מצפור ערד

Mitzpe Moav צילום: Ynhockey

מצפה מואב הינו נקודת תצפית מרהיבה מערד מזרחה לעבר הרי מדבר יהודה, ים המלח והרי מואב. מומלץ להגיע לכאן לעת שקיעה, שעה שהכל נצבע בצבעים מרהיבים של צהוב ואדום. התצפית נמצאת באזור בתי המלון.

צילום: אימי משה
צילום: ורד נבון

הפסל הסביבתי של הפסל יגאל תומרקין הוקם לזכר מבצע לוט לכיבוש אזור ים המלח במלחמת השחרור (1948). הפסל, בצורת מטוס, משתלב היטב בנוף המדברי.

חיילים על שפת ים המלח בסוף המבצע לוט
נחלת הכלל
צילום:
Dr. Avishai Teicher

הפסל ממוקם בקצה "טיילת מואב" היוצאת ממרכז העיר ערד ומסתיימת בקצה ההר. הוא מורכב מפלטה מעוגלת המוטה על צידה, וממנה צומחים גופים שונים. הפסל כולו מורכב מבטון חשוף, שנצבע בשלב מאוחר ביוזמת תושב ערד בצבעי כחול לבן (באישור תומרקין). כלי נשק ששולבו בפסל נגנבו. שביל צר מקשר בין חלקו המרכזי של הפסל ובין חלק נוסף שיצר תומרקין, ומרוחק כ-200 מטרים אל תוך המדבר וכולל שולחן וסביבו מושבי בטון.

צילום: dana mazor

יצירות פיסול מונומנטליות שיצר תומרקין בתקופת 1962–1968, מהוות חריגה מגישתו הפיגורטיבית באותה עת. גישה זו לעיצוב אנדרטאות הייתה אופיינית למרבית פיסול האנדרטאות בשנות השישים של המאה. בעיצובה האנדרטה מסמלת ומעצבת חוויה אנושית בנוף "לא רק בצורתה ובחומריה אלא גם במיקומה את מכלולו של ההקשר. עם זאת, שמר תומרקין על השפה האקספרסיבית בעיצוב המבנה והקומפוזיציה.

יגאל תומרקין, 1980
 מתנת האמן למרכז המידע לאמנות ישראלית, מוזיאון ישראל, ירושלים

בשנת 1968, נחנך במצפור ערד פסל מאת האמן הישראלי יגאל תומרקין. תומרקין התעניין ביצירת פסלים סביבתיים אותם הוא ביקש לשלב במרחב הציבורי בערים שונות בארץ. במהלך שנות ה-60 וה-70 הצליח לממש עשרה פסלים סביבתיים, שאחד המוקדמים שבהם הוקם בקצה "טיילת מואב" שבערד. למימון הקמת הפסל גייס תומרקין תקציב ממשרד השיכון ותרומות תושבי העיר.

דיוקן עצמי 1975
שימוש הוגן.
מקור: סדנת ההדפס ירושלים

את הפסל מקדם שלט אזהרה: "חל איסור מוחלט לטפס על הפסל וזאת על מנת למנוע סכנה הכרוכה בכך ולמנוע נזקים שעלולים להיגרם לפסל".

צילום:
Dr. Avishai Teicher
זה השלט עכשיו (2020) האזהרה נמחקה לגמרי.

הפתעה קטנה מצפה למי שימשיך בשביל, ויצעד עוד כמה מאות מטרים על כתף ההר. בקצה השביל מתגלה לעין אלמנט נוסף שהכין תומרקין: שולחן עגול וסביבו מושבים, כאילו הזמין האמן את המבקרים לארוחה בלב המדבר. מאחר שהפסל אינו מואר בלילות, הביקור כאן בליל כוכבים הוא מרהיב שבעתיים – אך יש לנקוט משנה-זהירות כדי לא ליפול לתהום.

המצפור הופיע בעבודה מאוחרת שיצר תומרקין בשנת 1975 – דיוקן עצמי 1975, והורכבה מסדרה בת חמישה הדפסים, שכל אחד מהם הוקדש לפסל אחר שיצר לאורך השנים, ובהם גם מצפה ערד.

50 שנה לערד
    עיצוב זינה וצביקה רויטמן

ב-2013 הופיע על בול שהוציא השירות הבולאי לכבוד 50 שנה לערד, בעיצוב זינה וצביקה רויטמן.

ב-2018 נערכה במרכז לאמנות עכשווית בערד התערוכה "יובל למצפור ערד" באצירת הדס קידר, ובה הוצגו עבודות שנעשו בהשראת הפסל.

מהמצפה יוצא גם מסלול טיול היורד לעבר נחל כידוד המסומן בסימון שבילים ירוק.

מגיעים לעיר ערד ונוסעים עד קצה רחוב מואב, אחרי מלון מרגוע.

מלון מצדה – נטוש

מטרים ספורים מהמצפור ניצבים שרידי "מלון הפאר של ערד" – הוא "מלון מצדה" אותו תכנן האדריכל יהויכין גור. המלון שנפתח לציבור ב-1969 לא שרד שנים רבות, בגלל שרשרת של אסונות וכשלונות. 

מלון מרגוע – נפתח מחדש

מלון מרגוע ערד המחודש למהדרין מן המהדרין 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: