מברהטיי – חוויה אתיופית- עברון *

מברהטיי בקיבוץ עברון

משנת 2008, יוניי סקיבה מארחת קבוצות ויחידים להשתתף בחוויה בלתי נשכחת בבית אתיופי אותנטי ״מברהטיי״ בקיבוץ עברון. ההתנסות וההעשרה של ביקור במברהטיי מתאימים לימי גיבוש (מתאים מ-15 עד-30 איש בקבוצה) לחברות עסקים, לקבוצות, למשפחות  עד 50 משתתפים. ניתן לשלב בין הסדנאות. יוניי המעבירה בדרכה הייחודית ימי גיבוש וסדנאות דרך טקסים, לבוש, אוכל וחשיפה לתרבות אחרת. ניתן לשלב אוכל אתיופי בכל סדנא בתאום מראש (יש תעודת כשרות של המועצה האזורית מטה אשר). טעמו לחם "דאבו" עם קפה אתיופי. כל הסדנאות נערכות בבית האתיופי "מברהטיי" בקיבוץ עברון.

"מברהטיי"  – ማቨረቲ – בית בוץ – הוא בית או בקתה אתיופי הבנוי מאדמה וקש, שחזור בדיוק כמו אינספור "גוג׳ו'" דומות הפזורות בכפרי אתיופיה. הפירוש המילולי של "מברהטיי" בעברית הוא "האור שלי".

מברהטיי בקיבוץ עברון
מברהטיי בקיבוץ עברון

יהודי אתיופיה

יהודי באתיופיה (ביתא ישראל –ቤተ እስራኤል –  או בשמה הנוסף: "יהדות חבש") חיו יהודים מזה כ-3000 שנה, בעיקרבמדינות האתיופיות אמהרה ותיגראי. הם נותקו מאחיהם הרבניים בארץ חשראל עוד בתקופת בית ראשון. על כן יהודי אתיופיה לא הכירו את חג החנוכה, לא הכירו את המשנה, הגמרא וכל הספרות ההלכתית שבעקבותיה. לעומת זאת הם הקפידו על שמירת ההלכה על פי הפשט הכתוב בתורה. הם הקפידו ביותר על דיני טומאה וטהרה. לפי מסורת אלו היהודים שהיגרו ממצרים מהאי יב שעל גבול סודאן והקריבו קורבנות פסח התיישבו באזור סנאר שבאי של מרואה שנמצא בכוש היא סודאן והמליכו על עצמם שושלת מלכים יהודים.

מיקומם של ביתא ישראל טרום העלייה צילום:Ori~
מיקומם של ביתא ישראל טרום העלייה
צילום: Ori~

במאה ה-4 ממלכת אקסום המירה את דתה לנצרות ובעקבות כך פרץ סכסוך בין השלטון לבין מורדים יהודים שכונו "ביתא ישראל". בראש המורדים עמד פינחס, מצאצאי גדעון ויורשו. פינחס והמורדים היהודים נמלטו להרי סימן ושם כוננו מחדש את ממלכתם. בשלב מסוים אף כבשה ארץ היהודים את עיר הבירה החבשית אקסום. בתחילת המאה ה-17 סופחה הממלכה היהודית לאתיופיה. בשנות ה-80 של המאה ה-20 הגיעה עליית ביתא ישראל להיקפים משמעותיים, ובמסגרתה עלו לישראל רוב יהודי אתיופיה. רבבות נספו במהלך ניסיונות העלייה. בשנת 1984 החל משרד הפנים לרשום "יהודי/ה" בסעיף הלאום של בני הקהילה במרשם האוכלוסין. ההכרה ביהדותם וההחלטה להעלאתם ארצה הגיעה עם פסיקתו של הרב עובדיה יוסף להכרה ביהדותם.

מברהטיי מציע מגוון סדנאות תרבות אתיופיה:

  • "המסע לאתיופיה" – הווי החיים, התרבות והמסורת בשילוב טכסים וכלים אומנותיים – כבוד הדדי בתרבות האתיופית – מ-10 עד-20 משתתפים, מתאים גם להורה + ילד\נער.
  • "אימהות" – מהריון ללידה בכפר האתיופי.
  • ערכים, מסורת וקודים תרבותיים – מ-15 עד-30 משתתפים.
  • "בדרך מסודן לירושלים" – סיפור העלייה, הזיקה והכיסופים לארץ ישראל – בסיפור העלייה והזיקה לארץ ישראל, מתאים ל-30 איש בקבוצה. היא מספרת בכריזמטיות מהפנטת על מסע חייה המאתגר, מכשל ומעצב חיים, על תלאות עלייתה לארץ בגיל 9, על האחות שנפטרה בדרך, על הנחישות של אמה האמיצה ועל קשיי הקליטה בארץ, ולא משאירה אף עין יבשה.
  • "מפגש בדרך טקס הקפה "הבונה"" –שחזור טכס מיוחד במינו הלקוח מהווי חיי הכפר באתיופיה המסמל הפוגה מעמל היום באמצעות הפרייה ועזרה הדדית.
  • מנהיגות מהי – גילוי מנהיגות ואחריות ודמויות מהמסע הציוני (מומלץ לילדים ונוער).
  • סמכות "סל קליטה" וסמכות הורית – התבוננות מעמיקה בשינוי תפקידי סמכות ההורים ודמויות פורמליות אז והיום כולל בניית ארגז כלים (מתאים לצוותי מערכות החינוך / עו"ס / מנחים / מדריכים).
  • "שבת אחים גם יחד" – מסע מילדות לבגרות, חגים, קבלת שבת, בר/בת מצווה -אירועים פרטיים.
  • מעולם הפסיכודרמה – סדנאות (מתאים ל-6 עד-12 משתתפים בקבוצה) התבוננות לקבוצות ואנשים פרטיים: מפגשים חד פעמיים להכרות עם העצמי העוצמתי.
  • "כוחה של מילה"– סדנאות העצמה לנשים ולקבוצות אינטימיות בטכניקות משחק והנעה על רצף שבילי החיים.
  • "לרקוד עם זהויות" פעילות  הכרות מרתקת  במרכיבי זהות – תרבות – חברה המוגשת בדרך הומוריסטית  וקלילה (מומלץ לבני נוער ומעלה).

ניתן להזמין סדנאות תוכן  עד אליכם.

יוניי סקיבה

יוניי סקיבה היא עולה ותיקה מאתיופיה וחברת קיבוץ עברון. היא בוגרת סמינר אורנים. היום היא מנחת קבוצות ומטפלת מוסמכת בפסיכודרמה, מחנכת. יוניי פועלת לקירוב בין התרבויות תוך קבלת השונה והכרות עם תרבותה העשירה של יהדות אירופה.

יונאי סקיבה
יוניי סקיבה

 

יצירת קשר

  • טלפון: 04-9857059
  • סלולר: 052-2360959

קיבוץ עברון

עברון הוא קיבוץ חילוני של הקיבות הארצי (השומר הצעיר) ליד נהריה, במועצה אזורית מטה אשר. הגרעין של הקיבוץ שהה ב-1936 על מגרש בן דונם ורבע בנהריה. בעקבות המרד הערבי הגדול ננטש משק עין שרה (35 דונם) בקרבת נהריה וחברי הקבוצה עברו לשמור עליו. באוקטובר 1945 עלתה הקבוצה, לנקודת הקבע שהשתרעה על שטח של כ-1600 דונם.

מקור השם ״עברון״

נקרא על שם היישוב המקראי עברון ששכן בנחלת שבט אשר ועברון ורחוב, וחמון וקנה, עד, צידון רבה.  (יהושע פרק י״ט, כ״ח)

עתיקות עברון

באתר קיבוץ עברון נחשפו ממצאי עתיקות: שרידי יישוב, שרידי כנסייה עם רצפת פסיפס מהתקופה הביזנטית (מאה חמישית) וקטע מאמת מים מכברי-לעכו מהתקופה העות'מאנית.

קיבוץ_עברון_-_המבנה_המרכזי צילום: Atalia Sebbag
קיבוץ_עברון_-_המבנה_המרכזי
צילום: Atalia Sebbag

מוזיאון קיבוץ של פעם

מוזיאון "קיבוץ של פעם" הוא מוזיאון ראשית ההתיישבות בעברון. המוזיאון הוא ביתם של החפצים והפריטים שהיו בשימוש בחיי היום יום בראשית הקיבוץ. בקרוב ייפתח מוזיאון חדש לארכיאולוגיה. ”בית חייקה” – בית לזכרה של ח”כ חייקה גרוסמן ז”ל, חברת עברון. הבית פתוח לקהל בתאום מראש.

  • גיל גרוס: 0522361017
  • רפי (שיץ) ברקן 052-8746818

בית חייקה

מוזיאון בית חייקה בקיבוץ עברון מציג את מורשתה של חייקה גרוסמן, שהיתה פרטיזנית לוחמת בתקופת השואה, חברת קיבוץ עברון, והיתה חברת כנסת במשך 4 קדנציות. בית חייקה נבנה בין בית החינוך "אופק" לקיבוץ עברון והוא צמוד לספריית בית הספר. הבית כולל ספרייה של בית חינוך "אופק", אולם קבלת פנים, אודיטוריום (עד 70 איש) המצויד במערכת הקרנה משוכללת וחדר עיון. המקום משמש כיום את בית חינוך אופק.

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: