״המרפסת של המדינה" בפדואל *

העיר תל-אביב והים התיכון כפי שנצפו מהמרפסת של המדינה ביום של ראות טובה צילום: Shmupo

המרפסת של המדינה הוא מצפור בישוב פדואל שבשומרון, בגובה של 350 מטר מעל פני הים, המרחק בינו ובין הים התיכון הוא כ-25 ק"מ בקו אווירי, המרחק לגוש דן הוא כ-12 ק"מ בקו אווירי והמרחק לנמל התעופה בן-גוריון הוא כ-13 ק"מ בקו אווירי. המרפסת של המדינה שוכנת 12 מטר מגדר היישוב. ניתן להשקיף ממנו על גוש דן ותל אביב, השרון, מישור החוף, השפלה, מודיעין, חדרה ובהתקיים תנאי מזג אוויר מתאימים וזיהום אוויר מופחת, ישנה ראות טובה מתחנות הכח של אשקלון ואשדוד בדרום ועד לאוניברסיטת חיפה שעל הר הכרמל.

המרפסת של המדינה

את השם "המרפסת של המדינה" טבע ראש הממשלה, אריאל שרון, ברצונו לבטא בכך את פגיעות מישור החוף, השרון והשפלה בפני עליונותו הטופוגרפית של מי ששולט בשדרת ההר.

1997: ראש הממשלה בנימין נתניהו (משמאל) לוחץ את ידו של גבריאל אלינסון, ממייסדי פדואל, בתצפית "המרפסת של המדינה". באמצע ניצב שר השיכון אריאל שרון. ברקע, הכפר הערבי דיר בלוט צילום: בורה בורה
שלט הקדשה במרפסת של המדינה צילום: Avi1111 dr. avishai teicher 

נקודת התצפית מוצלת וכוללת פינות ישיבה וגינון כך שניתן ליהנות בצורה מיטבית מהמקום.

הכניסה למרפסת של המדינה צילום: Avi1111 dr. avishai teicher 
מבט מהמרפסת של המדינה, הכפר דיר בלוט והאגם העונתי לפניו צילום: Avi1111 dr. avishai teicher
מצפור המרפסת של המדינה צילום: Avi1111 dr. avishai teicher 

שעות הפעילות

  • ראשון-חמישי: 8:00 עד השקיעה | שישי וערב חג: 8:00-14:00 (אם השער נעול אפשר לקבל מפתח מהשומר בשער היישוב פדואל תמורת הפקדת תעודה מזהה).
  • שבת וחג: 10:00 עד השקיעה (אין צורך לקחת מפתח מהשער) | שימו לב: היישוב פדואל שומר שבת ולכן בשבת חונים בשער היישוב ונכנסים ברגל.
  • waze: המרפסת של המדינה.
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:סימון שבילים ירוק – שביל היקפי למבצר "דיר קלעה"
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:נגיש
  • כניסה:חינם

פדואל

פדואל הוקמה בחודש אב ה'תשד"מ 1984 על ידי גרעין מבני ישיבת ההסדר באלון שבות. בחגיגות חמש שנים ליישוב בשנת 1989, היו ביישוב 32 משפחות. בשנת 2015 התגוררו ביישוב כ-330 משפחות.

שם היישוב על שם הפסוק "ופדויי ה' ישובון ובאו ציון ברינה…" (ספר ישעיהו, פרק נ"א, פסוק י"א) – פדויי אל – פדואל. קודם לכן הייתה כוונה להקים במקום יישוב בשם קלע או קלעים.

תצפית לפדואל מחרבת דיר סמען צילום: יונתן גת
בתים בפדואל ומגדל המים ברקע צילום: מיכאלי

דיר קלעה

למרגלות התצפית בפדואל נמצאת מצודת 'דיר קלעה'. יש מסלול הליכה קליל באתר הארכאולוגי.

דיר קלעה הוא אתר ארכאולוגי מהתקופה הביזנטית, 100 מטר מערבית ליישוב פדואל במערב השומרון. האתר נמצא בשנת 1873 על ידי עורכי הסקר הבריטי לארץ ישראל המערבית מטעם הקרן לחקר ארץ ישראל. הם גילו שרידי כנסייה בעלת אפסיס וחווה חקלאית על הדרך העתיקה מאנטיפטרוס לסבסטיה. מגדל השמירה שהתגלה במקום מעיד שהיה לתושבי המקום גם תפקיד בשמירת הדרך.

מיקום האתר הוא אסטרטגי וניתן לצפות ממנו על שפלת החוף וגוש דן. למרגלות האתר נמצא האפיק של נחל שילה.

רצפת פסיפס מדיר קלעה במוזיאון השומרוני הטוב צילום: ד"ר אבישי טייכר
Deir Qala – Byzantine period monastery adjacent to the settlement Pduel in Samaria. ילום: Bukvoed

חורבת דיר סמען

חורבת דיר סמען (חורבת מנזר שמעון) היא חווה חקלאית ביזנטית מן הגדולות בשומרון – בקרבת היישוב פדואל, שהשתמרה באופן מרשים. החווה, שהוקמה על אם הדרך הראשית באותה עת, כוללת מתקנים חקלאיים רבים, ובהם בתי בד, גתות, בורות מים, בריכות אגירה ועוד. למרות שמו של האתר, לא ידוע על פעילות של נזירים במקום, ונראה כי השם נועד להדגיש את היות החווה בבעלות נוצרית.

בית בד משוכלל בדיר סמען צילום:תמר הירדני

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: