זבח פסח של העדה השומרונית חל השנה בי״ד אייר (בערב של 25 לאפריל, 2021). מי שלא עשה מאמץ להגיע מוקדם להר גריזים – جبل جرزيم (״הרגרזים״ ללא רווח בשומרונית) – רכס הררי גדול מדרום לעיר שכם. גן לאומי הר גריזים שוכן אל הר גריזים (הר ברכה). פסגתו של ההר בגובה 886 מ' מעל פני הים והוא מתנשא לגובה של כ-450 מ' מעל סביבתו. בני הדת השומרונית מקפידים על הכתוב בתורה בלבד (ללא שאר הספרים והתוספות) ולשומרונים גרסה משלהם לחגי ישראל.




עיקרי הדת השומרונית
עיקרי אמונתם מתבטאים בנוסח קצר זה:
אימנתי בך ה', ובמשה בן עמרם עבדך, ובתורה הקדושה, ובהר-גרזים בית אל וביום נקם ושלם. (ספר דברי הימים א', פרק ה', פסוקים כ"ט-ל"א)
השומרונים של הולון
העדה השומרונית מונה כיום כ-700 נפש ונחשבת לעדה הקטנה בעולם. מחצית מבני העדה מתגוררים בחולון, והמחצית השנייה בהר גריזים שבשומרון. למשך שבעה ימים עוברים כל השומרונים שבחולון לביתם אשר בהר-גריזים. לכל משפחה שומרונית המתגוררת בחולון, קיים בנוסף בית פרטי על הר גריזים המשמש אותם למשך שבעת ימי חג הפסח.
טקס זבח הפסח


טקס זבח הפסח הוא המקביל של ליל הסדר ביהדות. כל הקהילה מתאספת בין הערביים לבושים לבן. כולם מתאספים ואף רוב הטלאים הועלו לזבח כבר בפינת הרחבה.

ברכת הכהן הגדול
הכהן הגדול מברך את ברכתו ומקריא את הפרק בו מצווים בני ישראל על זבח הפסח – כאשר הכהן מגיע למשפט "ושחטו אותו …" זהו האות לשחיטה.

שחיטת הכבשים – מריחת הדם על המצח
שוחטים המוסמכים לכך את הכבשים ברגע אחד. כ-50 כבשים נשחטים באותה דקה.



ניקוי הכבשים ושיפודם


מפשיטים את הכבשים מעורם ומכל החלקים האסורים למאכל, ושורפים באש המזבח. לאחר מכן משפדים את הכבשים.

הכנה לתנורים



ההכנסה לתנורים – השיפודים מוכנסים לתנורים הגדולים ומכוסים מייד עד לאיטום מירבי. לאחר השחיטה הכבשים מוכנסות לבורות גדולים לצלייה ארוכה ואיטית.
התלהבות השומרנים בזבח
אכילת בשר הזבח
כל משפחה נוטלת את הכבש לביתה. זרועה ימין של הטלה אסורה על פשוטי העם ורק משפחת כהן רשאית לאכול את החלק הזה שנתרם להם ע"י בני המשפחות האחרות בעדה.
כניסה להר גריזים


בית הכנסת השומרוני – הר גריזים

Mt Gerizim International Peace Center

עתיקות שומרוניות

הר גריזים – הר הברכה
ביבליוגרפיה
http://www.israelandyou.com/har-gerizim/