מועצה מקומית כאוכב אבו אל היג׳ה– كوكب أبو الهيجا שוכנת ברכס יודפת, בגוש שגב, על כביש 784, כ-3 קילומטר צפונית מערבית לכפר מנדא. אוכלוסית הכפר מוסלמית. מתגוררים בכאוכב אבו אל-היג'א 3,458 תושבים (2017). לפי נתוני הלמ"ס נכון לסוף 2016, לכאוכב אבו אל-היג'א דירוג של 3 מתוך 10, במדד חברתי-כלכלי – אשכול לשנת 2015.
תולדות כאוכב אבו אל היג׳א
נחשפו המקום ממצאים יווניים, רומיים וביזנטינים.
כאוכב אבו אל-היג'א נוסד לאחר קרב חיטין ( 1187) או לאחר מסע הצלב ה-3 (1192) על ידי חיילים מצבאו של צלאח א-דין (נפטר ב-1193). היישוב הוקם על שטח הישוב היהודי הקדום "כוכבא" או ״כוכב״ (כאואכב) שמוזכר אצל יוסף בן מתתיהו. המוסלמים הוסיפו לו שמו של הישוב את השם ״אבו אל-היג'א״ והכינוישלו "אל-שמאן", כלומר "השמן".
אבו אל-היג'א – أبو الهيجا
אחד מגיבורי צבאו של צלאח א-דין, המצביא הכורדי, חוסאם א דין אלבכרי [אל-בוחיירי -אלבח'ארי?], שכינויו היה אל-היג'א. ״היג'א״ בערבית זו התקפת פתע או ״נועז״. הוא היה עורך פשיטות פתע ביחידות קטנות על צבא הצלבנים. חוסאם א דין אל בוכרי התפרסם עקב גבורתו המצור עכו (1189-1191) וקרב חטין (1187). הוא התמנה על ידי צלאח א-דין למושל המרחב בין עכו לשפרעם. תושביו של הכפר נמנו עם חמולת אל-היג'א, ממוצא כורדי אבו אל היג׳ה נהרג באחד הקרבות ונקבר בכפר ב-"מקאם אבו אל היג'א". [דעה אחרת: אבו אל היג'א נפטר אי שם בדרכו מבגדד צפונה לחורסאן. שני הקברים הנמצאים בכוכב שייכים, כנראה, לשניים מצאצאיו שחיו במקום.] אבו אל היג׳ה נחשב כבעל סגולות להורדת גשם ונסים נוספים.
סיפרו עליו שהיה איש נוח לבריות וחותר לעשיית צדק.
אחד הסיפורים מגולל פרשייה הקשורה לאלמנה יהודייה שהלכה לשאוב מים במעין של שפרעם ומצאה עצמה בקרב כמה מחייליו של אבן בכרי. אלה החלו להציק לה ולא אפשרו בידה למלא את כליה מים.
כשראה זאת חוסם אבן בכרי, התמלא זעם. הוא הניף את חרבו והצביע לעבר המעין שפסק באחת מלספק את מימיו. בראות החיילים את המעשה, נבהלו ונסוגו לאחור. אז גער בהם חוסם והצביע בחרבו לעבר המעין בשנית.
המים חזרו לנבוע, האלמנה ניגשה ומלאה את כדה מים ובדרכה לעזוב את המקום הודתה לחוסם אבן בכרי על מעשיו. היא ביקשה לקרוא בכף ידו וניבאה לו כי יולדו לו בנים זכרים. ואכן, אשתו של אבו אל היג'א שהייתה עקרה, הרתה וילדה לו בן זכר.
בני החמולה של אל היג׳ה ייסדו עוד כפרי ״אל היג׳ה״ ב״אדמות מוואת״ כלומר קרקעות בורות מרוחקות ממקום יישוב (מעל 2.5 ק"מ משטח היישוב).
