מה קרה לשמות טפחות – מסד? הבלאגן בשמות מושב טפחות והישוב הקהילתי מסד. אמנם השנים מוזכרים באותו פסוק אבל ועדת השמות הממשלתית אישרה טפחות למטה ומסד למעלה! ג׳בל תופח (תפוח) נהיה טופח (טופח מצוי) וגויר כ״טפחות״ – שאין לה קשר לא עם לתפוח ולא לטופח. [תמונת הכותר: תצפית ממסד לכיוון טפחות, ברקע מע׳אר.]
טפחות ומסד בתנ״ך
כָּל אֵלֶּה אֲבָנִים יְקָרֹת כְּמִדֹּת גָּזִית מְגֹרָרוֹת בַּמְּגֵרָה מִבַּיִת וּמִחוּץ, וּמִמַּסָּד עַד הַטְּפָחוֹת וּמִחוּץ עַד הֶחָצֵר הַגְּדוֹלָה.(מלכים א, פרק ז, פסוק ט)
הגדרת טפחות ומסד
- טפחות – החלק העליון של הבית
- מסד הוא הבסיס או הפלטפורמה שעליה מונח עמוד, כן, פסל, אנדרטה או מבנה אחר.
מסד – 300 מטר מעל לפני הים (גבוה ממושב טפחות)
מסד (Massad) הוא יישוב קהילתי חילוני שהוקם בשנת 1983 על ידי אנשי כוחות הביטחון (משטרה וצבא) על אחת משלוחותיו של הר קוץ. השם המקורי של הישוב היה "הר קוץ" (Mount Qotz) על שם ההר שעליו הוא נמצא. ההר נקרא על משמרת קוץ של הכהנים – אחת מ-24 משמרות הכהנים. משמרת קוץ גלתה מירושלים לגליל לאחר חורבן בית שני והתיישבה בכפר עיילבו, המזוהה עם היישוב בן זמננו עיילבון, הנמצא בסמוך. הגרעין המייסד שינה את שם הישוב ל״מסד״ שתאם את שמו של מושב טפחות שהוקם שנתיים לפני מסד. מסד וטפחות מופיעות באותו פסוק בספר מלכים. הקמת היישוב מסד בלב שטח השמורה והקמת מחצבת הר קוץ, הביא לצמצום דרסטי בשטח המיועד לשימור בשמורת הר קוץ, מ- 3,000 דונם ל- 1,200 דונם בלבד.

![תצפית ממסד על אגם צלמון [לפי בקשת דוד נוה]](https://i0.wp.com/www.hoshvilim.com/wp-content/uploads/2018/04/IMG_20180416_120545-e1524052919870.jpg?resize=618%2C464&ssl=1)
מושב טפחות – 100 מטר מעל פני הים (נמוך מישוב מסד)
טפחות הוא מושב ישראלי דתי הממוקם כמה מאות מטרים מדרום למע'אר. המושב הוקם בשנת 1981 לבני יישובי מרום הגליל (עלמה, דלתון וחזון) במסגרת תוכנית ייהוד הגליל. היישוב נקרא על שם הגבעה עליה הוא ממוקם, גבעת טפחות. לא מצאתי עדות נאמנה לשם גבעה בערבית: שמא ג'בל תופח או ג׳בל טופח.
אם מקור השם הערבי של גבעת טפחות היה ״ג׳בל תופח״ – تفاحة בערבית, משמעות תופח – تفاحة זה תפוח (apple) ושם הגבעה היה ג׳בל תופח – הר התפוחים.
המקור טופח בעברית
(שם מדעי: Lathyrus – בערבית – جلبان – ג'ולבאן) הוא סוג במשפחת הפרפרניים המונה כ-160 מינים של עשבוניים חד-שנתיים או רב-שנתיים. בארץ ישראל גדלים 15 מינים של טופח מהם רק טופח הגליל הוא רב שנתי והשאר הם חד שנתיים. המינים בישראל פורחים באביב ממרץ ועד חודש מאי והמקדימים מתחילים לפרוח בינואר פברואר. טופח הגליל הוא צמח מוגן בישראל.
"הפורקדן והטופח אינם כלאיים זה בזה" (כלאיים, א', א')
לא סביר שמקור השם הערבי של גבעת טפחות היה ״ג׳בל טופח״. צמח Lathyrus מוכר בעברית מימי חז״ל אך בערבית הור נקרא جلبان – ג'ולבאן. כנראה שועדת השמות העניקה לגבעה שם עברי (טופח) שמצלצל כמו השם הערבי (תפוח) וגם כתבה אותה ברבים (טפוחות) למרות שמשמעותה שונה לגמרי.