מאת: צוות מומחי ריקושט /
טיפים לטיול בחורף – כישראלים לרוב אנו מטיילים בתנאי מצב אוויר חמים או ממוזגים, רובנו (ותקנו אותי אם אני טועה), לא נבחר לצאת לטיול ביום גשם קר וככל הנראה שלא נחצה את רמת הגולן בשיא החורף כאשר היא מושלגת, אלא נחכה יום יומיים עד אשר תצא השמש ורק אז נצא לטיול. חבל, טיולי חורף כאשר נערכים אליהם כראוי הם טיולים מלאי חוויות ומראות שלא יוצא לראות בטיולי אביב וקיץ. חשבו על ציד שיטפונות במדבר, זרימה בלתי פוסקת של נחלים, הליכה בנופים מושלגים ועוד.
טיול חורף מוצלח תלוי באופן שבו נערכנו אליו. האתגרים אשר מצפים לנו במהלך הטיול כוללים טמפרטורות נמוכות, רוחות, מזג אוויר הפכפך ושעות אור קצרות , ודורשים ציוד מיוחד ומספר מיומנויות אותן ניתן ללמוד.
1. צאו לטיול יחד עם בן זוג או בקבוצה גדולה- דאגו שכל חבר בקבוצה יהיה בעל ניסיון ומיומנויות אשר יכולות להיות שימושיות במהלך הטיול (ניווט, בחירת מסלול הליכה בתקופת שיטפונות, הליכה בשלג וכו’). חשוב לא פחות לדאוג שכל חברי הקבוצה מתכננים טיול זהה, הימנעו מפיצול במהלך הטיול.
2. הכירו היטב את השטח אליו אתם יוצאים, למדו מפות של האזור והכירו מסלולים חלופים ושטחים אסורים למעבר. בנוסף סמנו לכם מספר מקומות אליהם תוכלו להגיע להזעיק עזרה במקרה חרום.
3. דברו עם תושבי הסביבה וקבלו עצות לגבי המסלול אותו תכננתם.
4. בדקו את תחזית מזג האוויר, באזורים רבים בעולם מזג האוויר יכול להשתנות תוך מספר שעות מיום שטוף שמש לסופת שלגים. בנוסף בדקו האם קיימת סכנה של מפולת שלגים באזור. במקרים קיצוניים דחו את הטיול.
5. בדקו את מצב הכבישים ודרכי הגישה אל היעד.
6. השאירו בידי חבר או קרוב משפחה פרטים על הטיול הכוללים: מסלול הטיול/זמן יציאה/צפי לחזרה/כמות האנשים אשר יצאו לטיול/מספרי טלפון ופרטים אישיים של המשתתפים בטיול.
7. הקפידו לארוז את עשרת הפריטים הבסיסיים לטיול, והוסיפו כמות גדולה יותר של אוכל וביגוד חם למקרה ומשהו ישתבש. בנוסף צאו עם ציוד אשר מתאים לאופי הטיול, ציוד רגיש אכסנו בכלים אטומים למים.
8. כסף מזומן יכול להיות שימושי במיוחד לקניית אוכל חם או עבור תשלום למקום לינה במקרים קיצוניים, דאגו לארוז את הכסף ובעיקר שטרות בשקית אטומה למים.
לבוש בתנאי קור
קודם כל כובע. אחוז גדול במיוחד של חום גוף נפלט לסביבה דרך הראש. אחת הדרכים הפשוטות ביותר להגביר את תחושת החום היא פשוט על ידי חבישת כובע. נסו זאת ביום חורף קר וראו כיצד בדרך פשוטה זו יורד הצורך בלבישת שכבות ביגוד עבות ומחממות במיוחד.
השלב הבא לאחר בחירת כובע מתאים לטיול הוא בחירת הלבוש. בתנאי קור מומלץ להתלבש לפי שיטת השכבות, יתרונה של השיטה הוא בכך שהיא מאפשרת הורדה ולבישה של פרטי לבוש בהתאם לסיטואציה בה אנו נתקלים, (לכתבה מעמיקה בנושא ניתן להגיע דרך קישור זה). שיטת השכבות כוללת את פרטי הלבוש הבאים:
1. שכבת בסיס, ביגוד תרמי: תפקידה של שכבה זו העשויה חומרים סינתטיים או צמר מרינו ( לא כותנה) הוא לשמור על עור גופינו יבש ולספק בידוד ראשוני. שכבה זו מגיעה במספר דרגות בידוד ונידוף זיעה בהתאם לקצב הפעילות שלנו. בתנאי קור קיצוניים מומלץ ללבוש חולצה תרמית דקה כשכבה ראשונה ומעליה להוסיף חולצה תרמית עבה או מיקרו פליס כשכבת בידוד.
![]() |
![]() |
2. שכבת שניה, בידוד: שכבה זו מטרתה לספק בידוד כנגד הקור בו אנו מטיילים. בתנאי קור קיצוניים מומלץ להצטייד במעילי פוך או מעילים סינתטיים עבים במיוחד. חשוב לבדוק כי למעיל אותו בחרנו יש יכולות נידוף זיעה.
3. שכבה חיצונית, מעיל אטום למים: שכבה זו תדאג להגן עלינו מכל גורמי מזג האוויר כגון: גשם, שלג, ברד ורוח. כמו השכבות הקודמות חשוב להקפיד כי המעיל יהיה מסוגל להמשיך את תהליך נידוף הזיעה ושלא יאגור את הלחות והרטיבות בתוך מערכת הלבוש. מעילים בעלי יכולת שכזו מצוידים בממברנות כמו GORE TEX, HYVENT ועוד, אשר מאפשרות יציאה של אדי מים אך מונעות חדירה של גשם שלג ורטיבות.
4. כפפות וגרביים: אברים אלו בגוף הם הרגישים ביותר לתחושת רטיבות וקור הקפידו להצטייד בכפפות אשר מתאימות לסביבת הטיול אליה אתם יוצאים (אטומות למים ו/או מבודדות) ובנוסף בגרביים נושמות בעלות יכולת בידוד ונידוף זיעה.
נעליים
במרבית תנאי מזג האוויר וסוגי הטיולים בחורף ניתן לטייל עם נעלי מטיילים רגילות, מקרים חריגים אליהם כדי להצטייד בנעליים מיוחדות הם גלישת סקי וסנובורד, טיפוסים אלפינים וטיולים בשלג עמוק או על קרח. כאשר אנו בוחרים את זוג הנעליים שלנו לקראת טיול החורף מומלץ לקחת בחשבון את הדברים הבאים:
1. טיול בסביבה רטובה ו/או גשומה: כאשר נערכים לטיול "רטוב" מומלץ להצטייד בנעליים אטומות למים. על מנת להבטיח שכף הרגל תישאר יבשה מומלץ אף להוסיף זוג חותלות (Gaiters) אשר ימנעו חדירה של מים אל תוך הנעל מהפתח העליון.
2. טיול בסביבה בוצית: על מנת להפחית את סיכוי ההחלקה וכמובן הצטברות הבוץ בסוליית הנעל, מומלץ לבחור נעליים בעלות סוליה המתאימה להליכה בבוץ. סוליה כזו תהיה מאופיינת בחריצים ורווחים רבים, אשר יפעלו להפחית את כמות הבוץ הנצמדת אל הסוליה.
3. טיול בסביבה קרה: גרביים חמות יכולות לעזור בבידוד כף הרגל בסביבה קרה ובטיולים קצרים יחסית. במידה ואתם נערכים לטיולים ארוכים בסביבה קרה, לדוגמא חופשת סקי טרקים בשלג ולפעמים אפילו טרקים בסביבה קרה ויבשה כמו מדבר, מומלץ להצטייד בזוג נעליים בעלות חומר מבודד.
![]() |
למדריך השלם לבחירת נעליים לטיול לחץ כאן
עשרת הפריטים הבסיסיים
אחת ההכנות הבסיסיות לכל טיול אליו אתם יוצאים הוא אריזה של עשרת הפריטים הבסיסיים לטיול בטוח. בטיולי חורף בהם הסיכוי לתאונה גדל, יש חשיבות רבה יותר לאריזת הפריטים בתרמיל.
עשרת הפריטים הם:
1. אביזרי ניווט – מצפן ומפה.
2. אביזרי הגנה מהשמש- ביגוד, קרם הגנה, שפתון ומשקפי שמש.
3. ביגוד מבודד נוסף- הניחו תמיד שהטמפרטורה תהיה נמוכה יותר מהטמפרטורה אליה אתם נערכים.
4. תאורה- פנס, עששית, אמצעי סימון. זכרו, שעות החשיכה בחורף ארוכות מהקיץ לכן הקפידו לצאת עם סוללות נוספות ופנס חסכוני באנרגיה.
שימו לב!!: בתנאי מזג אוויר קרים משך החיים של הסוללות קטן. לכן הקפידו לשמור אמצעים אלקטרונים בתוך שק השינה, וכך תאריכו את משך חיי הסוללות.
5. ערכת עזרה ראשונה- דאגו להוסיף שקיות חימום.
6. אביזרים להדלקת אש- הקפידו לארוז בכלים אטומים למים.
7. ערכת תיקון וכלי עבודה- אולר, עזרה שנייה.
8. אוכל- ארזו כמות שתספיק ללילה נוסף בשטח מעבר למתוכנן.
9. מים- הקפידו לשתות הרבה מים, בחורף קיימת סכנה גדולה להתייבשות וזאת בשל הסיבה שגופינו מאבד נוזלים רבים אך איננו מרגישים זאת בעקבות תנאי הקור. במידה והטיול הוא בסביבה רטובה, צאו עם כלים לאיסוף מים ובנוסף אביזרים לטיהור וסינון מים.
שימו לב!!: אסור לאכול שלג, אכילת שלג כמקור לנוזלים תגרום לירידה של חום הגוף ועלולה להוביל להיפוטרמיה. דאגו להמיס ולחמם את השלג לפני שתיית המים.
10. מחסה חרום- הקפידו לצאת לטיול עם אוהל חזק ועמיד לרוח גשם ובמידת הצורך שלג. בנוסף הצטיידו בשמיכה תרמית למקרה הצורך.
למידע נוסף על עשרת הפריטים הבסיסיים לחץ כאן.
שק שינה
אחד הפריטים החשובים ביותר בטיול חורף הוא שק השינה. אביזר זה ישמור על חום גופכם בשעות הלילה כאשר אתם ישנים ולפעמים אפילו בשעות היום במידה ותנאי הסביבה (גשם/שלג) לא יאפשרו לכם להמשיך בטיול. לקריאה נוספת על שקי שינה ואופן בחירת שק השינה המתאים לטיול לחצו כאן, אך באופן כללי הקפידו להצטייד בשק שינה אמין , בעל תקן אירופאי או אמריקאי המתאים לטמפרטורה הנמוכה בכחמש מעלות מהטמפרטורה הקרה ביותר בה אתם מתכננים לישון (במידה ויהיה חם מידי, תמיד ניתן לפתוח ולאוורר את שק השינה). אפשרות נוספת היא לארוז בתרמיל ביטנה לשק שינה, אשר תגדיל את יכולת הבידוד של שק השינה.
ניווט בחורף
מציאת הדרך בתנאי חורף (גשם/שלג/ערפל) יכולה להיות מסובכת וקשה במיוחד. למידה של המסלול על ידי כל חברי הקבוצה עוד לפני היציאה לטיול, תקטין את הסיכוי לטעויות בדרך.
1. אמא ברווזה- אחת הטעויות הנפוצות בניווט היא הליכה עיוורת אחרי כמו ברווזים אחרי מוליך הקבוצה. הקפידו להמשיך ולנווט גם אם אתם הולכים בסוף הקבוצה הסיכוי לטעויות בניווט חורף גדול וככל שמספר רב יותר של אנשים יעקוב אחרי המסלול, הסיכוי לטעויות יקטן.
2. הליכה כקבוצה- הקפידו להישאר מלוכדים במהלך ההליכה, בתנאים קשים במיוחד כאשר תנאי הראות נמוכים השתמשו אפילו בחבל לצורך שרשור כל חברי הקבוצה. בתנאים קיצוניים עצרו את ההליכה עד אשר מזג האוויר יתבהר.
3. מעבר של מכשולי מים- הימנעו ממעבר וחצייה של מכשולי מים כמו: אגמים, נהרות, נחלים. ייתכן והמים עמוקים וקרים במיוחד מצב אשר יכול לגרום להיפוטרמיה. בנוסף נהרות ונחלים על אף שיכולים להראות בעלי זרימה חלשה, עלולים להפתיע ובפועל לסחוף אתכם במורד הזרם.
4. הליכה בשלג/קרח- הקפידו ללכת בתור ולא לסטות מהשביל, ייתכן ובצדיי השביל מסתתר בור או תהום.
במידה והלכתם לאיבוד הקפידו על החוקים הבאים:
1. הישארו רגועים (חוק זה נכון לגבי כל מצב קיצוני בו אתם עלולים להיתקל)
2. עצרו והעריכו את המצב.
3. בדקו את מיקומכם במפה או במכשיר GPS.
4. השתדלו לחזור אל הנקודה האחרונה בה ידעתם את מיקומכם.
5. הישארו כקבוצה, פיצול הקבוצה יכול להוביל לצרות נוספות.
6. במידה וניתן התמקמו בשטח גבוה וחשוף, אך עדיין מוגן מרוח וגשם.
7. הפכו את עצמכם לבולטים בשטח: הבליטו ביגוד בעל צבעים בולטים הפעילו פנסים (עדיף במצב איתות אשר חוסך סוללות), ועשו רעש (משרוקיות).
הקמת מאהל בחורף
צאו להליכה מוקדם ככל הניתן בבוקר, באופן אשר יבטיח כי תגיעו לשטח המאהל עוד בשעות האור. כאשר אתם מגיעים לשטח המאהל עוד לפני תחילת בניית האוהל, תנו לעצמכם קצת זמן להירגע, לבשו בגד חם ואיכלו חטיף. בינתיים תכננו כיצד והיכן למקם את המאהל תוך התייחסות לנקודות הבאות.
1. בחרו אזור בעל הגנה טבעית מרוח.
2. העדיפו להיות קרובים למקור מים.
3. הימנעו מבניית מאהל בתוך ערוץ מים, אתם עלולים להילכד בשיטפון (או פשוט בזרימת מים) במידה וירד גשם בלילה.
4. האם קיימת סכנה של עצים נופלים בשטח המאהל?
5. היכן ימוקמו השירותים?
6. היכן תמוקם פינת הבישול?
7. העדיפו לבחור שטח אשר יהיה חשוף לשמש בשעות הבוקר, כך תתחממו מהר יותר בבוקר הקר.
8. במידה והלכתם לאיבוד, האם יהיה קל למצוא את המאהל על ידי משלחת חיפוש.
לאחר שתכננתם את שטח המאהל התחילו בהקמתו, חלקו תפקידים בין הקבוצה כאשר חלק מחברי הקבוצה יתחילו בהקמת האוהלים ופתיחת שקי השינה (פתיחת שקי השינה מוקדם ככל הניתן תשפר את יכולת הבידוד של השק ברגעים הראשונים של השינה), בעוד שחלק אחר של הקבוצה יתחיל בהכנת ארוחת הערב.
בישול בחורף
כאשר אנו יוצאים לטיול חורף, בחירה נכונה של כירת בישול יכולה להיות גורלית. קיימות היום אפשרויות רבות של בחירה בין גזיות, בנזיניות וכוהליות כאשר לכל אחת מכירות הבישול יתרונות וחסרונות. למידע מקיף על ההבדלים בין הכירות ניתן ללחוץ כאן, אך בקצרה בתנאי חורף קור וגובה יש עדיפות לשימוש בבנזיניות. לפני היציאה לטיול בדקו שכירת הבישול עובדת ודאגו לקחת אתכם מצית או גפרורים (בתנאי קור ייתכן וההצתה האלקטרונית לא תעבוד), וכמות גדולה של דלק (בתנאי קור צריכת הדלק עולה). בנוסף ייתכן ותרצו להצטייד במגן רוח אשר ישפר את ביצועי הכירה. לבסוף תמיד עדיף לצאת כאשר בקבוצה יש מספר גדול של כירות בישול, באופן שכזה האוכל יהיה מוכן מהר יותר.
בשטח המאהל, כאשר אתם בוחרים אזור בישול, דאגו לבחור אזור מוגן מרוח ואם ניתן גם מגשם. במקרה ואין אזור כזה, השתמשו במרפסת של האוהל לצורך שטח הבישול.
שימו לב!!: אין לבשל בתוך האוהל, הלהבה עלולה להמיס ואף לגרום להתלקחות האוהל, בבישול במרפסת האוהל דאגו לשמור על מרחק בין הלהבה לבין האוהל.
![]() |
אוכל
במהלך טיול חורף גופינו שורף אנרגיה רבה בניסיונות לשמור על חום הגוף. על מנת לאזור לגופינו להחזיר את האנרגיה אותה הוא צורך ואף להגביר את תהליך החימום, מומלץ להצטייד לטיול במרכיבי המזון הבאים:
1. חלבונים (בשר, חלב, ביצים) : אשר עוזרים לבנות שריר ורקמות שונות של הגוף, חשובים במיוחד בטיולי חורף בהם הגוף נחשף למאמץ רב במיוחד.
2. שומנים (אגוזים ובשר): משמשים בתור מקור לאנרגיה זמינה.
3. פחמימות (ירקות, פירות, פירות יבשים, דגנים, ממתקים): משמשים בתור מקור לאנרגיה זמינה.
במהלך היום העדיפו לעשות עצירות אוכל קצרות והקפידו להכין אוכל אשר אינו מצריך בישולים ארוכים, באופן שכזה תמנעו מגופכם להתקרר. בשעות הערב בזמן הגעה למאהל הכינו ארוחה חמה וגדולה, בצורה שכזו תחזירו לעצמכם אנרגיה שאיבדתם במהלך היום ובנוסף תעזרו לגופכם להתחמם במהלך הלילה.
הימנעו משתיה של אלכוהול וקפאין: אלכוהול ממריץ את מחזור הדם וגורם לאיבוד חום וירידה של טמפרטורת הליבה של הגוף מצב אשר יכול להוביל להיפוטרמיה. קפאין מאט ומגביל את זרימת הדם וגורם להתקררות בקצות הגפיים (אצבעות ידיים ורגליים, פנים) מצב אשר מגדיל את הסיכוי לכוויות קור.
סכנות בריאותיות במזג אוויר קר
1. התייבשות
בתנאי קור הסכנה להתייבשות לפעמים גדולה יותר מאשר בתנאי חום וזאת בשל הסיבה שבתנאי קור לא נרגיש את הזיעה והלחות אשר עוזבים את גופינו ותחושת הצמא לא כבדה כמו בתנאי חום.
בתנאי קור מומלץ לשתות מים גם כאשר אתם לא צמאים בפרקי זמן קבועים. אחת הדרכים הטובות ביותר לדעת האם אתם שותים מספיק היא על פי צבע השתן. במידה והשתן בצבע כהה אתם מתחילים להתייבש (או שאתם כבר מיובשים), ככל שצבע השתן בהיר יותר מצבכם טוב יותר.
סימנים להתייבשות:
• פה יבש.
• כיווצי שרירים.
• סחרחורות.
• דופק מואץ.
• בלבול.
• חולשה.
במידה ואתם מתחילים להראות סימנים של התייבשות עצרו את הטיול ושתו הרבה נוזלים.
2. היפוטרמיה
אחת התופעות המסוכנות ביותר בתנאי קור היא ההיפוטרמיה. מצב זה, בו חום הליבה של הגוף צונח, כה מסוכן עד כדי שיכול להוביל למוות, ולפעמים מתרחש מבלי שהאדם אשר חולה בהיפוטרמיה מודע לכך.
על מנת להימנע מהיפוטרמיה עיקבו אחר הכללים הבאים:
• התלבשו חם.
• הישארו יבשים.
• שתו הרבה נוזלים.
• אכלו היטב.
עצה: צאו לטיול עם בקבוק תרמוס מלא במרק חם. במהלך היום אכילה של המרק תעזור לשמור על חום גופכם.
תסמינים של היפוטרמיה:
• קושי בדיבור וחוסר תקשורת עם הסביבה.
• רעידות בכל חלקי הגוף.
• הרדמות ואיבוד הכרה.
כיצד לפעול במצב של היפוטרמיה:
• לבשו ביגוד יבש.
• אכלו ושתו מזון חם.
• השתמשו בחום גופכם בכדי לחמם את האדם אשר סובל מהיפוטרמיה רצוי על ידי חיבור של שני שקי שינה יחד וחיבוק האדם הסובל בתוך שק השינה. זכרו אדם אשר סובל מהיפוטרמיה אינו מייצר מספיק חום בכדי לחמם את עצמו.
• הכניסו לתוך שק השינה שקיות חימום או בקבוקים עם מים חמים.
• דאגו לפינוי מהיר ככל הניתן לבית חולים.
3. כוויות קור
כוויות קור נגרמות כתוצאה מחשיפה ממושכת לקור קיצוני, והן למעשה קיפאון של אברים בגוף אשר נגרם כתוצאה מזרימת דם נמוכה אל החלק הפגוע. האברים אשר לרוב נפגעים הם: אצבעות הידיים והרגלים, אף ופנים.
מניעה של כוויות קור:
1. לבשו כובע- בצורה זו תשפרו את זרימת הדם בגוף.
2. השתמשו בשקיות חימום לחימום הידיים והרגליים.
3. הישארו יבשים וחמים.
4. דעו את עצמכם: עצרו את הטיול במידה ומזג האוויר קר וקשה מידי להתמודדות, בעבורכם או בעבור שותפכם לטיול.
תסמינים של כוויות קור
1. חוסר תחושה באזור הפגוע.
2. עקצוצים אשר מרגישים כמו בעירה, באיבר הפגוע.
3. רעידות בגוף.
4. צבע העור משתנה מגוון אדום ללבן או סגול.
טיפול בכוויות קור
1. הניחו את האזור הפגוע בצמוד לגוף באזורים חמים לדוגמא בית השחי, מפשעה או החזה.
2. שפשפו את גב כף היד/ גב כף הרגל בכדי להמריץ את מחזור הדם הקפידו שלא לשפשף את האזור הפגוע, שפשוף ישיר עלול לגרום לנזק נוסף.
3. השתמשו במים חמים ( 37-40 מעלות צלזיוס ) על האזור הפגוע.
4. הימנעו מחימום על ידי אש. מקור חום חזק וחימום מהיר יכול לגרום לנזק נוסף.
5. דאגו לפינוי מהיר ככל הניתן לבית חולים.