- בגליל: חדת'א – Hadatha – حدثا, סירין – سرين , אלרויס – الرويس – Al-Ruways, כאוכב – كوكب
- כרמל: עין הוד- عين حوض
מסגדים בכאוכב אבו אל היג׳א
קבר אבו אל היג׳א – מקאם אבו אל היג׳א
אבו אל היג׳ה נהרג בקרבות במסגרת מסע הצלב ה-3 (1189-1192). אבו אל-היג'א נקבר בשולי הכפר. קברו נחשב כמקום קדוש ובית תפילה. מסביב לקבר יש בית קברות של תושבי הכפר. ההקדש של משפחת אבו אל היג'א היה משותף עד שנת , 1928 ואז חולק בין הצאצאים . הקדש כזה הוא "דהי , " דהיינו , עובר בירושה , והיורשים הם שדואגים לטפל בו על ידי עיבוד הקרקעות . מבנה הקבר נחלק לשני אגפים : המבקר נכנס מצפון אל החדר המזרחי המיועד לתפילה , ולידו ממערב חדר נוסף ובו שני קברים וביניהם רחבה מוגבהת ועליה מיטה וכיסויים רבים . המקום מיועד לחולה , המטופל במקום על ידי בני המשפחה . החדרים מעוטרים ב"חינה" והרצפה מכוסה בשטיחים ובמחצלות , ובמקום מצויים נרות.

צילום:ד"ר אבישי טייכר
פרויקט גן הפסלים
בכאוכב אל-היג'א יש גן פסלים (מזרחית ומערבית), הכולל פסל בגן המערבי, המסמל את אחוות שלוש הדתות, בו על שלושה עמודים נמצאים סמלי היהדות (מגן דוד), הנצרות (צלב) והאסלאם (סהר).
- הפסלת אורנה לוסקין הקימה את "פסל שלוש הדתות" בדמות שלושה עצי דקל ניצבים מול הנוף, בראשו של אחד הסהר המוסלמי, בראש השני הצלב הנוצרי ובראש השלישי מגן דוד יהודי.
- הפסלת עפרה צימבליסטה פסלה מברזל את "שלחן הסעודה". שלחן בו מוגשים המאכלים הבסיסיים ביותר: מים, מלח ואורז המסמלים ברית וברכה וסביבו כסאות בעלי משענות גב גבוהות המגינות על הסועדים מפני העולם העוין.
- תומרקין תרם את פסל "האשה והמחרשה" מחווה של הפסל לאלמנטים בסיסיים בתרבות הערבית- האשה והמחרשה, כאשר האישה הכורעת היא גם המחרשה, הברך שלה היא גם להב המחרשה וידיה הן הידיות שבהם אוחזים את המחרשה.
- אורה סגליס תרמה את הפסל "שורש מבקש" עץ הזית, נמצא כשראשו באדמה ורגליו באוויר. כמו האדם המודרני, שלא יודע תמיד איפה ראשו ואיפה רגליו.
- סמל המחרשה והמכבש של אחמד כנען מתמרה. המחרשה מציינת את הפלח הנאמן לאדמתו, ההולך בתלם, אחריו מתקדם המכבש הכובש את האדמה כאנטי תיזה למחרשה.
לדאבונו, מצב התחזוקה של גן הפסלים ירוד מאד וחלקי פסלים נתלשו ואין גינון בכלל.

קבר שייח׳ סעיד
קברו של הלוחם השני, שיח' סעיד ״מוריד הגשם״, נמצא בתוך הכפר, קבר שייח׳ סעיד הוא מסגד בכאוכב אבו אל היג׳א. הקבר נמצא בצד הדרום מזרחי של הכפר. כאן מקום קבורה, תפילה. יש מיחרב. חדר אחד, הקבר נמצא בצידו הצפוני , המיחרב בקיר הדרומי. כלומר מי שמתפלל כאן מפנה את גבו אל הקבר. באיסלאם התפילה היא רק לאלוהים. אם מתפללים לקבר למעשה מרימים את הקבור / שייח' לדרגת אלוהים. המבנה הוא מראשית המאה ה- 17 .יש במבנה שני אולמות, קמרון וכיפה המחוברים ביניהם. זהו אלמנט ממלוכי. בחצר יש כותרות ובסיסי עמודים ועודאלמנטים רומים ביזנטים. עובי הקירות כמטר. זהו שייח' סופי. על הקבר יש תרבוש אבן. למעשה זו גם זאוויה. המקום משוייך לזרם / טריקה הסופית קאדרייה )ריפעים(. הבסיס הסופי הוא אולי הבסיס לכפר כולו.