האם הר כרכום הוא הר סיני – הר האלוהים?
הר כרכום, על גבול מצרים, מזוהה לעיתים עם הר סיני המקראי – זו אינה חדשה. האם יתכן שהר סיני המקראי אכן נמצא בשטח ישראל, בדרום הנגב? בשוליו הצפוניים של נחל פארן סמוך לגבול המצרי? האפשרות הועלתה לראשונה ב-1983 על ידי פרופ' עמנואל ענתי.
פרופ' עמנואל ענת

צילום: Luca Giarelli
עמנואל ענתי (Emmanuel Anati) הוא ארכאולוג ישראלי- יליד פירנצה, איטלקי. תואר ראשון למד באוניברסיטה העברית כשהיה סטודנט של משה שטקליס.
משה שטקליס נחשב לפרהיסטוריון העברי הראשון. בשנת 1962 ייסד שטקליס את המוזיאון לפרהיסטוריה בגן החיות הלימודי שבמרכז הכרמל בחיפה ונטל חלק בעיצוב אופים של מוזיאון התרבות הירמוכית בשער הגולן. כלומר ענתי שלנו זכה למורה לדוגמה.
ענתי סיים תואר דוקטור באתנולוגיה מאוניברסיטת סורבון בפריז, צרפת. הוא החל ללמד באוניברסיטת תל אביב לימד בשנות ה-70 והועלה לפרופסור חבר באוניברסיטת תל אביב. ענתי הגיע לראשונה להר כרכום בשנת 1954, כאשר ביקר בנגב כסטודנט לארכאולוגיה. אז הר כרכום נקרא ״גַ'בַּל עִידֵיד״. ציורי הסלע (פטרוגליפים) הרבים הפזורים בשטח משכו את תשומת לבו.
בשנות -ה50 הגיע ענתי לחקור את ציורי הסלע בוואל קמוניקה שבאיטליה. הפטרוגליפים בקמוניקה נחשפו על ידי הגאוגרף האיטלקי Gualtiero Laëng ב-1908. ענתי עסק במחקר, קטלוג ותיארוך הציורים. ענתי הקים את "מרכז קאמונו ללימודי הפרהיסטוריה" (Centro Camuno di Studi Preistorici), מוסד לימודי ייחודי המתמחה באמנות פרהיסטורית. ב-1979 הכריז אונסק"ו על ציורי הסלע בוואל קמוניקה "אתר מורשת עולמית" הודות למאמציו של ענתי.
ב-1980 חזר ענתי להר לחקור את רכס עדיד שבינתיים נקרא ״הר כרכום״. ב-1983 פרסם את מסקנתו שהר כרכום הוא הר סיני, וערער על הזיהוי הרווח של ג'בל מוסא (ליד מנזר סנטה קתרינה בדרום חצי האי סיני) כהר סיני. ענתי קיבל מרשות העתיקות הישראלית זיכיון לסקור 200 קילומטרים רבועים של מדבר. ענתי המשיך לחקר ציורי סלע בהר כרכום עוד שנים רבות.
