ג'וליס (جولس) היא ישוב דרוזי בגליל. יש מכנים אותה הוותיקן של הדרוזים. הכפר הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1967. כל תושבי ג'וליס הם דרוזים.
[לא לבלבל את ג׳וליס בגליל עם מחנה עמנואל המוכר גם בשם בסיס ג'וליס וגם לא ג'וליס שהיה כפר ערבי ששכן במישור החוף הדרומי, צפונית-מערבית לקיבוץ נגבה, בו נערך קרב ג'וליס במלחמת העצמאות] .שטח שיפוט: 4000 דונם אוכלוסיה: כ- 5000 תושבים
מקור השם ג׳וליס
- אפשרות אחת היא ״שם בית אב לטיני״"יוליוס" של הדיקטטור יוליוס קיסר ושלושת הקיסרים הראשונים של רומא: אוגוסטוס, טיבריוס וקליגולה, דבר אשר מעיד על תקופת הבניה הראשונה מאמצע המאה הראשונה לפנה"ס עד אמצע המאה הראשונה לספירה.
- , או מהמילה "ג'לס" בערבית (جلس) שפירושה "ישב" היות שהיישוב "יושב" על אזור יחסית שטוח ונמוך לעומת ההרים המתנשאים ממזרח ובמיוחד היישוב השכן-ירכא.
- ישנה סברה שהיישוב בנוי על הריסות היישוב העברי ג’ינס, מקום מושבו של רבי שמעון, ומכאן מקור השם.
סיפורה של אלמנת צה״ל דרוזית
בשנת 2002 נפצע מרסל, בעלה של בסמה, בעת פעילות מבצעית במהלך שירות המילואים שלו. מרסל נכנס לתרדמת, ועבר ניתוחים רבים ללא הועיל. 4 חודשים אחרי הפציעה נולד הבן נור, שעל שמו קרויה כעת המסעדה. בסמה היתה אז בת 22. המנטליות הדרוזית לא עושה חיים קלים לאלמנות צעירות. בסמה היא יצאה ללמוד קונדיטוריה במכללה. בית הקפה שבסמה פתחה נושא את שם בנה, נור.
קפה מסעדה נור, ג׳וליס
בבית הקפה מרפסת גדולה ומרווחת הצופה אל בתי הכפר, מרוהט בטעם רב בגוונים פסטליים ובסגנון עכשווי. בתוך מקרר הזכוכית ובויטרינה מוצגות העוגות של בסמה ששמן יצא למרחוק.
כיום מוגשות בבית הקפה גם ארוחות בוקר, כריכים, טוסטים וגם ארוחות צהריים הכוללות סלטים, עראיס, מנות איטלקיות וכמובן אוכל דרוזי כמו: עלי גפן, מחאמר, ממולאים, לבנה בזעתר, מנקיש, שיש ברק ומנות דרוזיות אחרות וכמובן העוגות והקינוחים המפורסמים של בסמה.

קפה מסעדה נור ממוקמת מול המתנ״ס של הישוב.
היסטוריה של ג׳וליס
בג'וליס התקיים יישוב בתקופת התלמוד ובימי הביניים. לפי תעודות בארכיון הטורקי, במאות ה-14 וה-16 הייתה בג'וליס קהילה יהודית שאנשיה עסקו גם הם בחקלאות. ב-1388 העתיק סעדיה בן יעקב את "ספר המספיק" מאת תנחום הירושלמי "בעיר ג'ולס דעל מי בורות הסמוכה לעכו, די על שפת הים".
היישוב הנוכחי הוקם במאה ה-16. לפי המפקד של 1596 התגוררו במקום 79 משפחות מוסלימיות (דרוזיות) חקלאיות. במאה ה-16 נהיה גם אוכלוסיה יהודית קטנה. במאה ה-18 ג׳וליס היתה ספקית גדולה של כותנה.
Pierre Jacotin ביקר בישוב Gioules בשנת 1799. בשנת 1875 ביקר Victor Guérin בכפר Djoules. ב-1881 משלחת של Palestine Exploration Fund רשמה שגרים במקום 200 דרוזים.
כפר ג׳וליס נכבשה במבצע דקל ב- 8–14 July 1948. בניגוד לכפרים שכנים רוב האוכלוסיה נשארה במקום.
בג'וליס יש שני אתרים היסטוריים בולטים: קבר שיח` עלי פארס וביתו וקברו של שיח' אמין טריף שהיה שנים רבות מנהיג העדה הדרוזית במדינת ישראל.
איזור התיירותי המיועד


הח'ילווה – בית התפילה של ג׳וליס
ח'ילווה הוא בית התפילה בדת הדרוזית. מקור המילה בשפה הערבית, ופירושה "מקום ריק".
גברים נשים

קבר שיח` עלי פארס

צילום: Hanay
קבר שייח' עלי פארס, אחת הדמויות המעניינות והחשובות ביותר בדת הדרוזית, נמצא בפסגת היישוב ג'וליס, מול קברו של המנהיג הדרוזי הנערץ בן זמננו, השייח' אמין טריף. עלי פארס, שנולד בראשית המאה ה-18 למשפחה ענייה, הפך לאיש דת בגיל צעיר. עם האגדות אודותיו נמנה הסיפור אודות הופעתו המסתורית של מעיין במערה שבה התבודד במשך 46 יום. הוא העביר את רוב ימיו בתפילה על פסגת הגבעה שבה נמצא כיום קברו. בכפר מערת הנטיפים שבה התבודד השייח' הצדיק עלי פארס.


אנדרטה לחיילי צה״ל מג׳וליס אנדרטה לחיילי צה״ל מג׳וליס
ביתו וקברו של שיח' אמין טריף שהיה שנים רבות מנהיג העדה הדרוזית במדינת ישראל.
השיח' אמין טריף, שהוביל את אותו מפגש היסטורי עם בן גוריון, ונחשב בחייו לאחד מהחשובים שבמנהיגים הדתיים בישראל ומחוצה לה, נולד ומת בכפר. בנו מופק, מתגורר בכפר ונחשב ליורשו.
שלא כמו בני העדה הדרוזית, המנהיג נקבר במאונו.

בית מורשת הדרוזים – ג׳וליס
בג׳וליס קיים מוזיאון המכיל תצוגה גדולה של כלים עתיקים מחיי העדה הדרוזית. המוזיאון מחולק לפינות ולאגפים, וכל פינה ואגף מספרים סיפור נוסף של העדה המקסימה והכל כך מיוחדת, שחייה שזורים בחיי מדינת ישראל כמקשה אחת.

המוזיאון נמצא בבית זידאן המנוח, שהיה נגר, ושימש כמוג'ווד (מעין חזן) בח'ילווה.
בית המורשת הדרוזית בג'וליס שהקים סעיד נבואני, מדריך תיירים, בשנת 2002 במטרה לשמר את המורשת הדרוזית ולהעבירה מדור לדור.
במקום קיים מוזיאון המכיל תצוגה גדולה של כלים עתיקים מחיי העדה הדרוזית. המוזיאון מחולק לפינות ולאגפים, וכל פינה ואגף מספרים סיפור נוסף של העדה המקסימה והכל כך מיוחדת, שחייה שזורים בחיי מדינת ישראל כמקשה אחת.
טלפון להזמנות: 077-9976131 יו"ר העמותה- נבואני סעיד: 050-6204457
בית המורשת הדרוזית פתוח כל ימות השבוע. ניתן לשלב טעימה מן המאכלים הדרוזיים המסורתיים . מדריך צמוד בבית המורשת לליווי קבוצות.
סיור ג׳וליס עם עדנן, מורה דרך

מגן דוד בעלית גג בג׳וליס
מגן דוד בדירה של יהודי באהב את כפר ג׳וליסמגן דוד בדירה של יהודי באהב את כפר ג׳וליסמגן דוד בדירה של יהודי באהב את כפר ג׳וליס

ריקוד דבקה דרוזי מסורתי בכפר ג׳וליס
גן אל מונא
גן אל מונא – גן נרחב ומטופח שנוצר על ידי אחד מתושבי הכפר לזכר אמו. בגן יש צמחייה עשירה, מים זורמים בתעלות ומפלים, מבנים שונים כמו טחנת רוח ופסלים שונים. המקום משמש אתר תיירותי. גן אל מונא (הגן הקסום) השייך למר נאג'י עבאס, חוויה בלתי נשכחת.

הכניסה לגן אל מונא
צילום: אבישי טייכר
מרכז מורשת העדה הדרוזית ע"ש סא"ל חוסין (עמיר) עאמר ז"ל.
עמותת עמירים הוקמה בשנת 1999 בכפר ג'וליס, במטרה להנציח את מורשתו של סא"ל חוסין (עמיר) עאמר ז"ל, מפקד גדוד "ברק" 12 של חטיבת גולני, אשר נהרג בלחימה נגד מחבלי החיזבאללה בדרום לבנון, ביום 4.3.1996.
עמותת עמירים יזמה את הקמתו של מרכז מורשת העדה הדרוזית ע"ש סא"ל חוסין (עמיר) עאמר ז"ל. המרכז מאפשר חשיפה והכרות עם העדה הדרוזית ומארח מגוון רחב של מבקרים – חיילים ותיירים מהארץ ומחו"ל. המרכז כולל חדר הנצחה ומורשת הקרב של חוסין ז"ל, וכן הדרכות ומיצגים היסטוריים על העדה הדרוזית, הדרוזים בישראל והישובים הדרוזיים.
זה טבעי להקים מרכז שיעסוק במורשת העדה הדרוזית ויהיה פתוח למבקרים שונים וביניהם תלמידים, חיילים ותיירים.
מרכז המורשת ממוקם בכפר ג'וליס ומכיל בתוכו:
- חדר הנצחה לחוסין ז"ל.
- מפת היישובים הדרוזים- המפה המדברת. המפה מכילה הסבר פרטני אודות העדה הדרוזית וכן אודות הישובים הדרוזים בישראל.
- סרט מולטימדיה אודות הדרוזים בישראל.

ביבליוגרפיה
- Victor Guérin: Description Géographique Historique et Archéologique de la Palestine, 1880 (French)
- The Survey of Western Palestine: Arabic and English Name Lists Collected During the Survey by Lieutenants Conder and Kitchener, RE Edward Henry Palmer , 1881
- https://www.kedailadaat.com/NOOR_29102019.html