בעונת 2013 נמצאה רצפת פסיפס שכללה תיאורים נוספים של שמשון הגיבור הנושא על כתפיו את שערי העיר עזה.
  • פסיפס נוסף שנמצא במעברו המזרחי של בית הכנסת כולל שלוש שורות אחת מעל השנייה וכל אחת מן מכילה סצנות ותיאורי דמויות.
    • בשורה העליונה שלושה גברים הלבושים בטוניקות, ומימינם מופיע פיל עם מגן בצידו השמאלי. תיאור הלוחמים והפיל הוא חידתי. אולי לסיפור המכבים.
    • בשורה מתחתיו שורה של גברים מתחת לקשתות. במרכז הדמויות דמות של קשיש יושב ובידו מחזיק משהו שנראה כמו מגילה.
    • בשורה התחתונה נראה שור דקור על ידי חנית ודם פורץ מגופו.
  • נתגלו גם סצינות תנ״כיות של יונה בבטן הדג, מגדל בבל, תיבת נח, המרגלים, קריעת ים סוף.
  • באזור התעשייה של הכפר עתיק נחשפו ב-2017 מתקנים חצובים בסלע, ששימשו לעיבוד התוצרת החקלאית.

ממצאים מדהימים של חפירות תל חוקוק

קיבוץ חוקוק

חוקוק הוקם ביולי 1945, א' באב ה'תש"ה  על ידי הכשרות של פלמ”ח, בוגרי בית הספר החקלאי ”מקווה ישראל” ובוגרי הנוער העובד, וחיילים יהודים שהשתחררו מהצבא הבריטי, לאחר מלחמת העולם השנייה. שמו נגזר מחוּקוֹק המקראית; השם המקראי השתמר בשם הכפר הערבי יאקוק ששכן בקרבת מקום. על פי המסורת, קבר קדום בפאתי היישוב יאקוק הוא קברו של חבקוק הנביא.

מצודת חוקוק ב בשנות ה-40 - מצודת חוקוק, מבנה השירותים היה כמובן מחוץ למצודה. הבוץ והקור, הלילות החשוכים בחורף, יפים רק בסיפורים.Image :מצודת הפלמ"ח בהאחזות, נוסח הקרדיט:ארכיון קיבוץ חוקוק
מצודת חוקוק ב בשנות ה-40 –
מצודת חוקוק, מבנה השירותים היה כמובן מחוץ למצודה. הבוץ והקור, הלילות החשוכים בחורף, יפים רק בסיפורים.Image :מצודת הפלמ"ח בהאחזות, נוסח הקרדיט:ארכיון קיבוץ חוקוק

כפר יאקוק – שיח' חסן

כפר יאקוק מזוהה עם חוקוק העתיקה. שליש משטח תל חוקוק העתיק מכוסה צפונו של האתר הארכאולוגי בשרידי הכפר מהתקופה העות'מאנית יאקוק שנעזב בשנת 1948נהרס בשנת 1968.

קבר הנביא חבקוק בירושלים

רבי משולם מוולטרא מתאר במסעו את קבר חבקוק בהר הזיתים שבירושלים: "הר הזיתים… וכשאדם יורד מעט בשיפוע ההר, מערת חגי הנביא… ואצלו הרחק כמו שלשים פסיעות, קבורת חבקוק הנביא עליו השלום".

קבר הנביא חבקוק בתל קילא – ביהודה

מסורת נוצריות קובעות את מיקום הקבר באתרים דרומיים יותר בתחום ממלכת יהודה ומניחים שהנביא, שחי ופעל ביהודה ובשום פנים ואופן לא בגליל. במקור נוצרי מאוחר זוהה קבר חבקוק בתל קילא. ההיסטוריון סוזומנוס מהמאה החמישית טען שאלוהים נגלה לבישוף זבנוס בחלום ומסר לו את מקום הקבורה שנמצא בקֶלַה. תל קילא או חורבת קילא היא חורבה עתיקה, השוכנת כ- 3 ק"מ מצפון-מערב לבית אולא (כפר ערבי הנמצא ליד חברון), שהיא המקום בו סבורים הארכאולוגים שנמצאת העיר הקדומה קעילה, הנזכרת רבות בתנ"ך ואצל חז"ל. לפי דע זו חבקוק היה נביא ביהודה בימי המלכים יאשיהו ויהויקים במאה השביעית לפסה"נ.

קבר הנביא חבקוק באיראן

באיראן, דרומית מזרחית לעיר טוסרקאן, ישנו מקדש שנטען שהוא מקום הקבורה של הנביא. המסורת הפרסית טוענת שחבקוק היה השומר של מקדש שלמה המלך ושנכלא על ידי הבבלים. בשנת 1960 הוציאה איראן בול של האתר.

The Habakuk mausoleum, in Tuyserkan, Iran צילום: Betta27
The Habakuk mausoleum, in Tuyserkan, Iran
צילום: Betta27
קבר הנביא חבקוק בפרס דבר, 12 באוגוסט 1960
קבר הנביא חבקוק בפרס
דבר, 12 באוגוסט 1960

%d בלוגרים אהבו את זה: