הושעיה –הצעה לטיול רגלי מהמם סביב לישוב הושעיה
הערה: מטיבי לכת יכולים להקיף את כל הישוב הושעיה במסלול מעגלי אחד. לנוחיות הציבור הרחב חילקנו את המסלול לשני קטעים שווים המתחילים ומסתיימים בישוב הושעיה.
קטע א' – נוף יערות ירוק עד
נקודת התחלה: נחל כהנים, רח' גן אור, שלב א' הושעיה
נקודת סיום: שער יציאה של הושעיה לכיוון מושב ציפורי.
ניתן לחזור ליישוב בשתי דרכים:
·דרך העליה המתונה של הכביש הישן המחבר בין הושעיה וציפורי
·לחילופין, דרך העליה התלולה יותר ברחובות שלב ו' ושלב ה' של הושעיה עד למרכז הישוב
חניה: ניתן לחנות ליד נקודות ההתחלה והסיום
התאמה לילדים: טיול משפחתי (לא מתאים לעגלות)
משך הטיול: כשעה
אורך המסלול:
רמת קושי: בינונית
כניסה: חינם
עונות השנה: אביב, קיץ וסתו
איזור: הגליל התחתון
תחומי ענין: נוף, צמחיה, ציפורים ובעלי חיים
ציוד נדרש: כובע, מים, משקפי שמש, שמן שיזוף לפי הצורך, נעלי הליכה/ספורט נוחות
המסלול: קטע זה אינו מעגלי אך ניתן לחזור רגלית לנקודת ההתחלה.
סימון: אין
מקורות מים: אין
חונים ברח' גן אור ויורדים בנחל כהנים. רח' גן אור היה מכונה שלב א' ונמצא על הר כיל. [תודה למתניה מיה שהסביר לי שהתיבה "כיל" בפתח-חיריק משמעותה מאוזן או שטוח.]עוברים מימין (מזרח) למתקן השאיבה ויורדים לשביל לכיוון צפון. מימין (מזרח) משתרע יער קק"ל בעל נוף אלפיני המורכב בעיקר מאורן וקצת ברוש. משמאל חורש ים תיכוני טבעי המורכב מאלה, אלון וחרוב. בתוך החורש מתחבאת פינת חמד – הזולה של נוער הושעיה.

שים לב לצבעים של פרחי הבר ביער, צבעיהם משתנים מעונה לעונה וכדאי להביא את מגדיר הפרחים מהבית. הנה דוגמית של פרחים שתמצאו ביער הר הושעיה:
- צהוב (חרדל)
- אדום (כלניות)
- בורדו (דם המכבים)
- ורוד (רקפת)
- לבן
- סגול-ורוד (בן חצב יקינתוני, רקפת)
גם מבחר הציפורים ביער הוא עשיר. אני במיוחד אוהב את העורבני הצבעוני.
ממשיכים בשבילי היער המובילים מהר הושעיה המתעגלים ימינה לכיוון דרום:- לכיוון פסגת הר ידעיה. נקפיד לבחור את השביל באמצע היער ולא לסטות מזרחה לדרך המובילה מחוץ ליער לכיוון כפר כנא , משהד, נצרת ונצרת עלית.
עבור מי שרוצה "לחתוך" חזרה לישוב, השבילים הפונים ימינה יעברו ליד:
- בית הקברות האזרחי והצבאי הושעיה. ליד הכניסה תמצאו את שלט הקק"ל לפרויקט העתקת עצים בוגרים.
- מפעלי איזור התעשייה הושעיה: הררית מזון, משתלות, דבש דבורים ותוכיה. עסקים אחרים בהושעיה רשומים באתר הושעיה.
- איזור התיירות של הושעיה: חמורי דרך-כפר קדם, קטרון ובריכת השחיה של הושעיה.
בהמשך מעלה הר ידעיה נפגוש רכבי 4X4

אנו, כיאה למטיילים מטיבי לכת, נחבור לשביל ישראל בפסגת הר ידעיה ונפנה ימינה מערבה עם שביל ישראל אל דרך עפר על שפת היער בה מתגלה נקודת תצפית. המאמץ לטפס אל התצפית הפנוראמיתהיה שווה.זה המקום לנוח בצל האורנים ולטעום מעט פירות או להכין קפה. אל תשכחו לשתות- ולשתות הרבה. היום חם וחייבים לשתות מים. שביל ישראל המסומן כתום-כחול-לבן.אנו נמשיך מכאן ימינה צפונה בירידה תלולה בשביל הנחש. בעמק למטה, החוצה בין הושעיה ובין ציפורי, נטייל בין עצי זית בכיוון מערב עד לנקודת הסיום בשער האחורי של הושעיה לכיוון ציפורי.
קטע ב' – נוף עמקים וחקלאות
נקודת התחלה: שער יציאה של הושעיה לכיוון מושב ציפורי
נקודת סיום: שער כניסה להושעיה (אפשר לעבור דרך המכולת ליהנות מארטיק.)
חניה: ניתן לחנות ליד נקודות ההתחלה והסיום
התאמה לילדים: טיול משפחתי (לא מתאים לעגלות)
משך הטיול: כשעה
אורך המסלול:
רמת קושי: בינונית
כניסה: חינם
עונות השנה: אביב, קיץ וסתו
איזור: הגליל התחתון
תחומי ענין: נוף, צמחיה, ציפורים, בעלי חיים וחקלאות
ציוד נדרש: כובע, מים, משקפי שמש ושמן שיזוף לפי הצורך, נעלי הליכה.ספורט נוחות
המסלול: קטע זה אינו מעגלי אך ניתן לחזור רגלית לנקודת ההתחלה.
סימון: אין
מקורות מים: אין
מנקודת ההתחלה בשער האחורי של הושעיה לכיוון ציפורי נטייל לפי סימון שביל ישראל בכביש המשובש לכיוון דרום כמה מאות מטרים עד לפניה לדרך עפר ימינה. שביל ישראל ממשיך ישר עם הכביש ועולה בהר ידעיה אל מושב ציפורי וציפורי העתיקה. בראש הגבעה מולנו עומד מנזר סנטה אנה . אם ממשיכים בשביל ישראל מגיעים אל קבר ר' יהודה נשיאה. אך אנו לא נגיע לקבר ר' יהודה נשיאה היום- אולי בטיול אחר.
כפי שאמרנו אנו פונים בדרך העפר ימינה ועוקפים מצד דרום את החממות של מושב ציפורי. דרך העפר מתעקלת ימינה לכיוון צפון ומובילה אותנו לשדות החקלאיות של המושב. הגידולים מגוונים ומתחלפים כל עונה:כלניות כרוב, חסה, אבטיח, תירס, ועוד. נפגוש גם בקר וצאן במרעה בשדות הקצורים או בגן הלאומי של עצי האלון המגודרים. תסתכלו בעובדים התאילנדים החרוצים העמלים בשדה. כל הכבוד להם. עבודה היא חיינו!
לפנינו לכיוון צפון גבעה לא גבוהה שבראשה דגל ומכולה. זהו מצפה סנדו, המעוז של השומר החדש. כאן אנו נעצר ונישב תחת אחד מעצי האלון היפים להפסקת שתיה ומנוחה. אל תשכחו לשתות הרבה. יש עוד עליה לפניכם. בגבעה של מצפה סנדו גתות עתיקות רבות ומערות ולמי שיש זמן כדאי לבדוק אותם. בשטחים הפוריים של בקעת נטופה נזהה טרקטורים, קטפות וציודה השקיה על הקרקע וכן מסוקים, גלשני אוויר או מצנחי אוויר ממונעים באוויר

משמאל השביל מוביל מערבה אל אבו סלח, הזכור לטוב למתישבים הראשונים של הושעיה. מעבר לו נצפים מנדא, ביר אל מכסור, חנתון, אגם אשכול, המוביל הארצי, שמורת יער הסוללים, הר חיא והר ריש לקיש.

אך אנו נפנה ימינה לכיוון מזרח ונצעד צמוד לעירוב של שלב ג' בכיוון מחנה ציפורית של צה"ל. מעבר לגדר יער אלונים נהדר.נחבור לכביש הגישה של הושעיה ונצעד בזהירות בשוליים עד לטיילת הושעיה. אורכו קילומטר אחד בדיוק! אל תזדרזו בעליה בטיילתנוף הושעיה – כי הנוף מהמם. ב"מצפה ישי", לזכר ישי בן משה, כדאי להתעכב ולהקשיב להסבר המוקלט (עברית ואנגלית) ולקרוא את הדפים על שפני הסלעים.
ליד השער הראשי של הושעיה קיים מעבר ל"שביל הזעתר" – שהוא יעד לטיול אחר. מאחורי השער בולט המבנה המרכזי של הישוב, בית הכנסת יונה מנחם, אחד מיני רבים שתרמה משפחת רנערט בארץ. מול בית הכנסת נמצאים שרותי בריאות כללית ומזכירות הישוב.
המלצה: ליד השער רצוי לעמוד ולהתבונן בשלט המסמן את שמות הרחובות בהושעיה. כל הרחובות בהושעיה נקראים על שם ישובי גוש קטיף: שירת הים, בדולח, גן אור, גני טל, קטיף, פאת שדה, גדיד ומורג. בהתחלת רח' מורג (שלב ג') הכניסה ל"שביל רותי", לזכרה של רותי צרפתי. השביל עובר בחורש מקסים עם נקודות האכלת ציפורים וספסלי ישיבה מיוחדים. אך זה טיול ליום אחר.

מכאן נחזור ברגל לרכב הממתין לנו וניסע לששון בצרכנית הושעיה ליהנות מקרטיב קר.


משהו משהו.
אהבתי.
מה עם שביל הזעתר?