ירושלים בית שני חלק 2

המסלול:

ירושלים בית שני היא אחת התקופות המרתקות והמסעירות בתולדותיה, ובתולדות ערים עתיקות בעולם בכלל. האזור עמוס וגדוש בממצאים ובאתרים מרתקים, ואפשר בכיף ׳לאבד׳ בו כמה ימים או שבועות מהחיים. החל מחפירות הכותל ומרכז דוידסון כולל המודל הוירטואלי שמעיר לחיים את מציאות בית המקדש בתלת מימד, דרך רחבת התפילה בכותל וחפירות ארכיאולוגיות באזור הכותל הדרומי, משם לתצפית גגות (גגות העיר העתיקה), או לסיור המפורסם במנהרת הכותל, לפני או אתרי ביקור באתרי בית שני בגן לאומי "עיר דוד".

בואו ללמוד כיצד נראתה ירושלים בימי הבית השני, מה היו היחסים בין "העיר העליונה" לבין "העיר התחתונה", מי היה הבנאי הגדול של ירושלים, כיצד נתגלתה בריכת השילוח, כיצד הובילו החשמונאים מים לבית המקדש ולירושלים, מה אירע ברגעיה האחרונים של ירושלים. נראה שבימי בית שני נודעת לירושלים חשיבות גדולה מזו שהייתה בימי בית ראשון, ולכך היו סיבות הרבה, אולי הסיבה העיקרית שבגללה נחשבה העיר ירושלים בלב העם לחשובה יותר מבימי בית ראשון נעוצה בכך שבימי בית שני, בימי אנשי כנסת הגדולה, אבד לישראל יצר עבודה זרה, ועל כן לא עבדו כבר אבותינו את האלילים במקומות פולחנם ואף עבודת הבמות נעלמה וכן בוטלו על-ידי הרס מקומות הפולחן. עם ישראל לא ישב אז רק בארצו, אלא היה אף מפוזר בין אומות העולם, וכל היהודים האלה ראו בבית המקדש מקום אלהיהם, ועל כן ראו בירושלים את מרכזם הרוחני. תורת ישראל הפכה אז לדת, הודגשו אז התכנים הכלליים של תורת ישראל, הודגש הרעיון שאלהי ישראל הוא האל האחד והיחיד, בורא העולם, ועל כן הייתה בעיני ישראל ירושלים העיר היחידה שבה עובדים את האל האחד והיחיד. מתוך הדגשת הצד הכלל-אנושי של היהדות רבים מאומות העולם נכנסו תחת כנפי השכינה, אולם גם כאלה שלא קיבלו את תורת ישראל ממש, התקרבו אליה וקיבלו את אלהיה, ועל כן אף רבים מאומות העולם עלו לירושלים לבית האלהים.

המיצג התלת מימדי

שעות פעילות גן לאומי עיר דוד

יום              שעון חורף              שעון קיץ

א-ה            17:00 – 8:00     19:00 – 8:00

שישי         14:00 – 8:00      16:00 – 8:00

חפירות הכותל + מרכז דוידסון והמודל הוירטואלי

 

חפירות הר הבית, קשת רובינסון, הגן הארכיאולוגי העופל

הגן הארכיאולוגי ירושלים מציג לראווה שרידים ארכיאולוגיים מרתקים מתקופות שונות בתולדותיה של ירושלים: למרגלות הכותל הדרומי של הר הבית, באזור הידוע בשם "העופל", מעפיל המבקר במדרגות הקדומות אל שערי חולדה, שהוליכו אל הר הבית בימי בית המקדש השני. אזור זה, מדרום להר הבית, משובץ בעשרות מקוואות טהרה, שעמדו לרשותם של באי הר הבית לפני כניסתם אליו.
בקצהו הדרומי של הכותל המערבי, מעל לרחוב ההרודיאני, לצד החנויות, מונחות בערמה אבני ענק, אבני הכותל, זכר לחורבן. מעל לרחוב התנשאה בעבר קשת; שריד של גרם מדרגות אדיר, שבימי הבית השני עלו דרכו רבבות עולי הרגל להר הבית. נוכל לומר שהוא המחלף הקדום ביותר. שרידי הקשת מכונים "קשת רובינסון" על שם חוקר ארץ ישראל המפורסם אדוארד רובינסון, שזיהה אותה לראשונה בשנת 1852.
עוד באתר: שרידי מבנה מימי בית ראשון, מכלול מבנים מהתקופה הביזאנטית, שרידי ארמונות אומיים מהתקופה המוסלמית הקדומה, מגדל אדיר ממדים שבנו החליפים הפטימיים ושופץ מאוחר יותר ע"י הצלבנים, האיובים והממלוכים, ועוד.

מרכז דוידסון

בתוך מתחם הגן הארכיאולוגי ירושלים נמצא "מרכז דוידסון" לתצוגה ולהמחשה.
מדובר במרכז תיירותי, מהחדישים בעולם, המשלב תצוגת תוכן ארכיאולוגי עם אמצעי מחשוב, תצוגה והמחשה חזותית. המרכז בנוי משורת גלריות, שהסיור לאורכן יוצר תחושה של "מעבר בזמן" בתקופות שונות. באמצעות מערכת של רמפות סיבוביות יוכלו המבקרים לרדת בהדרגה אל תוך החללים התת קרקעיים של ארמון מהתקופה האומיית. הירידה ההדרגתית מאפשרת למבקרים לחוות את התקופות הקדומות דרך שכבות האבן המשתנות של המבנה העתיק בד בבד עם צפייה בתצוגת התוכן הייחודית.
באמצעות הצגתם של ממצאים ארכיאולוגיים מהחפירות שנערכו באתר לומד המבקר במרכז על כ- 2000 שנות היסטוריה. במרכז מוצגים ממצאים מתקופת הבית השני, מהתקופה הרומית, הביזנטית ומהתקופה האומיית.
המבקר יוכל לראות מודל וירטואלי אינטראקטיבי של הר הבית, כפי שניצב במלוא הדרו בימי הבית השני, מודל המופעל במחשב על, באמצעות מדריכי האתר ובתיאום מראש בלבד.
עוד במרכז: הסרט התיעודי "יומן חפירות" המתעד 150 שנות חפירה באזור הר הבית. הוא ערוך כמעין יומן של החפירות במקום, ומוצג ע"י אחד הארכיאולוגיים אשר חפר באתר, פרופ' רוני רייך. הסרט מתאר את סיפורם של החוקרים ושל החופרים, ואת התגליות של כל אחד מהם. אורכו כ- 4 דקות.
סרט נוסף המוצג במרכז "יומנו של עולה רגל", עוסק בנושא העלייה לרגל. הסרט ממחיש את חווית העלייה לרגל בימי הבית השני, והוא נעשה בטכנולוגיית ה- High Definition.
* האתר מותאם ברובו לנכים על כסא גלגלים, ולכבדי שמיעה.

האתר פתוח בימים א' – ה' בשעות 08:00 – 17:00
בימי ו' וערבי חג בשעות 08:00 – 14:00

 

רחבת התפילה בכותל

רבבות העולים לרגל מידי שנה ובואו גם אתם אל הכותל המערבי- שריד בית מקדשנו ומקור כיסופיו והשראתו של העם היהודי. רחבת התפילה של הכותל המערבי פתוחה בכל ימות השנה ובכל שעות היממה ומתקיימים בה אירועים ממלכתיים ופרטיים – מטקסי יום הזיכרון לחללי צה"ל, טקסי השבעה ועצרות תפילה ועד לחגיגות בר מצווה של ילדים. אלפי ילדים חוגגים בר מצווה בכותל מידי שנה, העניקו לילדכם חוויה של פעם בחיים

 

חפירות ארכיאולוגיות באזור הכותל

סערת הרוחות שרגשה סביב עבודות השיקום במעלה המוגרבים הציפה מחדש שמות של מקומות וביטויים המשמשים מזה שנים רקע ותפאורה לאירועים ולפרשיות שבמרכזם עומדת שאלת זכויותיהם של היהודים בכותל המערבי והלגיטימציה של החפירות הארכיאולוגיות סביב הר הבית. החפירות הארכיאולוגיות באזור חשוב זה לא הסתיימו. בשנה וחצי האחרונות למשל עורכת רשות העתיקות חפירות רחבות-היקף בשטח רחבת הכותל, ונחשפים בה שרידים מרהיבים ומאלפים של אלפיים שנות היסטוריה. החפירות הללו, בדומה ליתר החפירות שעורכת רשות העתיקות בארץ כולה ובירושלים בפרט, מלוות בעבודות שימור שמטרתן להציג את שרידי עברה של העיר — כל תקופה ושרידיה, כל תקופה והמיוחד לה.

תצפית גגות

 

מנהרת הכותל

סיור מרתק במנהרות הכותל המערבי – נדבכי הכותל מתגלים במעבה האדמה ומספרים את ספורה של ירושלים הקדומה ואת כיסופי הדורות אליה. משך הסיור כשעה ורבע.
שעות פעילות: ימים א עד ה 07:00 – שעות הערב (עפ"י הזמנות לביקורים).
ימי שישי וערבי חג 07:00 עד 12:00
האתר סגור בשבתות ובמועדי ישראל, וכן בערב יום כיפור, בערב ראש השנה ובתשעה באב.
בימי חול המועד האתר פתוח כרגיל (על פי הזמנות ובתשלום).
הביקורים באתר מתקיימים רק במסגרת של סיורים מודרכים ובהזמנה מראש בלבד.
ההדרכה בעברית ובאנגלית. בחודש אוגוסט הדרכה גם בצרפתית.

 

מרכז שרשרת הדורות

55 דקות מרגשות של חוויה בלתי נשכחת – מסע ייחודי בעקבות סוד קיומו של העם היהודי; בשילוב אפקטים מיוחדים ובתצפית מרהיבה על הכותל המערבי. הקרן למורשת הכותל המערבי מזמינה אתכם לסיור בלתי נשכח במרכז שרשרת הדורות, מרכז מבקרים ייחודי בסמוך לכותל המערבי. זוהי הזדמנות עבור בודדים או משפחות, בני גיל הזהב, עמיתים לעבודה, ילדי בר ובת מצווה, לצאת לסיור מרתק ולהתרפק על זיכרונות עברו המפואר של העם היהודי. המרכז מספר את סיפורו המופלא של העם היהודי לדורותיו בשילוב אלמנטים מקוריים ומלאי קסם. מוסיקה, פיסול, ארכיאולוגיה ואפקטים באור, מורכבים לכדי יצירת מופת המעוררת את כל החושים. עם מדריך אלקטרוני אישי, צועד המבקר אל מעבה האדמה ויוצא למסע רב חושי בתוך נבכי ההיסטוריה של העם היהודי.

המרכז בנוי בחללים תת קרקעיים, כאשר בכל חלל נחשפת בפני המבקר תקופה שונה בשרשרת הדורות של העם היהודי, החל מ'אבות האומה ושנים עשר השבטים' וכלה ב'תקומה'. כשהם פוסעים בין החללים השונים פוגשים המבקרים ממצאים ארכיאולוגים שנמצאו במקום ומיצגי זכוכית המוארים באפקטים מיוחדים.
מחירים: מחיר כרטיס למבוגר: 15 ש"ח, מחיר כרטיס לילד: 15 ש"ח.

שעות פתיחה: ימים א' עד ה': 8:00 עד הערב (עפ"י הזמנות לביקורים).
ימי ו' וערבי חג: 09:00-12:00
האתר סגור בשבתות ובמועדי ישראל, וכן בערב יום כיפור, בערב ראש השנה ובתשעה באב.
בימי חול המועד האתר פתוח כרגיל (על פי הזמנות ובתשלום).
הדרכה בעברית ובאנגלית
הדרכה באמצעות אוזניות – ברוסית, ספרדית , צרפתית וגרמנית

2551

25821

3955


Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/hoshvilim.com/public_html/wp-content/plugins/slideshow-satellite/views/orbit/jsinit.php on line 17

ציוד:              נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה לכל היום.

ביבליוגרפיה:

  1. ירושלים וכל נתיבותיה – אייל מירון, יד בן צבי.
  2. עידן: המלך הורדוס ותקופתו, יד בן צבי.
  3. אטלס כרטא לתולדות ירושלים – דני בהט.

 

הכנה לסיור במסגרת קורס מורי דרך תשע"ד (חופים) שלוחת חיפה
מדריך: איל מירון

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: