אובליסק קיסריה נסתר מאחורי שדרות עצים בתוך שרידי ההיפודרום המזרחי בין השדות החקלאיים של קיבוץ שדות ים הסמוכים לגן לאומי קיסריה. אורכו כ-450 מטר ורוחבו הכ-90 מטר. גובה ה"ספינה" כ-1.5 מטר ורוחבה כ-6 מטר.

אובליסק קיסריה
המלך הורדוס חיקה את פטרוניו הרומאים והקים אובליסק גרניט אדום בהיפודרום בקיסריה. אובליסק זה נחשף על ידי ארכאולוגים מונח על הקרקע והוקם שוב במקומו המקורי בקיסריה העתיקה. האובליסק בקיסריה הובא ממצרים בימיו של הורדוס ,לאחר שנים הוא נפל ונשבר לשלושה חלקים. בתקופה הביזנטית, האובליסק כונה, לאחר נפילתו, כ״שולחן של ישו״. בשנת 2001 הוא שופץ.

האובליסק הזקור נמצא מאחורי גן הפסלים בקיסריה, כ- 200 מ"ר מאחורי 'יקבי קיסריה', בתוך שטחים חקלאיים של קיבוץ שדות ים. בהליכה ברגל דורכים על אבני פספס ושברי חרס.

איש אינו יודע איך הרימו את האובליסק לפני אלפיים שנה בהיפודרום של קיסריה. גם היום באמצעות טכנולוגיה מודרנית זה לקח לרשות העתיקות חמש שנים. האובליסקים הגיעו ממחצבות באיזור אסואן. לא נמצאה כתובת על גבי האובליסק. נקדחו חורים בחלקי האובליסק והושחלו בהם מוטות טיטניום. החלק התחתון הועמד על בסיס הבטון המחודש. האובליסק שוקל כמאה טון. גובה האובליסק 10.5 מטרים. רוחבו נע בין 172 ס"מ (בבסיס) ל- 140 ס"מ (בחלק העליון).
סמוך לאובליסק ממערב נמצאים 3 עמודים קוניים אדירים מגרניט ששמשו כנראה לעיטור הקיר החוצץ.

איך מגיעים? כ- 700 מטרים מזרחית לשער הכניסה (הצלבני) לעתיקות קיסריה בכביש מהאתר לאור עקיבא, מצד דרום של הכביש. האובליסק עצמו נמצא 200 מ' מדרום לדרך.
מה זה אובליסק?
אובליסק (Obelos שפירושה שיפוד) הוא מונומנט צר וגבוה, הבנוי מיחידת אבן אחת, ולו שלושה אלמנטים ארכיטקטוניים: בסיס מרובע, עמוד גבוה בעל ארבעה צדדים המתחדד כלפי מעלה, ובסופו פירמידה שפאותיה הן משולשים שווי צלעות. מן העולם המצרי העתיק שרדו 29 אובליסקים בלבד.11 מהם באיטליה לשם הובאו על ידי הרומאים, 9 נותרו במצרים והשאר מפוזרים ברחבי העולם. אחד מהם בהיפודרום המזרחי של קיסריה.
אובליסקים בישראל
אובליסקים מודרניים הוקמו באתרים רבים בארץ. בדרך כלל הם משמשים כאנדרטה. הנה רשימה של אובליסקים מודרניים בישראל:-
- ירושלים: גן הוורדים סמוך לבית המשפט העליון – העתק מוקטן של אנדרטת ג`ורג` וושינגטון
- גשר עד הלום ומול מצודת יואב: אנדרטאות לחיילי הצבא המצרי במלחמת העצמאות בגשר עד הלום ומול מצודת יואב
- חיפה: בהר הכרמל בטיילת לואי לציון ביקורו של וילהלם השני בארץ ישראל. האובליסק הוצב כאשר ביקר במקום נכדו של הקייזר לזכר אובליסק גדול ומפואר יותר שנהרס על ידי הבריטים.
- חיפה בכרמל הצרפתי: במקום בו יוקם בית התפילה הבהאי
- חיפה: מוצב אובליסק הטכניון
- קיסריה: מוזיאון ראלי ניצבת אנדרטת אובליסק לזכר קהילות היהודים באיטליה במלחמת העולם השנייה.
- אריאל: אנדרטה לזכר הלוחמים הוטרניים שלחמו במלחמת העולם ה-2 ברוסיה נגד צבא גרמניה.
- באר שבע: לזכר חללי הטורקים במלחמת העולם הראשונה
- ירושלים: טלביה פסל "יונת השלום" של פרנסוא ללן לכבוד ביקורו ההיסטורי של הנשיא סאדאת בירושלים. אובליסק שעליו עומדת – מי אם לא – יונת השלום.
אנדרטאות רבות מספור בארץ מזכירות בצורתן אובליסק.
מה זה היפודרום? – (קירקוס בלטינית)
היפודרום (ביוונית ἵππος, היפוס – סוס ו-δρόμος, דרומוס – מסלול, מרוץ) הוא מסלול מרוצי סוסים ומרכבות שהיה בשימוש מהתקופה הארכאית ביוון ועד התקופה הביזנטית והמקומות מסוימים עד היום.
היפודרום בארץ ישראל
במזרח התיכון נבנו ההיפודרומים הראשונים על ידי הורדוס:-
- ירושלים: בריכת הסולטאן בירושלים היה מבנה שעשועים מאורך, שאורך הזירה שלו היה כ-200 מ' ורוחבו כ-25 מ'. בימיו של יוסף בן מתתיהו, היה נהוג לכנות בשם "אמפיתיאטרון" שימש גם אמפיתיאטרון וגם את ההיפודרום הרומי. אם כן, יתכן שגם האמפיתיאטרון שהקים הורדוס בירושלים היה היפודרום.
- יריחו: נבנה לפי תוכנית חדשה. אורכו של ההיפודרום ביריחו הוא כ-315 מ' ורוחבו כ-83 מ', ובקצהו האחד נסמך תיאטרון.
- קיסריה: נבנה בסגמון רומי. סביב הקירקוס היו שורות מושבי אבן, שפורקו ונהרסו עם השנים. אורך ההיפודרום כ- 430 מ' מצפון-מזרח לדרום-מערב ורוחבו כ- 85 מ'. בקצה הצפוני של מתחם הגן הלאומי נמצא שער אבן הממוקם בעיקול הכביש הראשי לגן לאומי קיסריה.
מבחינה ארכאולוגית מוכרים עד היום 3 מבנים מן התקופה ההרודיאנית: היפודרום קיסריה, אצטדיון שומרון, והיפודרום יריחו.
בשומרון (סבסטיה) נחשף אצטדיון המיוחס גם הוא למפעלי הבנייה של הורדוס, אורכו של הבניין שנחשף בשומרון -205 מ' ורוחבו כ-67 מ', והוא מוקף עמודים מארבעת צדדיו. לפי מידותיו יתכן ששימש גם כהיפודרום.
עריה החשובות של ארץ ישראל התהדרו במגוון תיאטראות, אמפיתיאטראות והיפודרומים. בתקופה ההרודיאנית לא הייתה תוכנית אחידה ומגובשת להיפודרום או לאצטדיון. כולם נבנו בצורה שתאפשר את קיום המשחקים. במקומות מסוימים הוקם היפודרום לפי המסורת הרומית, כמו למשל, בקיסריה. במקומות אחרים שולבו במבנה מרכיבים אדריכליים שיצרו, תוכנית חדשה, כמו ביריחו ובשומרון.
ההיפודרום בטריכאי (מגדלה) והאצטדיון בטבריה, הוקמו כנראה על ידי בנו של הורדוס אנטיפס, כשמלך על הגליל.
היפודרום קיסריה
ההיפודרום של קיסריה ערך בעיקר מרוצי הכרכרות ומירוצי סוסים. סביב הקירקוס היו שורות מושבי אבן, שפורקו ונהרסו עם השנים. אורך ההיפודרום כ- 430 מ' מצפון-מזרח לדרום-מערב ורוחבו כ- 85 מ'. בקצה הצפוני של מתחם הגן הלאומי נמצא שער אבן הממוקם בעיקול הכביש הראשי לגן לאומי קיסריה.