גשר עבדאללה *

חורבותיו של גשר עבדאללה, 2007 צילום: עידו

גשר עבדאללה – King Abdullah Bridge ממוקם מספר קילומטרים צפונית לים המלח, כחמישה ק״מ דרומית ליריחו, כארבעה ק״מ מדרום לגשר אלנבי, בסמוך לאתר הישן של בית הערבה. זה הגשר הדרומי ביותר שהוקם על נהר הירדן.

הגשר בשלטון ממלכת ירדן

הגשר נבנה מבטון וקורות פלדה מעל נהר הירדן בתקופת שלטון ממלכת ירדן בגדה המערבית, לאחר מלחמת העצמאות. הוא היווה חלק מהכביש הראשי שקישר בין הגדה המערבית וירושלים לעמאן. הכביש נקרא ״כביש מספר 1״ בישראל ו״כביש 40״ בירדן. הגשר נקרא על שמו של עבדאללה (בן חוסיין) הראשון, מלך ירדן. גשר עבדאללה החדש, הוקם על ידי חוסיין מלך ירדן לזכר סבו שנרצח בירושלים בשל המדיניות הפייסנית שהוביל מול ישראל הצעירה. על קורות הברזל כתוב שהן מיוגוסלביה והגיעו דרך לטקיה ומשם לעמאן.

מלחמת ששת הימים

ב-7 ביוני 1967 פוצץ הגשר על ידי חבלנים מחטיבת הראל (חטיבה 10), ומאז לא שוקם ולא נעשה בו שימוש.

מחלוקת מורי דרך

יש מורי דרך שמספרים שהגשר פוצץ דווקא אחרי פעולת כארמה (1968). לדבריהם הגשר נהרס ביוני 67, אבל שוקם מחדש בהוראת משה דיין כחלק מתכנית הגשרים הפתוחים. אז הגיעה פעולת כראמה ובסופה פוצץ סופית. [לא מצאתי סימוכים לטענה זו.]

גשר עבדאללה, מבט ממערב למזרח צילום:Ori~
גשר עבדאללה, מבט ממערב למזרח
צילום: Ori~

מעבר הירדן לאחר חתימת הסכם השלום עם ירדן

כיום לא ניתן לחצות את הירדן על גבי הגשר מפני שחלקו הרוס. את מקומו תפס גשר אלנבי – Allenby Bridge, המשמש מאז חתימת הסכם השלום בין ישראל לירדן ב-1994 כמעבר גבול בין שתי המדינות. אם הגשר ישוקם בעתיד, זמן הנסיעה בין ירושלים לעמאן (عمان – רבת עמון) יהיה כ-45 דקות בלבד מאחר שהכבישים בשתי המדינות הם שני מסלולים בכל כיוון עם הפרדה.

גשר חוגים

אף שהגשר לא שוקם מאז מלחמת ששת הימים, מצאה לו ועדת השמות הממשלתית שם עברי, "גשר חוגים", על שם שמה הקודם של תנועת המחנות העולים, שחבריה הקימו את קיבוץ בית הערבה הסמוך.

ביקור בגשר

הגשר מצוי מזרחית לגדר המערכת, וביקור בו טעון אישור מראש של צה"ל וליווי של הצבא.

כביש 1

כביש 1 הוא כביש מהיר ראשי בישראל המחבר בין תל אביב, ירושלים, מעלה אדומים ויריחו ומוכר גם בשם "כביש ירושלים–תל אביב". הוא אחד משלושת הכבישים היחידים בארץ שחוצים אותה לכל רוחבה. שני הכבישים האחרים הם: כביש 25 (ים המלחדימונה) וכביש 57 (נתניה – טול כרם).

תוואי הכביש מבוסס על דרך עתיקה שהובילה מיפו לירושלים עוד מימי קדם, בנתיב יפו – רמלה (כביש 44) – לטרון (אמאוס) – שער הגיא – אבו גוש – ירושלים. בתקופות שונות הייתה דרך מעלה בית חורון הדרך הראשית לירושלים, מאחר שזו הייתה נוחה יותר לנסיעה, אגב טיפוס מתון, וללא צורך בחציית נחל שורק. עקב רצון הצליינים הנוצרים לעבור בדרכם באמאוס ניקופוליס, הפך זה עם הימים לדרך עיקרית.

כביש 40 ירדן

כביש מאזרק (במזרח) לעמאן ומשם ממשיך מערבה עד שמתחבר עם כביש 65 (כביש ראשי צפון-דרום המכונה ״כביש הים המלח״ לכל אורך הגבול המערבי של ירדן).

Route_40-HKJ יוצר:Nima Farid
Route_40-HKJ
יוצר:Nima Farid

מסלול מומלץ:

דיר חג'לה, בית הערבה, גשר עבדאללה (תלוי באישור צה"ל), קצר אל יהודסרטבאאנדרטת הבקעה, נסיעה על כביש אלון.

ביבליוגרפיה

  1. יוסף בן מתתיהומלחמת היהודים, (תרגום שמואל חגי), הוצאת ראובן מס.

  2. צבי אילןבקעת הירדן ומדבר שומרון,הוצאת עם עובדתשל"ג.

  3. עתיד בקעת הירדןהשארתה בריבונות ישראליתהקתדרה לגיאואסטרטגיהאונחיפה, 2006.

  4. http://yadlashiryon.gal-ed.co.il/vf/ib_items/7946/yarden.pdf

השאר תגובה

דילוג לתוכן
%d בלוגרים אהבו את זה: