במסגרת מועדון צילום של כפר תבור, אחד מחברי לחוג, מוחמד מסאלחה, תושב דבוריה, הזמין את כל הקבוצה לבקר בדבוריה. כך זכיתי לסיור מרתק במתנ״ס, בית אבות, ובית קפה בעיירה המקסימה וליהנות מקבלת פנים מזרחית יפה.
מתנ״ס דבוריה

התחנה הראשונה שלנו היתה במתנ״ס של דבוריה. מנהל המתנ״ס ד״ר ג׳מאל מסאלחה וסגן מנהל המתנ״ס, אכרם מסאלחה, המתינו לנו עם כיבוד יפה. ג׳מאל ואכרם הדריכו הובילו אותנו מאגף לאגף, ומחדר לחדר, והציגו בפנינו בפרורוט כל פעולות המתנ״ס. כשסיפרתי לתושבת ישוב ערבי שכן שפגשתי את ד״ר ג׳מאל, היא צעקה, ״הוא היה המורה שלי. איזה מורה טוב!״

פעילות המתנ״ס מיועדת לכל הגילאים מהגיל הרך ועד לגמלאים. לשמחתי למדתי שקיימות פעילויות רבות לנשים.
מספר פרויקטים מיועדים לגיל הרך ולנוער. לגיל הרך פעול יחידה להתפתחות הילד הכוללת טיפולים פרה-רפואיים: ריפוי בעיסוק, ריפוי בדיבור, ופיזיותרפיה ילדים. לתלמידי מוסדות חינוך 8-3 פועלים צהרונים ויום הלמודים ארוך. לנוער נפתחו שיעורי מנהיגות, העשרה, ומסגרות התנדבות. פרויקט ״צילה״ בוחנת בצרכים של ילדים בתחומי החינוך, החברתי, החושי והמזון.
המתנ״ס מקיים מגוון רחב של פעילויות תרבות, אמנות חינוך לנוער – הכוללים מוזיקה, אמנות, ריקוד, קונדיטריה, העשרה, במה, קורסים ללימוד מקצוע, מחשב, רובוטיקה, שפות, ופסיכומטרי.
במקביל קיימים חוגים ואירועי תרבות, אמנות חינוך למבוגרים כגון: לימוד מקצוע, העשרה, אימהות, חינוך ילדים, בגרות, שפות, מחשבים, ומניעת האלימות.
המתנ״ס שואף לקדם את מעמד האישה לנשים באמצעות הכשרה לשוק העבודה, כתיבת ביוגרפיה, הכשרה מקצועית
לא נפקד מקומם של המוגבלים בתוכניות המתנ״ס. לגילאי 18 ומעלה במצוקה המקבלים 40% נכות נפשית מהמוסד לביטוח לאומי וסל שירותי שיקום פועלת פרויקט "עמיתים". הוקמו מסגרות ספורט ואומנויות לאנשים עם מוגבלויות נפשיות.
מרכז תרבותי לגמלאים מציע שפע פעילויות כגון: הרצאות חברתיות ודת, שיתוף פעולה רפואי עם קופות החולים, ביקור מועדוני תרבות בכפרים אחרים, טיולים מקומיים ובחו״ל
מה אני יכול להגיד? זה לא רק מתנ״ס. כאן נותנים שירותים של עיירה שלמה. כל הכבוד!
מבנה הכפר הערבי הפלסטיני – חוג אמנות
המתנ״ס פועל כעמותה עצמאית אם תמיכה חלקית של המועצה המקומית ומשרדי ממשלה שונים.

כתובת מתנ״ס דבוריה: אלזיתון אלג'רבי טלפון: 04-670-2362
בית אבות דבוריה
קיבל את פנינו אסעד עזאיזה וחברי הנהלת בית אבות דבוריה. גם כאן דאגו לאורחים לכיבוד. אסעד תיאר את התפקידים הרבים של בית האבות. בשלב השאלות, כשהוא נשאל על מצב העיירה אסעד הדגיש את בעית מניעת האלימות.
בית אבות דבוריה הוא בית אבות ומרכז גריאטרי המיועד לבני הגיל השלישי מן המגזר הערבי בארץ. הבית פועל משנת 1992. בבית האבות דבוריה מתגוררים כ- 120 איש. בית אבות דבוריה הוא מהגדולים בצפון בכלל ובמגזר הערבי בפרט. הבית כולל 3 מחלקות ייעודיות: מחלקה סיעודית, מחלקה לקשישים תשושים, ומחלקה לקשישים תשושי נפש. המקום מציע שירותי סיעוד, שירותים רפואיים, טיפולי פיזיותרפיה, ארוחות חמות סדירות, שירותי ניקיון וכביסה, פעילויות חברתיות, שירותי מספרה, תעסוקה, חדר כושר, ספריה, ריפוי בעיסוק ושירות סוציאלי.
דיירי בית אבות דבוריה יכולים ליהנות משירותי מספרה, ספריה, טיולים ברחבי הארץ, וחוגי פעילות גופנית, ושירותי קלינאי תקשורת. הדיירים יכולים לקבל אף ייעוץ משפטי מלא, טיפולי שיניים, ושירותי הסעות.
בנוסף קיימת מרכז יום שבו 30 הקשישים המעוניינים בעזרה מבלי להתגורר בהכרח במקום. הם מוסעים מבתיהם, אוכלים ארוחות חמות של בוקר וצהרים, עוסקים בחוגים וסדנאות, ואחר הצהרים מוסעים חזרה לבתיהם. אחר הצהריים ובערב אולם המחלקה היומית משמש מועדון וותיקים.
כתובת: רחוב אלמוסן טלפון: 04-670-2506

קפה ונרגילה ״ביתי ביתך״ דבוריה – مقهى البيت بيتك
ברוב שנות העבודה של יוסף עווד הוא עבד בירושלים בחברה שיצרה שטיחי קיר. רבים משטיחי הקיר עליהם הוא טרח מוצגים היום בבנין הכנסת.

בגיל מבוגר יוסף חזר לדבוריה. כאן הוא שיפץ את בית משפחתו הסמוך לבית המועצה המקומית, במטרה לשמש בית קפה ונרגילה. יוסף קרא לבית
יוסף הפנים את האמנות בשנות עבודתו בשטיחים. העיצוב והביצוע עשה במו ידיו. הוא אסף כלי עבודה ומכשירים חקלאיים הטיפוסיים לחקלאות הערבים בארץ ישראל. מבחינות רבות בית הקפה שלו הוא ממש מוזיאון לארכיאולוגיה ואמנות. בעל הבית ידידותי מאד. כדי להיכנס ולשוחח איתו.
Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/hoshvilim.com/public_html/wp-content/plugins/slideshow-satellite/views/orbit/jsinit.php on line 17
רחוב אלדיר (ליד משרדי המועצה המקומית) – טל: 052-425-3609