כפר כמא (גם כפר קמא; באדיגית [צ'רקסית]: Кфар Кама) הוא כפר צ'רקסי סמוך לכביש 767 (כביש כפר תבור-כנרת). שימו לב שבכיתוב העברי בשלטי הישוב זה פעם קמה ופעם כמא. כפר כמא הוא אחד מבין שני היישובים הצ'רקסיים בארץ (היישוב השני הוא ריחאניה, במועצת מרום הגליל). כפר גאבה שהוקם במקור בסמוך לחדרה היה כפר צ'רקסי, ננטש בגלל תנאי החיים הקשים והמלאריה שהכתה ביושביו. בישראל כיום חיים כ 4000 צ'רקסים. כפר כמא נוסד ב-1876 וריחמניה נוסדה ב-1873. הצ'רקסים נחשבו לוחמים עזים ולבושם המסורתי מבטא את זה היטב. על חזה הקפטן המתאים יותר למזג אוויר קריר מוצמדים מיכלים לאחסון אבק שריפה. גם בישראל רבים מבני העדה משרתים בכוחות הבטחון. מענין לציין שהעם האדיגי מורכב מ-12 שבטים! נשמע מוכר? האדיגים נחשבים אחד מהעמים העתיקים בעולם. הם הקימו בצפון הקווקז ממלכה במאה ה- 10 לספירה (יש המקדימים תיארוך זה.) אך מעולם לא אוחדו כל האדיגים במדינה עצמאית אחת. האדיגים הם מוסלמים סונים מתונים אך היו גם צ'רקסים נוצרים וצ'רקסים יהודים. בשלטון הממלוקי במצרים במאה ה- 13 השפעתם של אדיגים בתוך ההנהגה היתה נרחבת. לאחר מלחמה עם רוסיה בשנת 1864 כמעט 90% מהצ'רקסים הוגלו ממולדתם. האימפריה העות'מאנית, ששלטה במרבית שטחי הצ'רקסים שמדרום לרוסיה וראתה בהם לוחמים אמיצים ומנוסים, קלטה אותם בשטחיה ועודדה אותם להתיישב באזורי ספר בעייתיים. חלק הגיעו אל המזרח התיכון וגם אל ארץ ישראל.
ביקור בכפר הציורי כפר כמא מאפשר מפגש עם תרבות לא מוכרת של עם השוכן בתוכנו. כיהודים אנו צריכים לנרטיב של שואת הצ'רקסים בידי הרוסים וקליטתם בעיקר בתורכיה.
מומלץ לבקר במרכז למורשת הצ'קסית בכפר קמא, בו מוצגים ביגוד אתני, כלי מטבח, כלי עבודה, מלאכת יד, כובעים, נשק, חרבות צ'רקסיות במבנה ק'רקסי אוטנטי – בית משפחת שאמי. כאשר אני ביקרתי שם סיירה קבוצת תלמידים מבית ספר יהודי-ערבי. המדריך הסביר את כל המוצגים בשתי השפות בכשרון ובחן רב. בסיום מוקרן מיצג אורקולי מעניין על מנהגי נישואין צ'רקסים (חטיפת הכלה), ריקודים צ'רקסים, מנהג שהיה מקובל במולדתם צ'רקסיה של מסירת הילדים לאימוץ בכפרים אחרים כדי שיסתגלו לקשיי הישרדות, ושוויון האישה בעדה הצ'רקסית. במוזיאון יש שירותים וקיוסק.
ניתן לשכור אופניים ליחידים ולמשפחות, לרכב על סוסים וגם לסייר בסמטאות הכפר בכרכרה. תראו את הארכיטקטורה המיוחדת המשלבת אבני בזלת והסמטאות המרוצפות. הבתים מטופחים מאד ומקושטים בסמלים צ'רקסים ומוסלמים. הכפר מציע מגוון פעילויות יום חוויתיות המכונה "יום צ'רקסום הכולל מופעי ריקוד (יש להזמין מראש), טעימות מהמטבח הצ'רקסי (ניתן להזמין מראש אוכל כשר) וסיורים מודרכים בין הבתים העתיקים של הכפר (בארבע שפרות: עברית, ערבית, אנגלית וצ'רקסית).
כפר כמא מחכה לכם.
איך מגיעים:

כאשר מבקרים בכפר ציורי זה חייבים לזכור את הג'נוסיד הצ'רקסי: בשנת 1864, רוסיה ביצעה טיהור אתני יסודי בקווקז המערבי . ובתוך מספר חודשים .1,500,000 צ'רקסים , נהרגו ומתו בגלל הרדיפות או גירושם לטורקיה. צריך להכיר את הגורם שדחף להגירת הצ'רקסים לארץ ישראל. מסיבות שונות ממשלת גיאורגיה בקווקז היא התומכת העיקרית בהנצחת הג'נוסיד הצ'רקסי וגינוי התנהגות השלטון הרוסי. כיום 3.7 מליון צ'רקסים חיים בתפוצות (מחוץ לקווקז הרוסי) מהם שני מליון בטורקיה.