בניגוד לדעה המקובלת, ענתי מתארך את יציאת מצרים בסוף הממלכה העתיקה, בזמן השושלת ה- 6, סביב 2400 לפנה"ס – מוקדם בהרבה מרוב התומכים ב-במאה ה-13 לפנה"ס או מאה ה-15 לפנה"ס. לדעתו מספר יוצאי מצרים היה 4000 נפש בלבד – על סמך פירוש המילה ״אלוף״ כראש משפחה ולא שבט. אכן, הר כרכום שבנגב לא מצא ביטוי בספרות חז״ל. הסיבה לכך, לדעת ענתי, היא שחז״ל העדיפו לשים את ירושלים במרכז.
מחלוקת זיהוי מיקומו של הר סיני
זיהויו של ענתי של הר כרכום כהר סיני אינו מקובל על רוב הקהילה הארכאולוגית. פרופ׳ ישראל פינקלשטיין תוקף בחריפות את התאוריה של ענתי. בכל זאת, בשנת 1999 הכס הקדוש ברומא תמך בפרופסור ממוצא איטלקי ויצא בהצהרה כי הוא רואה בהר כרכום את הר סיני המקראי. צריך לשים לב שקידוש ג'בל מוסא שבסיני נעשה על ידי היוונים האורתודוקסים, ממשיכיה של הכנסייה הביזנטית. את ברכת הכנסייה הקתולית לכרכום נתן אפיפיור קתולי – שנמצא בעימות נוקב עם הפטריארך היווני אורתודוקסי שמנזר סנטה קתרינה נתונה למרותו. הארכיאולוגים המתנגדים לזיהוי טוענים שלא קיימת הלימה בין התיארוך של ציורי הסלע מתקופת הברונזה לבין המועד המשוער של יציאת מצרים. הממצאים בהר כרכום תוארכו מהאלף הרביעי, השלישי והשני לפנה"ס. בינואר 1978 הכריז נשיא מצרים, אנואר סאדאת, על כוונתו להקים בהר בתי תפילה לשלוש הדתות, בית כנסת מסגד וכנסייה. חז"ל קבעו שמקומו המדויק של הר סיני אינו ידוע באופן מכוון, על מנת למנוע את הפיכתו למקדש.
לפי ענתי משה הגיע להר סיני לפני מתן תורה:
" וּמֹשֶׁה הָיָה רֹעֶה אֶת צֹאן יִתְרוֹ חֹתְנוֹ כֹּהֵן מִדְיָן וַיִּנְהַג אֶת הַצֹּאן אַחַר הַמִּדְבָּר וַיָּבֹא אֶל הַר הָאֱלֹהִים חֹרֵבָה" (ספר שמות, פרק ג', פסוק א')
זיהוי מיקומם של אתרים המזכרים בתנ״ך לפי ענתי:
- עין קודרת כ-קדש ברנע
- ג'בל עריף א-נאקה כ-הר שעיר
- באר כרכום כ-רפידים
תאוריות נוספות לזיהוי הר סיני:
ג'בל מוסא – הר משה: במסורת הנוצרית, מוסרת שהר המכונה "הר סיני" הוא ג'בל מוסא ("הר משה") זוהה על ידי המלכה הלנה, אמו של הקיסר קונסטנטינוס. ליד הר זה הוקם מנזר סנטה קטרינה בשנת 527 על ידי הקיסר יוסטיניאנוס הראשון.

