יום א, 26.08.12 עמק ספיטי- נאקו:
מדי יום עצרנו בכפר וקנינו ירקות ל"סלט ישראלי" ארוחת צהריים. בכל מלון ידעו מה זה Israeli Salad. ככל שעלינו בגובה מעל פני הים שקיות ה"במבה" המקומית התנפחו יותר ויותר עקב שינויי לחץ האוויר. לפעמים הופתענו מהבדלי הצבע וגודל של הירקות ממה שאנו מכירים בארץ.

הרמה הטיבטית המדברית בצידה ההודי. "נאקו" הוא כפר ייחודי, גבוה, ומבודד, השוכן לשפתו של אגם קדוש.
עברנו את קו העצים (Tree Line) של טרנס-הימלאיה ופתאום היינו באיזור מדברי.



עברנו ליד מפגש נהרות סנגסם:- סטלוג'-ספיטי.


הכבישים בצפון הודו הם באחריות הצבא. עשינו פיקניק ליד מחנה של יחידת כבישים וגשרים.

טיילנו בכפר נאקו ובמנזר שלה ועלינו עלייה קצרה לעבר הר השולט על הכפר ממנו נשקף נוף עוצר נשימה .



לינה ב- Kinner Camps בנאקו.

ימים ב, 27.08.12 נאקו-קאזה (עמק ספיטי)
מדי פעם פגשנו בודדים וקבוצות שנסעו במסלול מקביל אלינו בג'יפים, בטקסי ובאופנעים. למשל היתה חבורה של נשים צרפתיות שמאד הקפידו להשתחוות בכל אתר של עבודה זרה. גם זוג צעירים ישראלים הופיעו יחד עם עוד שלשה בחורים בודדים בטקסי. ב-Dhaba כלומר קיוסק אחד שוחחנו ארוכות עם אב ובן ישראלים. האב כבר הספיק להיפצע ביד וטופל בבית חולים הודי. להגיד את האמת הבן נראה שהיה
נהנה יותר לנסוע עם צעירים מאשר עם אבא. ככה זה מתבגרים. אסור לשכוח גם את הצעירים הישראלים שהגיעו אתנו לדלהי עם שלשה קייקים.

היום נתקלנו בשלש תאונות דרכים. המשאית הראשונה שכבה בצד השביל זמן רב. משאית אחרת התהפכה אתמול אך למזלה לא נפל לתהום. הם עיכבו את הטקסי עם הצעירים 12 שעות. איך שחיל ההנדסה ההודי פינה את המשאית עוד אחת התהפכה. מכיוון שכל הכלים היו כבר בשטח הפינוי הלך יותר מהר.

בינתיים למדנו על הודו מפי מוטי המדריך. הימלאיה זה בית השלג. הימצ'ל פרדש זה snow shelter .
היום שוב נערכה בדיקת רשיונות מעבר ב- Tabo.



עצרנו לארוחת צהריים במסעדה גלאט-צמחונית בטאבו ליד מנזר בודהיסטי וכן ערכנו ביקור במנזר טאבו.
בדרך לדנקר עשינו הפסקה לשתיית תה ב"שקם" GREF של חיל ההנדסה של הצבא ההודי.

בדנקר בקרנו במנזר תלוי על מצוק בגובה 3870 מ' Dhankar Stupa.
נסענו מנאקו אל "דנקר" (Dhankar), בירתה העתיקה של "ספיטי" (Spiti) ומלך נונו (Nono), סטופות, מערכת מים, קיר מאני, דגלי תפילה, ותפוחי עץ. יש חברים בקבוצה שסובלים מקשיי נשימה. דנקר נמצא 4,100 מטר מעל פני הים.

vpgo kt המשכנו אל עבר עמק "פין" (Pin Valley), אחד העמקים המרשימים בעולם, הן מבחינת הנוף והמבנה הגיאולוגי, והן מהבחינה התרבותית. הכפרים הנידחים הם מקימוטים גיאולוגים מרהיבים. זה לטיול הבא.
בהמשך, יצאנו מהעמק ונסענו אל עבר בירת "ספיטי" – "קאזה" (Kaza). בקאזה היו ב-20.08.12 גשמי זעף שגרמו למפולת בוץ ונהרסה כל מערכת הכבישים בעיר. הכבישים נעלמו או כוסו במטרים של בוץ ובמשך ימים העיר היתה מנותקת לגמרי. בקאזה לננו יומים במלון Grand Dewachen. במלונות אין וילון אמבטיה עבור המקלחת והמים משפריצים לכל הכיוונים. בדרך כלל יש בקבוק מים לכל אורח בחדר. לפעמים יש במלון מטהר מים אך לא מומלץ לסמוך על זה. לפעמים המלון מחובר ישירות למעין.
כשיצאנו בהתחלת הטיול משימלה הנשים היו נראות כמו מתנחלות עם שביס ומכנסיים. בכינור חבשו כובע ירוק. ובספיטי כובע צבעוני.
היום שמענו על התאונה המצערת של משתתפות מלכת המדבר. מחר נהיה באותו מקום אך יש גרועים ממנו. אנו סומכים על הנהגים המקומיים המקצועיים.
ימים ג, 28.08.12 קאזה (עמק ספיטי)
ביום השני טפסנו עם הג'יפים אל עבר קיבר וגטה (Kibber and Geta) שני הכפרים המיושבים הגבוהים בעולם (קיבר 4030 מ' וגטה 4,250 מ'), אם לא הגבוה ביותר. בכפר גטה יש רק 7 בתים. בקרנו במקדש בודהיסטי בלנגזה (Langza) שלצידו פסל בודהה ענק, והגענו לנקודת תצפית גבוהה ממנה
יכולנו לראות את אחד ההרים הגבוהים והמרשימים בעמק "ספיטי". כפר זה הוא מהמבודדים באזור, והוא רחוק מכל השפעה תיירותית . אין ספק שבאזור זה נהווה אנחנו כתיירים אטרקציה למקומיים. לננו בקאזה משך שני הלילות.
ביקור במנזר Kee, Ki, Key, Kye צפינו בטקסים מסורתיים. הנזירים קוראים טקסטים מחזוריים ומיוחדים יומיים ומנגנים במצלתיים, תוף, קונכיה, פעמון. הם מדליקים נרות וכתורת ומגישים מנחה.

קרא גם:
תל אביב-איסטנבול, איסטנבול-דלהי