מושב יודפת **

Memorial to the Jewish defenders of Yodfat, which fell to Roman forces on July 20, 67 CE צילום:Greyshark09

יודפת הוא מושב שיתופי בגליל התחתון, המשתייך למועצה האזורית משגב, צפונית לאתר העיר הקדומה יודפת היישוב המערבי ביותר ברכס יודפת (יטבת). נכון לשנת 2017 גרות ביודפת כ-300 משפחות. הישוב נקרא בעקבות שמה של יודפת הקדומה.

שכטריסטים

בשנת 1958 נוסד גרעין של תלמידיו של ד"ר יוסף שכטר, המורה בבית הספר הריאלי בחיפה. שכטר היה יותר ממורה – הוא היה מורה רוחני אשר הטיף לרוחניות יהודית. לחברי הגרעין קראו "שכטריסטים".

ד"ר יוסף שכטר

ד״ר יוסף שכטר (1901-1994) היה פילוסוף, רב, מוסמך לדיינות, תאולוג, הוגה דעות ומחנך ישראלי. בהיותו מורה מן המניין בבית-הספר הריאלי בחיפה, החלו להימשך אחריו תלמידים, שדבריו החודרים על החינוך לערכים ועל ערכי היהדות מצאו מסילות ללבותיהם. אותם תלמידים היו מצטרפים אליו לשיחות נוקבות בשעת ההפסקות ולאחר הלימודים, וכן בחוגים שנוצרו ביוזמתו וביוזמתם, בבית-הספר ובביתו אחר-הצהריים, ונסתיימו בשעות הלילה המאוחרות. בפגישות אלה נתלבנו תדירות ערכי האדם והיהדות.

 ד"ר יוסף שכטר, פילוסוף, רב, תאולוג, הוגה דעות ומחנך ישראלי ממוצא אוסטרי; ישראל, 1952

ד"ר יוסף שכטר, פילוסוף, רב, תאולוג, הוגה דעות ומחנך ישראלי ממוצא אוסטרי; ישראל, 1952

הקמת מושב יודפת

אותם תלמידים מעולים שהתגבשו סביב ד"ר שכטר בתחילת שנות החמישים החליטו להתעמק בתפיסות ובדרכים שקיבלו ממנו ולהופכן לאורח חיים. הללו, שנתכנו על שמו בשם "שכטריסטים", התגייסו לנח"ל, עברו גילגולים שונים, עד שבשנת תש"ך (1960) עלו על הקרקע למצפה של קק"ל בלב הגליל המרכזי, ביודפת.  היישוב נתמך על ידי ראש תחום ההתיישבות יוסף וויץ.  הישוב נקרא על שם היישוב הקדום המצוי כקילומטר דרומית לו. גם בשנים הבאות היה שכטר נפגש עם תלמידיו, בביתו וביודפת.

המבנה הראשון ביודפת היה "המצפה", ומסביבו נבנו חומה וחדרי מגורים, במתכונת הדומה לטירה. יודפת היה היישוב היהודי הראשון באותו חבל ארץ.

המצפה ביודפת צילום:ד"ר אבישי טייכר
המצפה ביודפת
צילום:ד"ר אבישי טייכר

בשנים הראשונות עבדו החברים ביעור האזור ובהכשרת אדמות ההר לחקלאות. מאמצע שנות ה-90 המושב מאמץ מאפיינים של יישוב קהילתי ופרנסת חבריו ותושביו מגוונת. לאחרונה נבנתה ביודפת שכונת הרחבה שרבים ממשתכניה הם בני המושב. בשנת 1968 נסלל כביש גישה חדש למקום.

האוירה הרוחנית של יודפת

  • חלק גדול מחברי היישוב עברו לפעילות אחרת הכוללת תנועות ריקוד וחיפוש רוחני בקבוצות, על פי תורתו של גורדייף –  Georges Ivanovich Gurdjieff -מיסטיקן יווני-ארמני ומורה רוחני. הדרך הרביעית הוא מושג שהתווה גיאורג איבאנוביץ' גורדייף, שהפך להיות כותרת לשיטה רוחנית שהוא הביא עמו ממסעותיו במזרח.
Georges Gurdjieff
Georges Gurdjieff
  • המושב השתלב בזרם האנתרופוסופי והוא אחד ממוקדי הקהילה החשובים בישראל. אנתרופוסופיה פותחה וגובשה על ידי רודולף שטיינר בתקופה שבין שלהי המאה ה-19 לשנות העשרים של המאה ה-20. האנתרופוסופיה סבירה את האדם והעולם, וקשרי הגומלין שביניהם מנקודת מבט, הוליסטית, ומתוך תפיסה שהקשר שהאנושות זקוקה לכונן כיום עם הרוח הוא על בסיס בחירה חופשית ומודעת, מתוך "הבנה של העולמות העליונים".

מתחם החנויות החדש של יודפת

בשנת 2015 נפתח בכניסה ליודפת מרכז מסחרי ותיירותי ייחודי הנקרא "בואכה יודפת". המבנים נבנו מאבנים מקומיות ובהשתלבות בחורש הטבעי. ביקור ביודפת, מושב שיתופי בגליל התחתון, מגלה מתחם חנויות חדש ופסטורלי שמשקיף על נוף גלילי ומציע שמן זית, גבינות ואפילו גרביים מתוצרת מקומית. קפה יודפת פתח בשבת ואין הכשר.

פריחת החצבים בתל יודפת

יער הקופים

"יער הקופים" הוא גן חיות הכולל גם שטח מגודר בו קופים מסוג קוף סנאי מסתובבים באופן חופשי, וניתן לצפות שם בהתנהגותם הטבעית.

בשבתות, חגים וימים עמוסים נוספים, הכניסה לחלקת קופי הסנאי בקבוצות של עד 35 איש למשך 15 דקות. בימים אלו יהיו הפסקות לקופי הסנאי בין השעות : 12:00-12:15, 13:45-14:00.

באמצע שבוע ניתן להאכיל אותם בירקות טריים ושטופים.  בסוף שבוע ניתן להאכיל אותם אך ורק בזחלים שקונים במקום. 

גן לאומי יודפת העתיקה

בין 1992-2000 נערכו בתל יודפת שש עונות חפירות בפיקוח מרדכי אביעם, רשות העתיקות, ואוניברסיטת רוצ׳סטר.

 

 

ראו גם:

הר עצמון – ג׳בל דַּיְדָבֶּה

גן לאומי תל יודפת או גן לאומי יודפת העתיקה

Tel Yodfat

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: