בטיול של משוטטי הושעיה בהדרכת מתניה מיה התכנסנו במצומת חלפתא. משם רואים עפיפון מוזר מתגלגל מעל לקיבוץ מורן. מתניה טלפן לחבריו בישוב ונמסר שמדובר ב-"סטארט אפ" ישראלי בתחום האנרגיה. כל הכבוד ליוזמה. בינתיים אנו נהנים מהקישוט באופק. לאחר הטיול הלכתי הביתה וחיפשתי בגוגל וזה מה שלמדתי:-
טורבינת הרוח הראשונה של ווינפלקס
ב-15.01.13 נחנכה טורבינת הרוח הראשונה של חברת "ווינפלקס" בקיבוץ מורן שבגליל. מתקן החלוץ שהוקם בהספק של 130 קילוואט, נחשב לפריצת דרך בכל הקשור לייצור חשמל מאנרגיית הרוח. הטכנולוגיה שמציגה החברה מאפשרת חיסכון בהליכי השינוע וההתקנה של טורבינות רוח אשר לפי ההערכות יתורגמו להוזלה של לפחות 50% בעלויות הפקת האנרגיה לעומת זו המופקת על ידי טכנולוגיות אחרות.
בטקס חניכת הטורבינה נכחו אמש שר האנרגיה, עוזי לנדאו וכן נציג חטיבת המחקר של חברת ג'נרל-אלקטריק העולמית, ד"ר גיל אברמוביץ שסיפר על שיתוף הפעולה בין GE ו"ווינפלקס" ועל הציפייה להשלמת הניסויים במתקן. בעבר זכתה החברה בתחרות Ecomagination של חברת GE העולמית אשר במסגרתה התחרו כ-4,000 מתמודדים מרחבי העולם.
הטורבינה הייחודית של "ווינפלקס" שונה לחלוטין מטורבינות הרוח המוכרות בשל העובדה שבמקום להבי הברזל הענקיים, מותקנת בראשה מעין טבעת גמישה ודחוסה באוויר. בשל אופייה הייחודי, משקל הטורבינה נמוך משמעותית מזה של טורבינה רגילה ומגיע ל-400 ק"ג בלבד, זאת בהשוואה לטורבינה רגילה שמגיעה למשקל של 4 טון.
בעבר אמר אלי קלצ'קין, מנכ"ל החברה, כי בעקבות מחירה הזול של הטורבינה (שגוררת גם ביטוח זול יותר), עתידות הטורבינות של וינפלקס לייצר חשמל במחיר שיהיה נמוך מסף הגריד פאריטי. קלצ'קין הוסיף ואמר היום ל"תשתיות" כי בעתיד הלא רחוק יוקמו עוד 2-3 טורבינות של ווינפלקס ברחבי הארץ שיהוו המשך לנסיון מתקני החלוץ.
לווינפלקס הוענקו הסיוע והליווי של יחידת המדען הראשי של משרד האנרגיה והמים במסגרת קרן STARTERGY והתוכנית למתקני חלוץ. בשנים האחרונות קיבלה 'ווינפלקס' ממשרד האנרגיה והמים שני מענקי הזנק (625 אלף ש"ח כל אחד). קרן ההזנק של המשרד מעניקה מידי שנה כשמונה מענקי מחקר, בשיעור של 62.5% מעלות הפרויקט, ולא יותר מ- 625 אלף ש"ח למחקרים בראשית דרכם. המענקים ניתנים לחברות הזנק, המציעות פרויקטים חדשניים בנושאי אנרגיה חלופית, מתחדשת, תחליפי נפט והתייעלות אנרגטית.
קיבוץ מורן
קיבוץ מורן קיבוץ חילוני בגליל מערבי ששייך למועצת משגב.
שנת הקמה: 1976
מספר תושבים: 85 משפחות
גודל : 126 משפחות , 140 ילדים , נפתח שלב קליטה לחברות מלאה בקיבוץ , סה”כ 28 מגרשים
מיקום: סמוך לכביש עכו – צפת, מזרחית לכרמיאל
גובה: 370 מטר מעל פני הים.
נוף: כרמי זיתים והרי הגליל העליון
היישוב קרוי על שם השיח מורן שגדל בגליל. בסמוך ליישוב זורם נחל מורן.
נוסד על-ידי קבוצת צעירים, מרביתם עירוניים, שהוכשרו בקיבוץ גנוסר.