המלצה לטיול למערת נטיפים חדשה שנחשפה באלקנה.
לאחרונה במסגרת פיתוח שכונת המדורגים החדשה, נפער פתח של מערת נטיפים קטנה אך יפיפיה. זו בנוסף למערה שנחשפה בשכונה הצפונית שתועדה ונחסמה לפני כמה שנים. המערה שכל עומקה כ 2.5 מטר ורוחבה כשלושה מטרים מכילה עשרות ואולי אף מאות נטיפים וזקיפים.
המגוון פשוט מהמם:
- נטיפים רגילים
- ״אוזני פיל״
- "אלמוגים"
במרכז המערה מעין בריכה קטנה. למרות שהמערה כרגע בתהליך התייבשות עקב היותה פתוחה לרווחה ולמרות שאנחנו כבר בקיץ, הנטיפים עדיין ממשיכים לטפטף באיטיות.
לצערי, לא בטוח ששכיית חמדה זו שזכינו לה תשאר עימנו לאורך זמן. זאת עקב מיקומה ומצבה הנוכחי.
הנקודה נמצאת בסוף הדרך החדשה לעץ אפריים אל מול הפיתול האחרון לקראת ההתחברות לכביש הישן. זה מעין פינת סלע חצובה המובילה מחד למגרש לבנייה ומאידך בחציבה עמוקה להמשך הכביש. בטיול למקום תראו באותו האיזור מספר פתחים קטנים ובעיקר בפינת הסלע, פתח שהוא מוגבה יותר ונטיפים החשופים שבו נראים כנטיפי שעווה שהמיסו את הסלע.
המערה עצמה הכילה במקור בריכה גדולה שעלייה הצטברו נטיפים כעין האלמוגים. אך במהלך החציבות הבריכה הזו נהרסה וסלע גדול שהיווה את ריצפת הבריכה מוטל על צידו בפתח המערה. על סלע זה ניתן לראות את השכבות שנוצרו עליו כשהיה מתחת למים וכן את הנטיפים-אלמוגים שכיסו אותו. במקום מפוזרים שברי נטיפים שכבר נפלו.
באלקנה מקווים שייעשה כל שלאל ידם לשמר פנינה זו. אתם מוזמנים לכולכם לראות את המקום כל עוד שאפשר.
אך יש להדגיש כי נטיפים וזקיפים הם ערך טבע מוגן עפ"י חוק. על כן אין לגעת או להרוס אותם.
דודי שטיינר, אלקנה
מערת מפלט ממרד בר כוכבא באיזור – מערת אלקנה (מערת א־נאטפה)
מערת אלקנה (מערת א־נאטפה) ִהנה מערה גדולה המורכבת מסדרת אולמות ומחילות. פתח המערה נחשף בחלקו העליון של מדרון טרשי, בגדתו הצפונית של אחד מיובלי ואדי רבה, מדרום ליישוב אלקנה שבמערב השומרון. מכלול הממצאים מזמן מרד בר־כוכבא מאפשר לזהות את מערת אלקנה כמערת מפלט אופיינית. אמנם עד לאחרונה היה נהוג להצביע על נחל שילה כקצהו הצפוני של המרחב שהיה מיושב יהודים עד לימי מרד בר־כוכבא. אפשר להציע כעת את נחל קנה כגבול הצפוני של האזור שלקח חלק במרד בר־כוכבא וחרב בסופו.
מערות נוספות בסביבה – ח'רבת סריסיה
כקילומטר ממערב לישוב נמצאת ח'רבת סריסיה, חורבת ארכאולוגית של יישוב מהתקופה הרומית במערב השומרון. החורבה נמצאת על גבעה בסמוך מצפון לכביש 5, כקילומטר ממערב ליישוב אלקנה, וכוללת שרידי מבנים ובורות מהתקופה הרומית. הזיהוי המקובל לחורבה הוא עם היישוב המופיע באונומסטיקון של אוסביוס, מתחילת המאה ה-4 לספירה, בשם Beth Sarisa ("בית שרישה" או "בית סריסה"), הנזכר באזור שבו נמצאת החורבה. בסמוך לחורבה עובר מסלול הטיולים שביל שער השומרון, המתחיל ביישוב שערי תקווה.