תולדות מזכרת בתיה
מזכרת בתיה הוקמה כמושבה בשנת 1883 (סוכות ה'תרמ"ג ), ביוזמתו של הרב שמואל מוהליבר ממנהיגי חובבי ציון. הפרעות ברוסיה בשנים 1882 – 1881, הביאו להקמת אגודת "חובבי ציון", שהרב מוהליבר היה בין מייסדיה. הברון הסכים לתמוך בקבוצת יהודים אשר הם עובדי אדמה מנעוריהם ויהיו מוכנים לעלות לא"י מרצונם ועל חשבונם. המתישבים הראשונים עלו מכפר איכרים יהודים בשם פבלובקה, ליד העיר רוז'ינוי בפלך גרונדה, פולין (היום – רוסיה הלבנה).
זו המושבה הראשונה בארץ ישראל שהוקמה על ידי הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד. שמה המקורי היה עקרון ולבקשת הברון, במהלך ביקורו במקום באפריל 1887, תושביה החליפו את שמה למזכרת בתיה על שם אם הברון, בטי.
העולים חברי חובבי ציון רכשו באמצעות הלוואה של הברון רוטשילד אלפיים וחמש מאות דונמים באזור הכפר הערבי עאקיר, שם ראו אדמה שחורה המתאימה לגידול חיטין.

מזכרת בתיה במלחמת השחרור
שימור העיר
סיפור הקמת המושבה מזכרת בתיה
מזכרת בתיה 1913 Mazkeret Batya

שמי בקל חיים אימי נחמה בקל זל היא בת זקונים למפחת ארקין ממזכרת בתיה היא אחותה של תמר ברנשטיין זל לבית ארקין אמו של סאל יואב שחם ברנשטיין זל הרבה מילדיתי בליתי במזכרת בתיה אצל משפחת ברנשטיין בבית האצרון לפני כביש הירידה לקבוץ נענ ואצל שתי אחיות נוספות של אימי בת דבע דומב זל ומילכה וולפסון זל שהיתה גם מזכירת מועצת הפועלים בישוב בשנות ה 60