עלי זהב
עלי זהב יישוב קהילתי מעורב בדרום-מערב השומרון על ציר 446. היישוב הוקם בשנת 1983 כיישוב חילוני על ידי חברי בית״ר וחירות. בפרוץ האינתיפאדה פיתוחו נבלם. בשנת 2009 רכשה אמנה זכויות הרחבה ביישוב והצליחה לאושש אותו. היישוב מתנשא לגובה של כ-350 מ' מעל פני הים כאשר הנוף למישור החוף ואזור השפלה נשקף מבתיו.
היישוב נקרא על שמה של עליזה בגין (עלי זה בגין). שם הגרעין המיסד היהגרעין סתיו. שמו הקודם של היישוב היה יועזר, על שם יוסי בן יועזר איש צרדה. צרדה זוהתה בחרבת בנת-בר ובחרבת בלטה, הסמוכות ליישוב.
המחבר של הערך עלי זהב באנגלית ועמותת ״עמק שווה״ טוען שמאדמות עלי זהב היו שייכים לכפרים דיר בלוט (دير بلوط) וכפר א-דיכ (كفر الديك).

יוצר: מיכאל יעקובסון
חורבת דיר סמען (חורבת מנזר שמעון)
- מיקום: חורבת דיר סמען שוכנת במערב השומרון בלב היישוב לשם, כקילומטר מדרום-מערב לעלי זהב. החורבה ממוקמת בעל הדרכים המרכזיות במערב השומרון: הדרך ממגדל אפק לשכם והדרך מעזון סניריא למסחה א-לובון.
- השלב הרומי: השלב הקדום בחווה הוא מן התקופה הרומית, בראשית המאה השנייה לספירה.

יוצר:תמר הירדני
- השלב הביזנטי: בתקופה הביזנטית, כנראה במאה השישית, הורחבה החווה מאד, ורוב הממצאים באתר הם מתקופה זו. באתר נחשפו בתי בד, גתות, בורות מים,שרידי עיטורי-אבן, רצפת פסיפס, תנור בישול, ובריכות אגירה. חורבת דיר סמען הוקמה על ידי הביזנטים כהיא חווה חקלאית, יחד עם שורת חוות חקלאיות לאורך ציר מערב-מזרח של השומרון, כתגובה למרידות השומרונים במאה השישית נגד השלטון הנוצרי.

יוצר הקובץ תמר הירדני
- מקור השם: מה מקור השם? לא ידוע על פעילות של נזירים במקום אם כי היתה כנסיה. נראה כי השם נועד להדגיש את היות החווה בבעלות נוצרית.
- כנסיה: במרכז החווה שוכנת כנסייה בזיליקאית גדולה ורבועה, שמידותיה מגיעות לכמעט 40 על 40 מטרים.

יוצר הקובץ תמר הירדני
בריכת הקשתות בדיר סמען
הקרקע בכניסה למנזר מרוצפת בקורות אבן ארוכות ושטוחות שבסופן פתח קטן ברצפה. מתוך הפתח הקטן מובילה מדרגה שלוש מטרים בעומק, אל אולם גדול תת קרקעי ובו בריכת קשתות יפהפיה מלאה מים קרירים וצלולים בגובה המותן. היא נמצאת ממש מתחת למנזר עצמו. באתר מערכת מים בנויה ובה שפע של בריכות חורפיות בגדלים שונים המתמלאות בתוך הגתות בורות המים והמאגרים.

יוצר: תמר הירדני
המבנה המאוחר
המבנה היחיד באתר שאינו מהתקופה הביזנטית הוא מבנה קמור בראש התל מהתקופה הערבית.

יוצר: תמר הירדני
לשם
הבניה בגבעה המערבית של עלי זהב החלה לראשונה בשנת 1999 עבור חסידי חב"ד. היישוב המתוכנן אמור היה להקרא אדנים. עם תחילת האינתיפאדה השנייה, החליטו היזמים לפרוש מהמיזם ולכן הבניה הופסקה. שלדים של מספר בתים שבנייתם החלה והופסקה, שימשו כאתר אימונים של יחידות צה"ל ומשטרה (מכונה "חב"ד עילית").
לשם משתרע על שתי גבעות יפיפיות מוקפות עצי זית וחורש טבעי אשר במרכזן נמצא "דיר-סמען", אתר ארכיאולוגי חקלאי שנשתמר בצורה יפה. מגובה של 360 מ' תוכלו להשקיף אל הים ולראות את רצועת החוף, מחדרה בצפון, תל אביב וגוש דן ועד אשדוד בדרום.

יוצר:Dvirraz
שנת 2013 נוסדה "לשם" כשכונת הרחבה של עלי זהב בשטחה המוניציפלי, אך הוא מנוהל בפועל על ידי ועד מקומי נפרד. לשם צמוד לישובים עלי זהב ופדואל. לשם היא יישוב קהילתי דתי המצוי בשטחה המוניציפלי של עלי זהב ועל כן נקרא גם "עלי זהב מערב".
גוש מערבא