שמורת טבע נחל קנה (סגורה) שוכנת בחלקו המערבי של נחל קנה. בתוך השמורה שוכנת מערת נחל קנה, מערת נטיפים, שבה התגלה בעבר מטמון זהב יוצא דופן מלפני כ-6,000 שנה. ד"ר צביקה צוק, הארכיאולוג הראשי של רשות הטבע והגנים, שגילה את אוצר הזהב לפני 32 שנה.

https://www.ochaopt.org/content/settlement-expansion-around-israeli-declared-nature-reserve
יוצרUN OCHA
מעיינות נחל קנה
מעיינות נחל קנה דלים יחסית, אך נובעים כל השנה ויוצרים פלג שאורכו כשני ק"מ. מי המעיינות נובעים בקרבת הערוץ והם מזינים סדרה של בריכות ופלג המקשר ביניהן.
נחל קנה – وادي قانا
נחל קנה הוא הצפוני שביובלי הירקון. מקורו של הנחל הוא מדרום למעלה שומרון – ונשפך לירקון באזור פרדס בחריה (במשך שנים נחשב לפרדס הגדול בארץ), מול שפך נחל שילה (בין הירקון מדרום ורמת הדר מצפון – כיום חלק מהוד השרון).

צילום: גיא אביב


אחת הסברות לשמו של הנחל היא על שם צמח הקנה הצומח על גדותיו.
מערת נחל קנה
פתח צר, המחייב זחילה כדי להיכנס דרכו, מוביל לאולם גדול ובו נטיפים וזקיפים מרהיבי עין. הפתח הנסתר של המערה, מתחבא בצלע ההר מתחת לאחת הטרסות המרוחקות. אין שביל מסודר לפתח מערת נטיפים המרשימה. הזחילה במערה הצרה לא פשוטה בכלל, למרות הלחות והבוץ הקריר שמכסה את הבגדים ואת הידיים, הגוף מזיע בטירוף. אורך האולם כ-30 מ' ועומקו המרבי כ-8 מ'.
נכנסים לאולם אבן ענק, באורך של 30 מטרים ובגובה מרבי של 8 מטרים, המלא בעמודי נטיפים וזקיפים. שם ד"ר צביקה צוק מצא את התגלית המרעישה ששנתה את חייו – מטמון הזהב. ב"מערת נחל קנה" הנמצאת סמוך לכפר הערבי קראוות בני חסאן נמצאו 8 מטבעות זהב מתקופה עתיקה ביותר. על פי הסכמי אוסלו כפר קראוות בני חסאן מוגדר כשטח B. למורדות הכפר שוכן ערוץ אלמגור ("אל-מג'ור) של נחל קנה.

במחקר הארכיאולוגי העולמי כמעט שאין דוגמאות למטילי זהב מהתקופה הכלקוליתית (3,800-4,500 לפני הספירה) בייחוד לא בארץ ישראל. הזהב הקדום מקורו במצרים העתיקה. אז לא היה כסף ולא היו מטבעות. אולם מדובר באוצר בעל ערך גבוה מאוד לבעליו. קשה לדמיין את הדרך הארוכה שבה הגיעו מטילי הזהב האלה ממצרים לפה.
בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו במערה נמצאו שפע של ממצאים מתקופות ארכיאולוגיות:
גלוסקמאות עם עצמות בני אדם, כלי צור, חרוזים ושברי כלי חרס מהתקופה הנאוליתית הקרמית (התרבות הירמוכית, 5,800-6,400 לפנה"ס) ומתקופת הברונזה הקדומה (2,200-3,300 לפנה"ס).
שמונה הטבעות של מטילי הזהב ומתכת אלקטרום הנדירה (סגסוגת של כסף וזהב שכונתה בעבר הרחוק מאוד – "זהב לבן") הן במשקל כולל של כקילוגרם אחד, מהתקופה הכלקוליתית והם מוצגים תחת אבטחה במוזיאון ישראל בירושלים.