ירושלים בשנות ה-60 – זה אני
בשנות לימודי בתיכון בעיירה Ossining, NY החלטתי לנתוש את הגלות ולעלות לארץ ישראל במסגרת תנועת הנוער ״יהודה הצעיר״. האולפן שלי שכן במה שהיום נקרא בית ספרית שוקן רחוב בלפור 6 – מול הקרמלין של ראש הממשלה. ירושלים בשנות ה-60 זה חלק מחיי.
הדירה שלי היתה ב-״מלון סן רמו״ בפינת הנביאים-שטראוס. רחוב הנביאים: הבריטים לא רצו לקרוא לרחוב על שם נביא אחד אלא על שם כל הנביאים, באומרם שכל הדתות מעריכות את הנביאים. רחוב סטראוס: עם סלילתו ב-1930 נקרא רחוב שטראוס על שם בית הבריאות שטראוס. בית הבריאות שטראוס נחנך ב-1929 על ידי ההסתדרות הציונית הדסה ביוזמת הנרייטה סולד ובתרומתו של נתן שטראוס על מנת לשמש כמבנה מרפאות לבני כל הגזעים והדתות. Wow כמה היסטוריה בכתובת אחת!
שלש שנים נוספות הייתי תלמיד האוניברסיטה העברית – בגבעת רם ולא בהר הצופים. ירושלים דאז היתה עיירה אקדמית קטנה ושקטה. בשבתות יכולנו ללכת באמצע הרחובות. על העיר העתיקה השקפנו מתצפית בגג של בית ההסתדרות ברחוב שטראוס 17.
בקיצור – זאת הסיבה שהתאהבתי בצילומי ירושלים בשנות ה-6 של יצחק סעד המתעדות את ירושלים של פעם.
תמונות מדברות: ירושלים
תמונות ישנות ומרגשות מתוך אוסף התמונות של יצחק סעד ז״ל, שמתעדות אנשים ומקומות שונים מבירתנו- העיר ירושלים.
נא להכיר את יצחק סעד
יצחק סעד נולד בעיראק (בגדאד) ועלה עם משפחתו לארץ ישראל כילד בתחילת שנות השלושים. הוא התחיל לעסוק בשענות – תיקון שעונים, והרחיב את העיסוק בצילום. בהתחלה צילם כתחביב בלבד ואח"כ עשה זאת גם כמקצוען כשלא היה עסוק בבניית בתים. הוא צילם כפרילנס לארכיון ירושלים, לנשיונל גאוגרפיק לקרן קיימת, לעיתון מעריב, למוזיאון ישראל ובעיקר להנאתו.
לאחר מותו ב – 1997, נשאר אחריו אוסף אדיר של שיקופיות ונגטיבים שצולמו ברובם בשנות הששים. בשל ריבוי העיסוקים וסדרי העדיפויות האחרים הוא דחה את הטיפול בהם ולא הספיק לסדר ולהציג את הצילומים באופן מסודר.
בנו, דוד, החליט ללמוד צילום באופן מקצועי, בין היתר כדרך להתמודד עם האובדן, להישאר קרוב אליו ולהמשיך להרגיש אותו דרך התמונות. הוא למד צילום ופיתוח וכך היה לו קל יותר להבין את הנגטיבים הישנים – לאט לאט נחשף לעוד ועוד נגטיבים ושקופיות. דוד פרסם תמונות אחדות גם כחלק מפרוייקט הגמר שלו ב"בצלאל" בשנת 2002.
מאז דוד סעד ממשיך להפיץ את התמונות במקומות ציבוריים ובמסעדות בשוק מחנה יהודה כדי להנציח ולהביא את אמנות יצחק סעד ז"ל להכרת הציבור.
בתחילת 2011 פתח דוד אלבום בפייסבוק עם תמונותיו של יצחק סעד, ומאז התגובות הנלהבות לא מפסיקות לזרום בעיקר מירושלמים המחוברים לעיר בלב ובנשמה, אך לא רק.