כנסיית הגואל – The Lutheran Church of the Redeemer *

Emperor Wilhelm II. And Empress Auguste Victoria in front of the west portal

כנסיית הגואל היא כנסייה לותרנית-פרוטסטנטית ברובע הנוצרי, סמוך לאזור של חנויות ובתי קפה ששמו מוריסטן, בעיר העתיקה בירושלים. זו הכנסייה הפרוטסטנטית השניה בירושלים אחרי כנסיית המשיח האנגליתהכנסייה הוקמה במקום שרידי כנסייה צלבנית שהיה קודם Church of St. Mary Minor. חלקים מהבניין המקורי של הכנסייה שולבו במבנה הכנסייה החדש. הלותרנים הם פלג נוצרי "חילוני" הכופר בקדושתו של הקבר הקדוש ומזהה את קבר ישו במתחם גן הקבר השוכן מצפון לחומת ירושלים.

ליורש העצר פרידריך השלישי, קיסר גרמניה (King William I of Prussia – after 1870 Kaiser Wilhelm I) בי׳קר בשנת 1869 ביקר במזרח התיכון לרגל חנוכת תעלת סואץ שהתקיימה ב-16 בנובמבר. לאחר מכן ביקר גם בירושלים, וקיבל מהסולטאן אבדילאזיז שטח ברובע המוריסטן בירושלים, שם הניח את אבן הפינה לכנסיית הגואל – שנחנכה על ידי בנו הקיסר וילהלם השני, כעבור כ-30 שנה. הגרמנים הלותרנים הקימו בירושלים במאה ה-19 מוסדות חינוך וסעד שנודעו באיכותם.

Emperor Wilhelm II and Empress Auguste Victoria after the inauguration in Muristan Street
Emperor Wilhelm II and Empress Auguste Victoria after the inauguration in Muristan Street

הקמת כנסיית הגואל – כנסייה גרמנית לותרנית

הכנסייה נבנתה בין השנים 1892–1898. אבן הפינה שלה הונחה על ידי בנו של יורש העצר הפרוסי פרידריך השלישי -הקיסר וילהלם השני. הכנסייה נחנכה ב-31 באוקטובר (יום חג הרפורמציה) 1898 בביקורם של הקיסר הגרמני וילהלם השני, בנו וילהלם, ואשתו הקיסרית אוגוסטה ויקטוריה בארץ ישראל.  וילהם השני בנה בירושלים עוד שני מבנים מפורסמים. האחד, כנסית הדורמיציון שבהר ציון והשני על הר הזיתים הנו בית החולים אוגוסטה ויקטוריה על שמה של רעייתו.

הכנסייה, הבנויה באבן שיש לבנה בסגנון נאו-רומנסקי איטלקי, תוכננה על ידי האדריכל פרידריך אדלר. פנים הכנסייה מעוצב בפשטות ובצניעות אך מרשימה עד מאוד. הכנסייה בנויה דגם אורכי, דגם באזיליקה, בציר מערב-מזרח. החזית פונה למזרח, כמקובל בכנסיות רבות. פשטות הכנסייה אופיינית לכנסיות הפרוטסטנטיות, אשר נוסדו במאה ה-16.

Lutheran Church of the Redeemer, Jerusalem (Old City)
Lutheran Church of the Redeemer, Jerusalem (Old City)

בצמוד למבנה הכנסייה נמצאת אכסניה לותרנית ובה משולב שריד אחר מהתקופה הצלבנית: "קלויסטר" המאחסן מוזיאון. חצר מוקפת עמודים אשר היוותה חלק מבניין סמוך לכנסיית סנטה מריה לטינה. באחד הפתחים המובילים לקלויסטר, משני עבריו, שרועים שני אריות המהווים בסיסים לעמודים. ככל הנראה אחד משני האריות הללו הוא צלבני במקורו, ונמצא בעת בניית כנסיית הגואל.

תפילות בכנסייה

בכנסייה מתפלללות קהילות בערבית, גרמנית, דנית, ואנגלית.

מגדל הפעמונים של הכנסייה

ניתן לעלות לתצפית מרהיבה ממגדל הפעמונים של הכנסייה (בתשלום). הנוף הפנורמי הניבט ממנו שווה בהחלט את הטיפוס.

כנסיית הגואל
כנסיית הגואל

המגדל מתנשא לגובה 40 מטר, ובולט בקו הרקיע של ירושלים. ניתן לעלות לגג המגדל, שבו תצפית מרהיבה על ירושלים. בקיר המערבי של הכנסייה ניצב עוגב גדול, ובזכות האקוסטיקה הטובה של המבנה, מתקיימים בכנסייה קונצרטים של מוסיקה ליטורגית וקלאסית כמו לדוגמא פסטיבל האופרה.

פארק הארכיאולוגיה מתחת לכנסית בגואל בירושלים

"Durch die Zeiten" – "Through the centuries" מצגת של 2,000 שנות היסטוריה של ירושלים. אוסף עבודות וממצאים ארכיאולוגיים של קונרד שיק –Conrad Schick, אוטה ווגנרלוקס – Ute Wagner Lux, וקארל וורייזן – Karl Vriezen.

מוריסטן

מוריסטן קיבל את שמו משום שבית החולים מסדר האבירים על שם יוחנן המטביל (סט. ג'והן) שכן כאן בתקופה הצלבנית.  מסדר זה דאג לאירוח וסעד לצליינים ולכן נודע גם בשם המסדר ה"הוספיטלרי". לאחר כיבושה מחדש של ירושלים על ידי המוסלמים, אשפזו המוסלמים את פצועיהם בבית חולים זה, והם שהעניקו למתחם את השם "מוריסטן", שיבוש של המילה הפרסית "בִימָרֶסְטָאן" – בית חולים.

במתחם המוריסטן, בנוסף לבית החולים הגדול, שכנו שתי כנסיות:

  • כנסיית סנטה מריה לטינה: הקטנה מבין השתיים, סנטה מריה לטינה, הוקמה במאה ה-12 מתרומות של סוחרים מהעיר אמאלפי שבאיטליה. היא נבנתה, ככל הנראה, בפיקוחו של גרארדוס (או ג'רארד) המבורך, מי שמאוחר יותר היה המייסד של המסדר ההוספיטלרי. כנסיית הגואל בנויה על שרידי כנסייה זו, וחלקים מהבניין המקורי של הכנסייה שולבו במבנה הכנסייה החדש.
  • כנסיית סנטה מריה הגדולה (מז'ורה).

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: