מקורות אמת המים של ציפורי

בעקבות אמות המים לציפורי

חבורת משוטטי הושעיה והגליל יצאה לטיול בעקבות (מה שנותר מ) מערכת אמות המים של העיר ציפורי הקדומה.

מערכת אספקת המים ליישוב כללה ארבע אמות מים שתחילתן במעיינות שבהרי נצרת, מאגרי מים, ומנהרה. בנוסף בחלקה הגבוה של ציפורי נבנו בורות מים. מאגר המים הגדול נמצא קילומטר וחצי ממזרח לאתר. אמת מים אחת התחילה ליד הכפר משהד, אמה זו נחצבה בסלע, האמה השנייה התחילה ליד ריינה והיא אמה בנויה.

מסלול הטיול שלנו עוקב אחרי אמת המים מריינה.

המעיינות ששימשו כמקור המים שפעו כ-40 ממ"ק מים לשעה. שתי האמות התחברו בהמשך לאמה אחת. לפני מאגר המים התפצלה האמה שוב לשתי שלוחות, השלוחה הצפונית הובילה לבריכה הנקראת "בריכת משהד", אורכה 21 מטר ורוחבה 14 מטר. עומק הבריכה 2.5 מטר לערך. השערת החוקרים שהיא שימשה כנראה לשחייה בתקופה שבה הייתה שפיעה גדולה מהמעיינות. בהמשך לבריכה זו נמצא מאגר מים נוסף הנקרא "מאגר חרוב", אורך המאגר כ-9 מטר ורוחבו כ-5 מטר.

על אם הדרך, המדריך, מתניה מיה, עשה לנו הכרה עם האיומים לאמת המים ולאתרי הנוף והמורשת במרחב מטרופולין נצרת הנובעים מהעדר מדיניות תכנונית ברורה. גם הכרנו תוואי חלופי לשביל ישראל.

תצפית מנצרת עילית

מקורות אמת המים של ציפורי מקורות אמת המים של ציפורי

תחילה ערכנו תצפית ליד עין אמת אבל לכיוון המסלול מנצרת עילית על המפגש בין נצרת עילית, נצרת, ריינה, משהד והר יונה. ניתן לזהות את הבתים רבי הקומות של נצרת עילית. לידו שכונת "בנה ביתך"  של נצרת עילית המאוכלסת על ידי ערבים. בתי נצרת הנמוכים צמודים לרבי קומות של נצרת עילית. בתי ריינה מטפסים מעלה וכמעט מתחברים עם בתי נצרת עילית איפה שאנו עומדים. . בערוץ הוואדי אנו מזהים כמה דונם חקלאות שלחין ממי המעיין.

ריינה

מן התצפית השמטנו רכב אחד כי המסלול אינו מעגלי והתחלנו לרדת לריינה. המקום היה ככל הנראה מיושב בימי קדם ויש המזהים בו את היישוב הקדום אבל, שממנו הזרימו מי שתייה ליישוב העתיק ציפורי. קיימים אלמנטים דתיים של עיצוב מאד יפים בבתים המרווחים בעיירה.

IMG_4954 IMG_4951 IMG_4933

מקורות אמת המים של ציפורי

 

עין כנא, כפר ריינה

המעיין הראשון של מערכת אמת המים מריינה לציפורי היה עין כנא. בניגוד לבתים המפוארים המוקמים בשכונה המעיין מוזנח ומטונף – כולל חתול מת במים.

IMG_4934 IMG_4935 IMG_4939

 

כיכר כפר ריינה

בריינה אין גרעין של עיר עתיקה אלא ליד כל מעיין צמח יישוב והתרחבו עד שנפגשו. בנין המועצה המקומית צנוע מאד. לידו קבר קדוש המכונה "קבר שושי" שהיה שייך לאיש ערירי. אדמתו הפך לכיכר העיירה. אחד השכנים מטפח את הקבר ועולים אליו לפי דבריו מוסלמים להתפלל. ממול עומדת כנסית הכפר שכעשרים אחוז מאוכלוסייתו נוצרים. ליד בנין המועצה המקומית מצאנו את מעיין ריינה המוזנח. מכאן מימיו עוברים דרך שצ"פ (שטח ציבורי פתוח). חבל רק ראשי המועצה וגורמים ארציים לא ראו לנכון לשמר את השטח הלח והירוק להנאת הציבור.

IMG_4941 IMG_4942 IMG_4945

 

מעיין ריינה

המעיין המרכזי של ריינה אוסף לתוכו את הנביעות של מספר מעיינות קטנים כגון עין כנא. פעם היה סיביל (רהט) בכיכר הכפר אך ראשי כיסו את המעיין – למורת רוחם של תושבי המקום.

IMG_4947

IMG_4948

 המשך האמה בריינה מעל ומתחת לאדמה

מכאן מי המעיין זורמים בתעלות, מנהרות ושדות שלחין. אין אחזקה ואין פיתוח להנאת התושבים בשעות הפנאי.

מקורות אמת המים של ציפורי

שרידי האמה ביער קק"ל

רוב החוליות ויסודות של האמה נלקחו לשימוש משני או נחרשו בחקלאות. רק ביערות קק"ל נשמרו חלקי האמה.

מקורות אמת המים של ציפורי מקורות אמת המים של ציפורי

 

התמוטטות מנהרת האמה

כדי לשמור על פלס מים באמה היו מוכרחים לחפור מנהרה. המנהרה התמוטטה בארבע נקודות ואין אפשרות להיכנס אליה.

IMG_4966 IMG_4967

שרידי האמה ליד ציפורי

ביער ציפורי על יער ידעיה משמרו יסודותיה של אמת ציפורי.

IMG_4970 IMG_4971

הכניסה לגן לאומי ציפורי

ליד הכניסה לגן הלאומי ציפורי כדאי לבקר באמת המים המקורה והבולען.  היה יום חם אך ההליכה היתה קלה. יכולנו להעריך את המאמצים להקמת מערכת המים העתיקה. כמו כן יכולנו גם להצטער על אי ניצול משאב זה בתכנון הסביבתי.

מקורות אמת המים של ציפורי
מקורות אמת המים של ציפורי

מקורות אמת המים של ציפורי

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: