ממילא הוקמה בסוף המאה ה-19 כשכונת סוחרים ובעלי מלאכה יהודים וערבים. בשנותיה הראשונות של ממילא נבנתה השכונה בצורה לא מתוכננת ומילאה את העמק בין רחוב יפו ודרך חברון. שכונת ממילא נמצאת בעמק שהוא המשכו הטבעי של גיא בן הינום, למרגלות העיר העתיקה. פירוש השם ״ממילא״ "זה שבא מאלוהים" ("מאמִן אללה" مأمن الله.

שימוש חופשי


צילום: User:Djampa
שכונת ממילא הייתה עירוב של עסקים, מלאכה זעירה ומגורים. בעיקר צלחו בממילא עסקים שלא מצאו את מקומם בצפיפות העיר העתיקה. מתחם ממילא הפך למרכז מסחר עבור יהודי וערביי ירושלים שמחוץ לחומות.

Hospice Saint Vincent de Paul, Mamilla
הוקם: 1886 שימוש חופשי
אם בואו של גנרל אלנבי בשנת 1917 הבריטים ראו בשכונת ממילא גורם שמסתירה את החומות ומגמדת את העיר העתיקה והייתה לצנינים בעיניהם. ב-1921 נהרס מגדל השעון בשער יפו על ידי הבריטים אשר סברו כי הוא מפגע חזותי.

Domaine public
בין מלחמת השחרור (1948) ומלחמת ששת הימים (1967) הייתה השכונה בשטח ההפקר בין ישראל וירדן, בתים רבים בה נהרסו ומצבה הידרדר.
בית הקברות המוסלמי ממילא
בית הקברות ממילא הוא בית קברות מוסלמי מהתקופה הממלוכית, שלו יסודות איובים ואף קדומים יותר. בית הקברות ממילא "נולד" עם בניית הקבר המפואר והבולט מכל האחרים – תּוּרְבָּת כּוּבָּכִּיָה – קברו של מושל צפת בתקופה הממלוכית – עָלָאא' א-דין אָידוּרְדָי אל כּוּבָּאכִּי. הלה ביקש להיקבר בירושלים, ולכן הובא אליה לאחר מותו ונקבר סמוך לחומותיה המערביים ולשער יפו, בשטח שהיה אז ריק מיישוב, ובו שרידים מעטים מאוד של קברים מן התקופה הרומית ומן התקופה הצלבנית.
במאה ה-19 ערך החוקר הצרפתי שארל קלרמון-גנו סקר בבית הקברות וזיהה קברים קדומים, אותם תיארך לתקופה הרומית. בין המצבות הממלוכיות הוא גילה גם מצבה קטנה אך מפוארת אותה תיארך לתקופה הצלבנית. מצבה זו מגודרת כיום והיא שוכנת מערבית לבריכת ממילא.

צילום: תמר הירדני


על גבולו המערבי של בית הקברות, בצמוד לרחוב מנשה בן ישראל, ישנם מערת קבורה ושרידי כנסייה שבנויה על מקום המכונה בשם "מערת האריה". על פי הגרסה הנוצרית מלאה המערה בעצמות הרוגי הכיבוש הפרסי שהתרחש בשנת 614 לספירה. הפרסים והיהודים טבחו בנוצרים והשליכו את גופותיהם בשטח בית הקברות. המלך הפרסי ציווה לאסוף ולשרוף אותן, אך אז לפתע הופיע אריה פלאי שאסף את העצמות למערה והגן עליהן.

צילום: Elians מוויקיפדיה העברית
בריכת ממילא
ממילא שוכנת מזרחית לקו פרשת המים, ולכן מתנקזים באזורה מי גשמים רבים. עוד בתקופות קדומות נבנו כאן מערכות אגירה שהתבססו על בורות ובריכות מים שניקזו את מי הנגר לצורך השקייתם של גידולים חקלאיים. בריכת ממילא היא מקווה מים עירוני עתיק מעשה ידי אדם במרכז ירושלים. הבריכה שימשה כחלק ממערך הובלת המים לירושלים מימי החשמונאים ועד ימי הבריטים.
בירושלים העות'מאנית, עד סוף המאה ה-19 היה מתחם ממילא שטח פתוח ופנוי לגמרי עם מעט עצי זית ושלוש מאגרי המים שבנה המלך הורדוס בירושלים בתקופת בית שני בתחומו.

Public Domain

נחל הכלל

Public Domion
עם סיום מלחמת העצמאות בהכרזת שביתת הנשק בין ישראל לצבאות מדינות ערב, חולקה ירושלים לשניים, כאשר קטע הגבול שנקרא "הקו העירוני". שכונות המגורים במוסררה (מורשה) וממילא הצמודות לקו העירוני הידרדרו והלכו, כתוצאה מירי צלפים מזדמן ופגיעות נוספות.

Domaine public Plan du quartier de Mamilla en 1946
שכונת ממילא

נחלת הכלל

הרס שכונת ממילא – 12/12/1985
לאחר איחוד העיר תחת שלטון ישראל נפרצו חומות הבטון שהפרידו בין מתחם ממילא והעיר העתיקה. לאחר מלחמת ששת הימים הוחלט להרסה ולבנות את המתחם מחדש בחלוקה לאזורי מגורים, מלונאות, מסחר ומשרדים. פינוי הדיירים והריסת המבנים הישנים הושלמו בשנת 1988 והמכרז לביצוע הפרויקט נסגר בשנת 1989. בכך בא קיצה של שכונת ממילא, ועם סיום הפינוי הפכה השכונה הוותיקה ל"מתחם" ממילא המצפה לבנייתו מחדש.
"ממילא" – קליפ של ג'קי מייקה
קליפ של הזמר ג'קי מייקה (מילים: נתן ליפשיץ. לחן ג'קי מייקה) לשיר הנושא של הסרט הדוקומנטרי " ימי ממילא החדשים
פני מתחם ממילא
שדרת החנויות היוקרתית של ירושלים נפתחה לקהל בשנת 2007 על ידי קבוצת אל-רוב (ישראל) בבעלות איש העסקים אלפרד אקירוב.. שדרות ממילא – אלרוב מהווה את חלון הראווה של ירושלים החדשה. שדרה מודרנית הנושקת למרגלות העיר העתיקה. סיור בשדרה חושף בניינים משוחזרים ומשומרים, חנויות מעוצבות של מותגים מובילים ובתי קפה השזורים ביניהם. בשדרות מוצגת תערוכת פסלים.

צילום: Navot Miller

צילום: זאב זמיר