למיטב ידיעתי, חורבת פארג', זה המקום היחיד בארץ ששרדו תקרות בתים מן התקופה הרומית-בזנטית והבתים עומדים על תלם. לא רק יסודות או קיר משוחזר עם קו שיחזור שחור אלא חדר שלם – ואפילו אולם שלם. בחלק מן המבנים שרדה קומה שניה. וזה לא הכל.
חורבת פארג'
Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/hoshvilim.com/public_html/wp-content/plugins/slideshow-satellite/views/orbit/jsinit.php on line 17
לפניך חאן ממלוכי מן המאה ה-14 על חורבת של שרידים עתיקים מהתקופה הרומית-בזנטית. הכפר שכן 3 ק"מ ממערב לתל אל-פארס (הר פרס) על ציר השיירות המרכזי דרך דרום רמת הגולן לדמשק. במאה 19 התיישבו כאן צרקסים אשר נטשו את הישוב לאחר מלחמת ששת הימים. ב-1976 התישב גרעין "בני עקיבא" והקימו מחנה זמני בשם "יונתן" למשך שנתיים עד שהם עברו מערבה לישוב הקבע ליד הכפר הנטוש תנוריה.
ארכיטקטורה
המבנים נבנו במה שאנו מכנים ״בנייה חורנית״ הטיפוסית ברמת הגולן, הכולל תקרות אבן, קשתות, חלונות פנימיים חלונות כורזים. הבניה בכפר מאבני בזלת מקומיות.
עיטורים
בחצר החאן קיימים עיטורים המעידים על התיישבות יהודית (עיטורי מנורות, לולבים, שופרות ואתרוגים), יהודים-נוצריים (עיטורי צלבים ועוגנים) וגם נוצרים ממוצא ערבי שישבו במזרח הגולן (ע'סאנים). יתכן שהאוכלוסיה היתה מעורבת. ניכרת תופעה של שימוש משני של אבנים. זה מה שקראו הרומאים ספולייה.
בית המנורה

בית העמוד

תקרת קורות אבן
תקרת המבנה מורכב מקורות אבן בזלת .

בריכת פארג׳

מזרחית לחורבות ומעבר לכביש 98 נמצאת בריכה עונתית, בריכת פארג', בריכה בזלתית המוקפת בגדרות אבן שהיה מקור המים של הכפר.
כיצד להגיע:
- הליכה קצרה מכביש 98
- כניסה ללא תשלום