כיכר לונדון *

ששת הלוחות ועליהן שמות אוניות המעפילים צילום:Ori~

אם תתבוננו היטב בכיכר לונדון הממוקמת בתחילת רחוב הרברט סמואל, סמוכה לחוף הים, תוכלו לראות אנדרטה בדמות אנייה ומבנה אבן – המקום הזה משמש כמוזיאון פתוח שמסמל את היטמעות המעפילים בארץ לאחר הגעתם אל החוף ומספר את סיפור הספינות שהגיעו. הדרכה מודרכת: המרכז להכרת תל אביב מוליך טיול מסודר בין האתרים השונים לאורך רחוב הירקון, כולל גן לונדון, 03-5177304 ( בתשלום).

הכיכר נקראת על שם לונדון, בירת אנגליה כמחווה ואות כבוד לעמידת העם הבריטי ותושבי לונדון בהפצצות הכבדות מצד גרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה (הבליץ).מועצת העיר וראש העיר דאז, ישראל רוקח, רצו להביע הזדהותם עם תושבי לונדון. גן לונדון תוכנן בשנת 1942 על יד האדריכל אברהם קרוון. הכיכר נחנכה ב-24 במאי 1942.

ב-16 ביוני 1942 שלח ישראל רוקח מכתב לראש עיריית לונדון, בו הביע את הערכת תל אביב ותושביה לעוז-רוחם של תושבי לונדון ,הודיע לו על פתיחת הגן, וצירף את נאומו וצילומי הגן בעת פתיחתו, יחד עם המחאה בסך 250 ליש"ט שאספו תושבי תל אביב למען עזרה לתושבי לונדון שנפגעו מההפצצות.

ראש עיריית לונדון ג'ון  ד. לאורי השיב במכתב תודה מיום 10 באוגוסט 1942 בו כתב: "הריני מעריך ביותר את כל דבריו על לונדון ותושביה. היו לנו אי-אלה נסיונות מרים עקב הסבלות וההרס אשר נגרמו כתוצאה ממתקפות אויר של האויב, אולם עמנו גמר אומר יותר מאשר תמיד לשאת בסבלות אלה עד ליום בו ימוגר כוח הציר ועד לניצחון הסופי המוחלט".

אנדרטת המעפילים בכיכר לונדון

במרכז הכיכר אנדרטה בדמות ספינת מעפילים לזכר מאבק ההעפלה בשלטון הבריטי. בחלקו התחתון של הגן שני "צלליות" של אוניות, סיפונן יוצר מרפסת המשקיפה על הים.

כיכר לונדון
כיכר לונדון

ד"ר מרדכי נאור מספר על אנדרטת ההעפלה בגן לונדון

שמות כל ספינות המעפילים

על-גבי אנדרטת ההעפלה מוטבעים הסברים ורשמים לצד תמונות אודות ההיסטוריה של ההעפלה. בנוסף, מוצבים שישה לוחות בכיכר עליהם מוטבעים שמות כל ספינות המעפילים.

כיכר לונדון צילום:Ori~
כיכר לונדון – צילום:Ori – קיר הנצחה בצורת גל

120 אלף מעפילים עשו דרכם בספינות רעועות כקליפות אגוז אל חופי הארץ, רובם ניצולים ממחנות ההשמדה. חיילי הצבא הבריטי אילצו את האוניות לשוב לאחור, פגעו בהן, ועצרו את המעפילים במחנות.

אנדרטת המעפילים בכיכר לונדון צילום: Ori~
אנדרטת המעפילים בכיכר לונדון
צילום: Ori~

האנדרטה לזכר חללי אלטלנה בחוף תל אביב

במרחק 4 דקות הליכה מכיכר לונדון נמצאת היד לאניית הנשק אלטלנה. בשנת 2008 נחנכה בחוף תל אביב אנדרטה לטיבוע "אלטלנה", דמוית אונייה טובעת, לזכר הנופלים מקרב אנשי אצ"ל (לא מוזכרים בה שלושת חיילי צה"ל שנהרגו באירוע).

האנדרטה לזכר חללי אלטלנה בחוף תל אביב
האנדרטה לזכר חללי אלטלנה בחוף תל אביב

שיפוץ כיכר לונדון

לקראת שנות ה-2000 שופצה הכיכר וכיום היא רחבה פתוחה, שמתחתיה חניון עירוני תת-קרקעי גדול. חידושו של הגן הופקד בידי האדריכל ברוס לוין. רחבת הכיכר בנויה במפלסים, ובמרכזה אנדרטה בדמות ספינת מעפילים לזכר מאבק ההעפלה בשלטון הבריטי. על-גבי אנדרטת ההעפלה מוטבעים הסברים. מוצבים שישה לוחות בכיכר עליהם מוטבעים שמות כל ספינות המעפילים.

האירוניה במיקום כיכר לונדון

כיכר לונדון, למרבה האירוניה, נמצאת בקטע החוף שאליו – בגלל האנגלים – התנפצו שתי אניות מעפילים שהצליחו לפרוץ את ההסגר הימי.

  • פאריטה: האנייה פאריטה הגיעה שמונה ימים לפני פרוץ המלחמה כשעל סיפונה כ-850 איש. 42 ימים של טלטלה, נדודים, רעב ומחלות ארכה הדרך מנמל קונסטנצה, בחוף הרומני של הים השחור, עד שעלתה על שרטון כאן מול הכיכר.
  • סיפור ה"טייגר היל: הספינה יצאה מרומניה אוגוסט 1939, כשעל סיפונה 930 עולים. אל מול חופי הארץ, הצליחו מארגניה להוריד לחוף בחשאי 180 עולים. בינתיים נתקבלה בספינה הוראה לצאת לביירות כדי לקלוט שם 658 איש מפליטי האונייה "פרוסולה". ה"טייגר היל" יצאה לבירות ומשם חזרה ארצה עם 1,400 נוסעים כשהגיעה ב- 2 בספטמבר אל מול חופי יפו, נתקלה בסירת משטרה שפתחה עליה באש. מן היריות נהרגו שניים מנוסעי הספינה. הקברניט הפעיל את המנועים במלוא הכוח והספינה עלתה על שרטון מול חוף תל אביב 400 מן העולים הגיעו בשלום לחוף ונקלטו על-ידי תושבי העיר שהצטופפו על החוף כי להגיש עזרה. בינתיים הגיעו שוטרים בריטים שפיזרו את ההתקהלות והעבירו את המעפילים שנותרו למחנה המעצר בסרפנד (צריפין).

שיר עד – עולים (בחשאי ספינה גוששת) – Olim

מילים: יצחק שנהר, לחן: שלום פוסטולסקי, עיבוד: אריה לבנון, ביצוע: דני גולן

בשיר המקסים הזה מוצגות צילומים של שתי האניות מעפילים שהתנפצו בקטע החוף ליד גן לונדון.

  • צילום מס׳ 7: טייגר היל, ספטמבר 1939 – צלם ו' צדק. ספר המעפילים מאת משה בסוק 1947. מתוך ויקיפדיה עברית
  • צילומים: 5-6. פאריטה, 22.8.1939 – מתוך ויקיפדיה עברית. מקור: הספריה הלאומית

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: