זה לא מה שחשבתם. כאן מדובר ראשי תיבה המסייעים לנו לזכור את שמות הנחלים המהווים מקורות הירדן.
חב"ד: חצבאני-בניאס-דן
"ח" – חצבאני (נחל שניר)
נחל שניר (חצבאני) אחד משלושת מקורותיו העיקריים של נהר הירדן והארוך שבהם מתחיל את מסעו אי שם בדרום לבנון כ – 35 ק"מ צפונית לעיירה חצביה. אורכו של הנחל 65 ק"מ והוא מנקז את מורדותיו הצפון מערביים של החרמון בשטח של 640 קמ"ר.
הנחל מוליך בממוצע 135 מליון מ"ק בשנה ובשנים גשומות במיוחד יכול הנחל להוליך 300 מליון מ"ק. מעיינותיו העיקריים הם עינות חצביה במעלה הנחל, שכיום נתפסים ברובם לצורכי שתייה והשקיה של תושבי לבנון ועינות הוואזני למרגלות הכפר ע'גאר הנושק לגבול ישראל המספקים היום את עיקר המים לנחל.
זרימת הנחל משתנה בין החורף לקיץ כיוון שרוב המים הזורמים בו בחורף מקורם בשטפונות לעומת הקיץ בו הנחל ניזון ממעיינות הוואזני בלבד. בזמני השיא נמדדו זרימות של 150 קוב/שניה ובזמני השפל 0.6 קוב/שניה. בשנה האחרונה הופעלה תוכנית שאיבה של הלבנונים בעינות הוואזני שאמורה לגרוע ממי הנחל כ – 1000 קוב/שעה. תוכנית זו משמעותה כליה על נוף המים של שמורת נחל שניר ופגיעה רצינית במאזן המים של ישראל. בעקבות תיווך אמריקאי הוסכם שהשאיבה תהיה לצורכי שתייה בלבד ובתקווה שכמויות אלו לא יפגעו בשמורה ובכנרת.
"ב" – בניאס (נחל חרמון)
- מפל הבניאס – מפל הבניאס הוא המפל בעל עוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל – הוא צונח בעוצמה וברעש אדירים מגובה של כ-10 מ' לברכה יפהפייה מוקפת בצמחייה. אפשר להשקיף על המפל (ולהירטב מן המים הניתזים) ממרפסת העץ המסודרת. שאון המים הזורמים והמראה המרהיב הופכים את החוויה למהנה במיוחד.
• השביל התלוי – רשות הטבע והגנים הנגישה חלק מקטע הנחל באמצעות שביל תלוי, שאורכו כ-100 מ', המאפשר לנוע בסמוך למים השוצפים.
• מקדש פאן ומערת פאן – סמוך למעיין הבניאס עולה שביל מדרגות רחב אל מערת בניאס. חמש הגומחות החצובות במצוק שליד המערה הן שריד ממקדשו של האל פאן, שמשמו נגזר שם המקום – פניאס (ובערבית – בניאס). בחזית מערת האל פאן נמצאים שרידי מקדש שבנה המלך הורדוס לכבודו של הקיסר אוגוסטוס.
• טחנת הקמח מטרוף – טחנת קמח פעילה ששימשה את הכפריים ממסעדה ומעין קיניה, וכן טחנות הרוסות נוספות במורד הנחל (טחנת אום-רעי ליד נחל סער, וטחנת אל-מחדה וטחנת סבעה בקרבת המפל), עם שרידים ארכיטקטוניים רומיים וצלבניים.
תצפיות נוף
• מהתצפית אפשר לראות זרימת מים חזקה באפיק קניון הבזלת התלול של נחל הבניאס. בקניון אשדות ומפלים שוצפים, ובכללם מפל הבניאס – העז והמרשים במפלי ישראל – הצונח בכוח רב מגובה של כ-10 מ'.
• מהתצפית אפשר לראות זרימת מים חזקה באפיק קניון הבזלת התלול של נחל הבניאס. בקניון אשדות ומפלים שוצפים, ובכללם מפל הבניאס – העז והמרשים במפלי ישראל – הצונח בכוח רב מגובה של כ-10 מ'.
• השביל התלוי הבנוי מפלדה ומרוצף בלוחות עץ לאורך כ-100 מ' מאפשר לחוות מקרוב את המים השוצפים, לצפות בהם מלמעלה ולהתרשם מצמחיית גדות הנחלים ומהמסלע המיוחד במינו של הנחל.
"ד" – דן
מעיינות הדן ועיר מקראית
שמורת תל דן היא מעין ארץ הפלאות: פלגי המים זורמים כאן מכל העברים ומצטרפים לנהר גועש, וצמרות העצים מתנשאות אל על ושומרות על אפלולית תמידית וקרירות מרעננת, גם בצהרי יום קיץ חם.
נהר הדן הוא הגדול והחשוב מבין שלושת מקורות הירדן. הוא ניזון ממי שלגים וגשמים שיורדים בהר חרמון. המים מחלחלים בבטן ההר ופורצים למרגלותיו במאות מבועים, שיוצרים ביחד את המעיין הקרסטי השופע ביותר במזרח התיכון – 240 מ"ק מים בשנה.
למרות שטחה הקטן, 481 דונם בלבד, קיימים בשמורת תל דן שלושה מסלולי טיול שונים באופיים ובאורכם. חלק מן התוואי הוכשר למעבר עגלות נכים.מסלול הטיול עובר בין פלגים ובצד הנהר, בצל חורש וסבך של עצים, בעיקר עצי ער אציל, מילה סורית ואשחר רחב עלים. התנאים הטובים בין פלגי הדן מאפשרים למילה הסורית להגיע בשמורה לגבהים של עד 20 מטרים.
בהמשך הדרך מטחנת הקמח, שפעלה עד 1948, נגיע לשרידי העיר הכנענית ליש, שנכבשה על ידי שבט דן בתקופת השופטים. באתר ממצאים מיוחדים במינם ובהם אתר פולחן המיוחס לימיו של ירבעם. בתל שוחזר שער העיר המרשים מהתקופה הישראלית וכן קשת השער הכנעני, אולי הקשת הבנויה הקדומה ביותר שהתגלתה עד כה מעולם.מומלץ להשלים את הסיור בשמורה בביקור בבית אוסישקין – מוזיאון אזורי לטבע ולארכיאולוגיה.
המוזיאון מציג את עולם הצומח והחי שבבקעת החולה ובסביבותיה, מהתקופה שקדמה לייבוש הביצה ואילך.
המוזיאון מציג את עולם הצומח והחי שבבקעת החולה ובסביבותיה, מהתקופה שקדמה לייבוש הביצה ואילך.