עמק חפר – עמק דותן *

עמק דותן 1910

עמק חפר – עמק דותן: – כלל הוא שלא מתקנים שמות אתרים במדינת ישראל המבוססים על טעות. כך למשל את עמק חפר – עמק דותן. זה חומר לסרט מתח.

עמק חפר

היום  השם ״עמק חפר״ מתיחס לעמק במישור חוף הים התיכון, בחלק הצפוני של אזור השרון, בין חדרה בצפון ונתניה וכפר יונה בדרום.

מקור השם עמק חפר הוא תנ"כי. חפר הוא שם תנכ"י גברי. דמות המוזכרת בשם חפר בתנ"ך היה אבי צלופחד:

"וּצְלָפְחָד בֶּן חֵפֶר לֹא הָיוּ לוֹ בָּנִים כִּי אִם בָּנוֹת וְשֵׁם בְּנוֹת צְלָפְחָד מַחְלָה וְנֹעָה חָגְלָה מִלְכָּה וְתִרְצָה." (במדבר כ"ו, ל"ג)

פרופ׳ בנימין מזר הוצע את השם בשנת 1934 למתיישבי האזור. עם זאת, אין וודאות כי אכן זהו עמק חפר המקראי.

עד שנת 1927 נקרא האיזור שהיה מוכה ביצות וקדחת ואדי חווארת, על שם שבט בדואי שישב במקום באופן לא חוקי.

בשנת 1927 רכש יהושע חנקין את אדמות העמק עבור הקק"ל. לאחר מאבק משפטי ארוך ותשלום פיצויים לאריסים הבדווים שישבו באזור הוחל במפעל ההתיישבות. יהודי ויניפג תרמו כמיליון דולר לצורך זה. עורך הדין הערבי עווני עבד אל-האדי סייע לחנקין ברכישת האדמות שהייתה כרוכה בפינוי אריסים ובמתן פיצוי, מחד, ומאידך, דרש מהנציב העליון לאסור על מכירת קרקעות ליהודים.

עמק חפר נשקף מ"מצפה רמי" בבית ראשונים (ביתן אהרן) צילום: אלי שני שנילי
עמק חפר נשקף מ"מצפה רמי" בבית ראשונים (ביתן אהרן)
צילום: אלי שני שנילי

תל חפר – תל אלאבשאר – אלאפשאר

תל חפר, ששמו בערבית הוא אל-אפשר, הוא הבולט בתלי עמק חפר ממערב לכביש השרון, סמוך לנביעותיו של נחל אלכסנדר. תל חפר היה מיושב מאז תקופת הברונזה הקדומה ועד סוף התקופה הביזאנטית. עד ימי המתלוכה היה כפר ומאז והלאה הפך לעיר מחוז.

זיהויו הראשוני של תל חפר

מזר הציע לזהות במקום את "חפר" אך חרסי שומרון העידו שיש לחפש את חפר יותר בהר. מכאן השם שניתן לאזור כולו – עמק חפר. השם השתרש במפות ״תל חפר״ ובשטח ("עמק חפר").

הזיהוי של חפר העתיקה בתל מוחפר

ו"פ אולבריט (William Foxwell Albright) שיער כי חפר נמצאת מזרחה מתל חפר, בהר , וביקש לקשר את המקום עם משפחת חפר משבט מנשה. פרופ' זרטל חקר ומצא כי המקום המתבקש ביותר הוא תל מוחפר שמצפון מזרח למבוא דותן ושגם שומר על השם.

אז כשניסו לחשוב מה שם העיר שישבה פה, רואים שבתקופת הברונזה פרעה אמנחותפ השני (1421-1447 לפנה"ס) כובש כאן שתי ערים: חתתן וחפסן וכן שבשלב השומרוני של האזור (מהמאה ה-5-6 לפנה"ס) אמור להיות פה יישוב שומרוני בשם "גידרה של קיסרין". יותר סביר שכאן היתה העיר 'שרון' המוזכרת 'למלך השרון אחד'

תל מוחפר – חפר העתיקה

חפר העתיקה, בצפון עמק דתן, היתה העיר המקראית החשובה מן התקופה הכנענית והישראלית. היא היתה מלכות כנענית שנכבש על ידי יהושע ולאחר מכן עיר מחוז בימי שלמה.

ב וַיְהִי לִבְנֵי מְנַשֶּׁה הַנּוֹתָרִים, לְמִשְׁפְּחֹתָם–לִבְנֵי אֲבִיעֶזֶר וְלִבְנֵי-חֵלֶק וְלִבְנֵי אַשְׂרִיאֵל וְלִבְנֵי-שֶׁכֶם, וְלִבְנֵי-חֵפֶר וְלִבְנֵי שְׁמִידָע; אֵלֶּה בְּנֵי מְנַשֶּׁה בֶּן-יוֹסֵף, הַזְּכָרִים–לְמִשְׁפְּחֹתָם.  ג וְלִצְלָפְחָד בֶּן-חֵפֶר בֶּן-גִּלְעָד בֶּן-מָכִיר בֶּן-מְנַשֶּׁה, לֹא-הָיוּ לוֹ בָּנִים–כִּי אִם-בָּנוֹת; וְאֵלֶּה, שְׁמוֹת בְּנֹתָיו–מַחְלָה וְנֹעָה, חָגְלָה מִלְכָּה וְתִרְצָה.  ד וַתִּקְרַבְנָה לִפְנֵי אֶלְעָזָר הַכֹּהֵן וְלִפְנֵי יְהוֹשֻׁעַ בִּן-נוּן, וְלִפְנֵי הַנְּשִׂיאִים לֵאמֹר, יְהוָה צִוָּה אֶת-מֹשֶׁה, לָתֶת-לָנוּ נַחֲלָה בְּתוֹךְ אַחֵינוּ; וַיִּתֵּן לָהֶם אֶל-פִּי יְהוָה, נַחֲלָה, בְּתוֹךְ, אֲחֵי אֲבִיהֶן.  ה וַיִּפְּלוּ חַבְלֵי-מְנַשֶּׁה, עֲשָׂרָה–לְבַד מֵאֶרֶץ הַגִּלְעָד, וְהַבָּשָׁן, אֲשֶׁר, מֵעֵבֶר לַיַּרְדֵּן.  ו כִּי בְּנוֹת מְנַשֶּׁה, נָחֲלוּ נַחֲלָה בְּתוֹךְ בָּנָיו; וְאֶרֶץ, הַגִּלְעָד, הָיְתָה, לִבְנֵי-מְנַשֶּׁה הַנּוֹתָרִים.      יהושע יז, י'

בֶּן-חֶסֶד, בָּאֲרֻבּוֹת; לוֹ שֹׂכֹה, וְכָל-אֶרֶץ חֵפֶר. (מלכים א׳, ד׳, י׳)

תל מוחפר נסקר על ידי ה-.P.E.F הבריטי בסקר החרום של גופנא ופורת, ועל ידי אדם זרטל (אתר מס 23 כרך א' סקר הר המנשה). שימור השם בתל והממצאים המתאימים מבחינה כרונולוגית מזהים במקום את העיר המקראית החשובה חפר מן התקופה הכנענית והישראלית.

עמק חפר הוא עמק דותן

הארכאולוג אדם זרטל מזהה את עמק חפר המקראי עם עמק דותן של ימינו. בקצה הצפון מערבי של העמק שוכן תל מוחפר, המזוהה גם בשימור שם וגם בממצאים מן התקופה, עם העיר חפר המקראית, האירוניה שבדבר היא כי השם עמק חפר ניתן לעמק אחר המנותק מעמק זה.

עמק דותן

עמק דותן הוא העמק הגדול ביותר באזור הרי השומרון. [צילום הכותרת – עמק דותן בשנת 1910]

תל דותן

תל דותן (תל דות'אן) זוהה עם דותן המקראית נעשה כבר במאה ה-14 על ידי אשתורי הפרחי. בשנת 1851 זוהה התל מחדש על ידי ון דר ולדה (Henry Clemens Van de Velde).

דותן במקורות:

  •  …וַיֹּאמֶר הָאִישׁ נָסְעוּ מִזֶּה כִּי שָׁמַעְתִּי אֹמְרִים נֵלְכָה דֹּתָיְנָה וַיֵּלֶךְ יוֹסֵף אַחַר אֶחָיו וַיִּמְצָאֵם בְּדֹתָן. (בראשית, ל"ז, י"ז).
  • הנביא אלישע מזכיר את דותן כעיר מוקפת חומה בספר מלכים. וַיֹּאמֶר (מלך ארם), לְכוּ וּרְאוּ אֵיכֹה הוּא (אלישע), וְאֶשְׁלַח, וְאֶקָּחֵהוּ; וַיֻּגַּד-לוֹ לֵאמֹר, הִנֵּה בְדֹתָן.  (מלכים ב', פרק ו')
  • דותן מוזכרת גם בספר יהודית לצד היישוב "בלעמה" (כיום ח'רבת בלעמה הסמוכה, המזוהה עם יבלעם המקראית).
  • בפסיפס כתובת רחוב מתקופת התלמוד נזכר פטור שניתן ליהודי דותן מקיום חלק מהמצוות התלויות בארץ בגלל הימצאות נכרים (שומרונים) באזור. לצד דותן נזכרות עיירות הסמוכות: בלעם עלייתה (ח'רבת בלעמה) ,איקבין (הכפר עקאבה), מזחרו (ח'רבת מחרון הצמודה ממזרח לתל דותן) וציר (הכפר ציר).
  • אוסביוס מקיסריה מציין שדותן נמצאת 12 מילין מצפון לשומרון.
באר יוסף בעמק דותן
באר יוסף בעמק דותן

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: