מסלול מומלץ:
בית המשפט העליון, הכנסת, המנורה, סיור ברכב בשכונות החדשות גילה ו/או רמות, תצפית על גדר/חומת ההפרדה, הר הצופים
תכנון עירוני – הדגשת סמלים
בימי קדם מונומנט לאומי שלט על הנוף העירוני והלאומי בגוון דתי הן מבחינה רוחנית והן מבחינה פיזית. בית המקדש בירושלים, האקרפוליס של אתונה והבזיליקות הקתוליות של ימי הביניים הם דוגמאות לתופעה זו.
לעומת זאת מדינות הלאום הצעירות יותר העדיפו שבמרכז המרקם העירוני יבלוט סמלי הדמוקרטיה:- כגון פרלמנט, לעתים בלווי בית משפטו עליון, ספריה לאומית או מוזיאון. בדיקטטורות ארמונו של הרודן הועמד במרכז התכנון העירוני.
במדינה היהודית רוכזו בגבעת רם של ירושלים בירת ישראל (ירושלים המערבית – כי הנדל״ן של הר הבית, מה לעשות, טפוס) גם פרלמנט, גם בית משפט עליון, וגם מוזיאון לאומי. בנין חדש לספריה הלאומית ומעון חדש לראש הממשלה נמצאים בשלבי תכנון להקמה במתחם ״קרית הלאום״ בירושלים.
משפחת רוטשילד ובירת ישראל
ראוי לציין שמשפחת רוטשילד תרמה את כל בנייתם של כל סמלי השלטון במדינה היהודית. ״יד הנדיב״ של משפחת רוטשילד היא שמימנה את בנין הכנסת בגבעת רם, בבנין בית המשפט העליון, ותחילתו של מוזיאון ישראל. גם בנין הספריה הלאומית החדשה ומעון ראש הממשלה החדש ימומנו על יד ,יד הנדיב״.
בית המשפט העליון
הכנסת
המנורה
קרא גם:
גילה
היא שכונה בדרום ירושלים, אחת משכונות הטבעת לאחר מלחמת ששת הימים, והיא השכונה הגבוהה ביותר בירושלים 857 מטרים מעל פני הים. לפי החוק הישראלי גילה נכללת במדינת ישראל. בקהילה הבינלאומית יש מחלוקת בנוגע למעמד השטח עליו השכונה בנויה ורואים בה התנחלות. בשכונה מתגוררים נכון לשנת 2011 כ-32,000 תושבים.
רמות
רמות אלון, היא השכונה הגדולה בירושלים. השכונה, הקרויה על שם יגאל אלון, נוסדה כאחת מתוך חמש שכונות הטבעת שהוקמו על מנת לעבות את היישוב היהודי בשטחים שצורפו לה לאחר מלחמת ששת הימים.
הר הצופים
בהר הצופים שוכנים האוניברסיטה העברית, בית החולים הדסה הר הצופים, הגן הבוטני הלאומי, מצפור הלברט, אקדמיה לאמנות ועיצוב "בצלאל",קריית הממשלה (מזרח ירושלים), מערת ניקנור והפנתיאון, הגן הלאומי והאוניברסיטאי ע"ש טבצ'ניק, בית הקברות הצבאי הבריטי, בית מלון דן ירושלים, גבעת התחמושת, בית הספר לשוטרים, שכונות הבריח,גן לאומי מורדות הר הצופים,המכללות הצבאיות,שייח ג'ראח, ועיסאוויה.
לאחר מלחמת השחרור ההר חולק לשלושה אזורים: המובלעת הישראלית, שכללה את מתחמי האוניברסיטה, בית החולים הדסה הר הצופים, בית הקברות הצבאי הבריטי, והכפר הערבי עיסאוויה כאזור מפורז ישראלי. מדרום לשטח הישראלי נקבע שטח הפקר, ומדרום לו שטח מפורז ירדני, שכלל את מתחם אוגוסטה ויקטוריה. כלומר שחלקים של הר הצופים לא היו בשליטה ירדנית ולא ״נכבשו״ במלחמת ששת הימים.
Hebrew University of Jerusalem Highlights
William Shakespeare's Grave is in Jerusalem
תוכנית מבנה הספריה הלאומית החדשה
מעון ראש הממשלה במוצע

ציוד: נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה לכל היום.
ביבליוגרפיה:
-
יהושוע בן אריה, ירושלים במאה הי"ט עיר בראי התקופה, ( 2 כרכים העיר העתיקה והעיר החדשה).
-
איל מירון, ירושלים וכל נתיבותיה, יד בן צבי, 2010.
-
"צילומי ירושלים הראשונים", בהוצאת אריאל (לתמונות שער יפו הישן למשל).
-
עמוס עוז, סיפור על אהבה וחושך. (שכונת כרם אברהם).
-
ג'ימס פין עיתות סופה. (אוטוביוגרפיה של פין)
-
שלמה שבא, דן בן אמוץ, ארץ ציון וירושלים, הוצאת ווידנפלד וניקולסון, 1973.
-
עדית שכטר פייל, טיולים בעקבות סופרים , הוצאת ידיעות אחרונות.
-
נירית שלו כליפא, נחלאות בלב עיר, יד בן צבי, 2003.