- סרביט אל-ח'אדם: מערב סיני – ד"ר צבי אילן זיהה את סרביט אל-ח'אדם עם הר סיני. זיהוי שלא מקובל על מרבית החוקרים.

צילום: Roland Unger
- ג'בל אל-לווז (ערביה): ערב הסעודית בארץ מדין הקדומה. חצו בני ישראל את ים סוף, והמשיכו אל ג'בל אל-לווז במדין. תאוריה זו אינה מקובלת בקרב המחקר.
- ג'בל סין בישר: פרופ' מנשה הראל זיהה את ג'בל סִין בִּישָׁר בחלקו המערבי של ואדי סודר במערב סיני, כהר סיני המקראי.
- ג'בל חלאל: צפון סיני – מיקום ההר הזה מתאים לתאוריות של "המסלול הצפוני" של יציאת מצרים. ג׳בל חלאל סמוך היחסית לעין קודיראת ולעין קדיס שחלק מהחוקרים זיהו עם קדש ברנע המקראית. גם יוחנן אהרוני הציע לזהות את הר סיני בג'בל חלאל למרות שתיארוך הממצאים ארכאולוגים שנתגלו באזור ג׳בל חלאל אינן תואמות את התיארוך המקובל ליציאת מצרים.
- ג'בל חשם א-טריף: צפון מזרח סיני – העיתונאי שמחה יעקובוביץ' טען שג'בל חשם א-טריף, המכונה גם "הר השם", הוא הר סיני המקראי
היחוד של הר כרכום
המיקום המבודד יחד עם הממצאים הארכיולוגיים העשירים והפולקלור המקשר את הר כרכום עם הר סיני המקראי הפכו את המקום ליעד טיולים עבור מטיילים ישראלים ואף תיירים זרים לא מעטים. בכל מקרה נותרת העובדה כי קיים רכס בנגב עם מצבור רב יותר של אתרי התיישבות אנושית מאשר רכסים הנמצאים בקרבתו המיידית. הר כרכום שונה מרוב חלקי הר הנגב במצבור ציורי הסלע הגדול יותר מבמקומות אחרים ועדויות פולחן קדומות רבות החבויות בשטח. ההר הזה היה אתר קדוש למשך דורות עבור עמים שונים. בהר כרכום היה מוקד התיישבות ארוך שנים. צפיפותם של אתרי יישוב גבוהה יותר מאשר בכל אזור אחר שנסקר עד כה בנגב ובסיני, למרות דלילותם של מקורות המים באזור.
- סביב ההר נמצאו 1200 אתרים בשטח הסקר ש- 200 מהם מזבחות ומקדשים.
- יש אתר אחד עם יותר מ- 100 יסודות לסוכות, עם רחובות וחלוקה – עיר קטנה.
- נמצאו כתובות פרוטו-סינאיות בהר כרכום, 12 מהן מוקדשות ל״יה״. רוב החרוטות של הפולחן הן מתקופת הברונזה והכלכולית, ציורי סלע האופיינים לשבטים חצי נוודים בשולי המדבר לאורך הסהרה.
- ב-1992 נחשף מקדש פליאוליתי בן 40 אלף שנים.
- ב-1993 נתגלו בעזרת צילומי אוויר זוהו גיאוגליפים, כלומר ציורים העשויים מחלוקי נחל הסדורים על הקרקע ויוצרים דגמים.
- נחשף ב-1994 במערה שעל ההר נמצאו עדויות למגורי יחיד. במקום נמצאו שרידי מדורה, שני להבי סכינים, מרית אבן, וחרסים של קנקן המתוארכים לתקופת הברונזה התיכונה (2200 לפנה"ס).
סיורי בהר כרכום
זכיתי לבקר בהר סיני אחר, גם כתייר וגם כמילואימניק, בג'בל מוסא (הר משה) בדרום חצי האי סיני (היכן ששוכן כיום מנזר סנטה קתרינה). הפעם הצטרפתי לד"ר חיים ברגר, זואולוג, אקולוג ומורה דרך לטיול ג'יפים איכותיים בהר כרכום. לימודי הזואולוגיה, חיים זיהה למי שייך כל מקבץ גללים: יעל, צבי, או פרא.

הר כרכום מצוי מרבית ימי השנה בליבו של שטח אש של חיל האוויר ונפתח רק פעמיים בשנה, כשנפסקים האימונים לרגל החגים. שטחי האש. כמה נזק יגרם למקום?
איך מגיעים להר כרכום?
אי אפשר להגיע אל הכרכום ברכב רגיל (4X2). כשחיל האוויר אינו מתאמן במקום, אפשר להגיע לכרכום בהליכה או ברכב עם הנעה קדמית . נוסעים דרומה בכביש 40. בנסיעה אפשר לצפות על גן לאומי עבדת. לאורך כביש נסו לזהות את הטרסות החקלאיות של הנבטים שגם אז וגם היום גדלים בן כרמי ענבים. בצומת הרוחות ליד בה״ד 1פונים מערבה לכביש 171 לאורך נחל צין ונחל ניצנה. כביש 171 פחות טוב מכביש 40. עוברים ליד מצודת חמת, בור חמת, יקב רמון, ובורות לוץ. (ליד בורות לוץ מסתתר ״קו K״ -כינוי בפי ארכאולוגים של קיר אבנים ישר כסרגל שאורכו 4.6 קילומטרים ונבנה לפני יותר מארבעת אלפי שנים בין הר רומם להר רימון. זה נושא לסיור אחר.) ממשיכים בכביש 171 עד צומת הר חריף ועוברים בקורת של צה״ל. לא לשכוח תעודת זהות. פונים דרומה לכביש 10 שהוא יותר גרוע מכביש 171. הסיבובים של הר נס והר שגיא מאפשרים תצפית נהדרת על ג'בל עריף א-נקה.

שימו לב לגדר הגבול החדשה, דרך הפטרולים הישראלית שאסור לנסוע עליו, וכביש טבה-רפיח בצד המצרי. מדרום לעמוד גבול מספר 54 יש עמדה צה״לית לפנייה שמאלה לשביל אדמה מספר 18535 המסומן אדום. הנהיגה בשביל הזה קשה מאד על סלעים ומעברי נחלים.9 מחנים את הג'יפ למרגלות הר כרכום במה שמכנים ״חניון לילה״. נותרה חצי שעת טיפוס אל המקום ממנו נשקיף על "האש על הקיר".

נא להכיר את הר כרכום
הר כרכום הוא הר משאר (או הר בדד) שמשמעותו הר קטן בודד המתנשא בחדות מעל מישור. רכס הר כרכום הוא רמה שאורכה כ-4.5 ק"מ ורוחבה בין ק"מ אחד לשניים. ההר מתנשא לגובה של כ-300 מטרים מעל פני סביבתו. כ-842 מטרים מעל פני הים. בפי הבדואים תושבי האזור ההר מכונה ג'בל עידיד. משמעות השם בערבית אינה חד משמעית. אני תומך בפרשנות שמדובר ב-"הר החגים" או "הר החגיגות". שם זה מתאים להר מבודד עם מגוון עצום של אתרי פולחן. הר כרכום מתנשא במדרונות לבנים, מוקפים במצוק צהבהב, שמסתיים ברמה מכוסה בשכבה שחורה ובולבוסי צור אדירים וכהים שעליהם חרוטות וכתובות. קיימים שלשה שבילים: 18536 המסומן כחול, 18538 המסומן ירוק, ו-18537 המסומן שחור. אנו טפסנו בשביל הכחול לגובה 786 מ׳ – למקום ממנו צופים על ״הסנה הבוער״.
חזיון הסנה בוער
בחודש דצמבר, דווקא סביב היום הקצר בשנה, נראית תופעת אור כאש היוצאת מהסלע והמכונה "הסנה הבוער" וגם ״האש על הקיר״. התופעה התגלה לראשונה על ידי יגאל גרנות, אקולוג ומורה דרך, ממדרשת שדה בוקר. תופעה אופטית של החזרת אור שמש על אחת מפאות ההר בסמוך ליום הקצר ביותר בשנה זכתה לשם "הסנה הבוער" והפכה לתופעה שמושכת מטיילים רבים (כולל אותי) להגיע לאזור בדצמבר מדיי שנה בעונת ״הסנה הבוער״.

שיא ״הסנה הבוער״ הוא ב-21 לדצמבר, היום הקצר בשנה. החל משעה 12 בצהריים יוצאת הילה של אור כמו אש, משוליו של נקב בסלע ומאירה בצבעים של צהוב וכתום – למשך שעה.
ציורי סלע – פטרוגליפים אמנותיים המדהימים בהר כרכום
המונח ״פִּיקְטוֹגְרָף״ או ״פיקטוגרם״ משמעותו ״רישום תמונה״ כגון ציורי מערות. המונח ״פטרוגליף״ מתיחס לרישום על סלע דווקא. המונח "אמנות סלע" (Rock Art) מאחד את המושגים פטרוגליף ופיקטוגרף. בהר כרכום ניתן למצוא יותר מ-44 אלף ציורי סלע (פרטרוגליפים) קדומים מסקרנים שנחקרו על יד פרופ׳ עמנואל ענתי. כמות ציורי הסלע הקדומים בהר כרכום היא יוצאת מגדר הרגיל. זה הריכוז הגדול ביותר בעולם. ציורי הסלע מתוארכים לתקופות פרה-היסטוריות (30 אלף לפנה"ס), לתקופה הכלקוליתית (4500 עד 3300 לפנה"ס), לתקופת הברונזה (1,200-3,300 לפנה"ס) וכתובות ערביות בנות לא יותר מכמה מאות שנים. זהו המכלול הגדול ביותר של ציורי סלע המוכר בנגב ובסיני. הציורים בוצעו בטכניקה של חריטה בפטינה שעל פני הסלע. כמה מהציורים מתארים איברי מין נקביים וזכריים וגם גרמי השמיים.
ציורי סלע – פטרוגליפים של אנשים מתפללים
חלק מהחריטות (פטרוגליפים) מרמזות על אמונה באל אחד. לדוגמה דמות אדם מתפלל בידיים מורמות העומד בפני פס.

ציורי סלע – פטרוגליפים של לוחות הברית
לפי הפירוש של ענתי, פטרוגליף של מסגרת מלבנית המחולקת לעשרה חלקים מתארת את עשרת הדיברות או שני לוחות הברית. המסגרת מחולקת ל-2 חלקים, 3 חלקים, 3 חלקים ושוב ל-2 חלקים. ענתי טוען שעשרת הדיברות נחלקות באופן הבא:- שתיים לאלוהים, שש לחברה, ושתיים לעצמך.אחרים מזהים בפטרוגליף זה מזבח.

ציורי סלע – פטרוגליפים של מנורה
איזכור פולחן הדומה למנורה היהודית כפי שכתוב בתורה. במנורה שבתחריט יש ששה קנים – כמו שכתוב בתורה: ששה קנים ושבעה נרות.
״וְעָשִׂיתָ מְנֹרַת, זָהָב טָהוֹר; מִקְשָׁה תֵּעָשֶׂה הַמְּנוֹרָה, יְרֵכָהּ וְקָנָהּ, גְּבִיעֶיהָ כַּפְתֹּרֶיהָ וּפְרָחֶיהָ, מִמֶּנָּה יִהְיוּ.״ שמות כ״ה ל״א
וְשִׁשָּׁה קָנִים, יֹצְאִים מִצִּדֶּיהָ: שְׁלֹשָׁה קְנֵי מְנֹרָה, מִצִּדָּהּ הָאֶחָד, וּשְׁלֹשָׁה קְנֵי מְנֹרָה, מִצִּדָּהּ הַשֵּׁנִי. שמות כ״ה ל״ב
וְעָשִׂיתָ אֶת-נֵרֹתֶיהָ, שִׁבְעָה… שמות כ״ה ל״ז

ציורי סלע – פטרוגליפים של נחשים, עקרקבים ושרף (לטאה ארסית)
ענתי מקשר ענתי פטרוגליפים של נחשים, עקרבים ושרף (לטאה ארסית) אל הפסוק:
"המוליכך במדבר הגדול ונורא נחש שרף ועקרב וצמאון אשר אין מים המוציא לך מים מצור החלמיש" דברים, ח', ט"ו

צילום: שועל
ציורי סלע – פטרוגליפים של נחש ומטה
חריטת סלע – פטרוגרף המתארת את המטה והנחש, מיוחסת על ידי ענתי אל הפסוק
"לך אל פרעה בבקר הנה יצא המימה ונצבת לקראתו על שפת היאור והמטה אשר נהפך לנחש תקח בידך" בשמות ז' ט"ו

נחש מקיש
בקלות מזהים נחש משמאל, כשפיו פעור, עומד להקיש קרבן.

ציורי סלע – פטרוגליפים של חיות על ארבע רגלים על סלע – איילים, זאבים, גמלים, יעלים, ויענים

ציורי סלע – פטרוגליפים של ציד חיה על ידי חץ וקשת

ציורי סלע – פטרוגליפים של פוריות
זכר רזה, נקבה שמנה, ושני ילודים.

פטרוגליף – כתיב

נושאים נוספים שמופיעים בציורי סלע של הר כרכום
צורות רבות נוספות מופעות בציורי הסלע בהר כרכום כגון:- אוניות, איילים, זאבים, גמלים, יענים, ולוחות שנה קדומים.
אתר מזבח 12 מצבות פולחן
ליד אתר הלינה התיירותי, נמצא מזבח המורכב מ-12 מצבות הערוכות בשתי שורות של שש מצבות כל אחת, סך הכל 12 מצבות (כמספר השבטים). שנים עשר מצבות האבן שסודרו בשני טורים של 6 אבנים שעמדו בניצב להר. 12 המצבות מסמלות את 12 שבטי ישראל, כפי שמתואר בתורה:
"וַיִּכְתֹּב מֹשֶׁה, אֵת כָּל-דִּבְרֵי יְהוָה, וַיַּשְׁכֵּם בַּבֹּקֶר, וַיִּבֶן מִזְבֵּחַ תַּחַת הָהָר; וּשְׁתֵּים עֶשְׂרֵה מַצֵּבָה, לִשְׁנֵים עָשָׂר שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל. וַיִּשְׁלַח, אֶת-נַעֲרֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וַיַּעֲלוּ, עֹלֹת; וַיִּזְבְּחוּ זְבָחִים שְׁלָמִים, לַיהוָה פָּרִים". שמות כ"ד (ד'-ה')
בהר סומנו כ-120 מזבחות אבן.
לא רחוק ממזבח 12 המצבות, מצפון, נמצא חצר קטנה ובמת אבן.

מקדש העין
כאן מקדש אבנים מעוגל הפונה מזרחה (אל אל השמש). במרכזו אבן שעליה מצויירים עיגולים.
אתרים נוספים על הר כרכום
- מחסה על פסגת ההר: על אחת משתי הפסגות של ההר נמצאה נקרה בסלע היוצרת מחסה טבעי, דבר נדיר בחצי האי סיני.
"ויאמר ה' הנה מקום אתי וניצבת על הצור והיה בעבר כבדי ושמתיך בנקרת הצור ושכתי כפי עליך עד עברי". שמות ל"ג, כ"א-כ"ב
- גני פסלים ופסלים אנתרופומורפיים (דמויי אדם): גן פסלים מוזר ויפהפה, הכולל עשרות אבנים בדמות בני אדם וחיות, ששימשו כנראה גם כן למטרות פולחן.
- מקדש על רמת הר כרכום: שרידים של מקדש במת אבן/מזבח הפונה למזרח. את המקדש מקיפים תילי קבורה בדמות גלי אבנים, גאוגליפים, חרותות סלע, וחרותות המתארות עקבות רגלים.
- טומולוס: בשנת 1988 נחשף טומולוס (מצבור אבנים המורם מעל קבר) בנקודה הבולטת ביותר על ההר בעל אופי מיוחד. לאחר שמצבור האבנים הוסר, הסתבר שהוא איננו כולל קבורה אלא מזבח ועליו מונחת אבן לבנה שעוצבה במתכוון בצורת חצי סהר. לפני המזבח יש סימנים של הובערה אש. האש והמזבח כוסה באבנים. ענתי מציע שהטומולוס מציין את הקדשת ההר לירח או לאל ירח. בתקופת הברונזה הקדומה אל הירח נקרא סין – מכאן שהר סיני הוא הר האל סין.
- אתר עין אלוהים: בראש ההר נמצאת אליפסה שבתוכה מעגל וסביבו קוים מכונה על ידי ענתי "עין האלוהים".
- סדנת ראשי חץ
אזהרות
- אין במסלול כל מקום להצטיידות במים או מזון.
- חובה להצטייד במפות סימון שבילים 18 ו-19 עדכניות.
- לא בכל המסלול יש קליטה, ולכן מומלץ לעדכן את קרוביכם על היציאה לטיול וקצב ההתקדמות המתוכנן. על ההר למעלה יש קליטה טובה לטלפון סלולרי.
- נקודות קרובות לקבלת סיוע במקרה הצורך: מחנה הר שגיא – על כביש הגבול המערבי, מצפון להר כרכום | מחנה כרמית ומחנה שיקמה – על כביש הגבול המערבי, מדרום להר כרכום.
הסיור שלי בהר כרכום יופיע בערוץ I-24
איזה מזל! לסיור שלנו הצטרף צוות של ערוף הטלויזיה (בינתיים רק באינטרנט) I -24. יכולנו לראות איך ומה מצלמים וגם איך מצלמים עם רחפן. בקרוב יהיה סרטון של הסיור של הושבילים בהר כרכום.


ביבליוגרפיה
- התאוריה של מיקום הר סיני בהר כרכום
- ביוגרפיה של עמנואל ענתי (באנגלית)
- הר כרכום לאור התגליות החדשות
- ציורי שלא בנגב: הר כרכום ותמנע
- Palestine Before the Hebrews: A History, From the Earliest Arrival of Man to the Conquest of Canaan, 1963
- Mountain of God, 1986
מרתק! חריטות האבן הקדומות יפהפיות!