מיתר – ميتار
מיתר היה היישוב הראשון בארץ שהוקם ביוזמה, ניהול ומימון עצמאיים, ללא מעורבות או תמיכה כספית של גוף ממסדי. ראשוני התושבים נכנסו לבתיהם בשנת 1984. מיתר שייכת ליישובי הלוויין (עומר, מיתר ולהבים), שהם שלושה מן היישובים, הנמצאים במרחק יוממות מבאר שבע. נכון לסוף 2016, למיתר דירוג של 8 מתוך 10, במדד חברתי-כלכלי – אשכול לשנת 2015.

יער מיתר – יער יתיר
מצפון ליישוב מיתר נמצא יער מיתר, המהווה חלק מיער יתיר. יער יתיר של קק"ל הוא היער הנטוע הגדול ביותר במזרח התיכון. דרך נוף יער יתיר (מיער מיתר ליתיר) מתחיל בפנייה הראשונה מזרחה, מצפון למיתר, בכביש 60 ליד ״גשר דבמבם״. דרך נופית יער יתיר סובבת את מיתר ומסומנת בכחול.

גדר ההפרדה שנבנתה בין הר חברון לצפון מזרח הנגב חשפה אתרי תרבות קדומים ולא מוכרים, והביאה ליצירתן של נקודות תצפית חדשות על הדרך בין יער מיתר ליתיר. לאורך הדרך נמצאות חורבת סירה, חורבת חירן, חורבת סירה, וחורבת יתיר. בהן נחשפו מתקנים חקלאיים, חורבות בית כנסת וכנסיות, מצודות, ומערות. מפת טיולים וסימון שבילים דרום השפלה ושולי הר חברון מס' 12. מסלול זה תואם לקטע ״דביר – יער מיתר – הר עמשא (מסלול 14) של שביל ישראל.
שי דרומי

צילום: www.shai-dromi.org.il
פרשת שי דרומי התרחשה ב-13 בינואר 2007, שבמהלכם ירה שי דרומי, חקלאי מחוות בודדים בנגב, גנבים שפרצו לחוותו. בסופו של דבר הוביל לחקיקת "חוק דרומי", שקבע הגנה מפני הרשעה פלילית בגין מעשים כמו אלה שביצע דרומי. דרומי זוכה על ידי בית המשפט מהאישום בהריגה.

גשר דבמבם
גרשון דובינבוים, שכונה דֶבַּמבַּם השתתף במבצעי העלאת מעפילים, בליל וינגייט, בליל הרכבות ובליל הגשרים בפיצוץ גשר אלנבי. דבמבם פיקד עלמחלקת פלמ"ח שנשלחה ליד מרדכי, ועל הפלוגה האחראית על ניר עם, גברעם ויד מרדכי. תפקידו היה ארגן את שיירות המשוריינים שהעבירו אספקה ליישובי הנגב הנצורים.
אנשי המיליציות הערביות בדרום הכריזו על פרס של 20,000 לא"י למי שיתפוס אותו, ועל פי סיפור נפוץ כינוהו "השד האדום" על שם צבע שיערו. בעקבות אישור הנסיגה שנתן לחברי יד מרדכי, ניטל ממנו הפיקוד על פלוגתו, והוא "הוגלה" מהגדוד השני של הפלמ"ח לגדוד התשיעי.

למחרת כיבוש באר שבע, ב-23 באוקטובר 1948 נשלח כוח משימה בפיקודו לפוצץ את הגשר על נחל חברון, כדי לבלום התקפת נגד אפשרית של כוחות הצבא המצרי והלגיון הירדני. במהלך הפעולה נפגע בבטנו ומת בתום יומיים. ביום הזיכרון לחללי צה"ל ב-2007 הונצח דבמבם בגשר לידו נפגע על נחל חברון צפונית ליישוב מיתר. הגשר נושא היום את שמו "גשר דבמבם". כל מטיילי שביל ישראל עוברים דרך הגשר. היישוב מיתר נושק לקטע משביל ישראל.

חורה
חוּרַה (حورة) שוכנת צפונית-מזרחית לבאר שבע, ודרומית ליישוב מיתר, על כביש 60. חורה הוקמה בשנת 1989 כחלק משבעת יישובי הקבע שהוקמו באזור הנגב: חורה, רהט, כסייפה, תל שבע, ערערה בנגב, לקייה ושגב שלום עבור השבטים הבדואים אבו אל-קיעאן ואל עטאונה.

צילום: Mike Leibsohn
מקור השם של היישוב חורה:
- השם נובע משמו של היישוב העתיק והפורח בזמנו "חור", שהיה קיים דרומית-מזרחית ליישוב בתקופה הביזנטית.
- בתנ"ך, חוּר הוא בן שבט יהודה, בנם של כלב בן חצרון ואפרת: "וַיִּקַּח לוֹ כָלֵב אֶת אֶפְרָת, וַתֵּלֶד לוֹ אֶת חוּר" (ספר דברי הימים א', פרק ב', פסוק י"ט). לפי המדרש, חור היה בנם של מרים הנביאה וכלב בן יפונה.

צילום: מיכאל יעקובסון
כרמים
כרמים שוכן בצפון הנגב, כקילומטר מערבית ליישוב מיתר -כ- 5 ק"מ מצומת שוקת. כרמים הוקם בשנת 1980 כקיבוץ של קיבוץ הארצי עם 75 חברים. הם כינוט את עצמם ״הקיבוץ הקטן ביותר בארץ״. קיבוץ כרמים עבר תהליך הפרטה רצינית. כיום הוא מתנהל כ'קיבוץ מתחדש'. בשנים האחרונות הקיבוץ שואף להופך ליישוב אקולוגי ופלורליסטי (מעורב), בו מתגוררים ביחד חילונים ודתיים. כרמים הוא הקיבוץ המעורב היחידי בארץ.
מקור שם הקיבוץ הוא ב״כרמים״ הגדלים באזור. בזמן העלייה לקרקע התברר כי האזור מתאים לנטיעת כרמים לגידול ענבי יין ולכן הוחלט ששמו של הקיבוץ יהיה כרמים.

צילום:Oyoyoy
גן הכרמים מציע אולם, גן אירועים, צימרים, חווית נופש בנגב הצפוני, לינה כפרית, ארוחות, מגוון סדנאות, ופיינטבול (לוחמה בכדורי צבע). בקיבוץ בית הארחה וחדר אוכל כשר – היכונו לאירוע! בית ההארחה מופעל על ידי חברת 'מטעמי הבית' – קייטרינג בדרום, המתמחה בקייטרינג כשר איכותי ובהפקת אירועים.
מכינת עמי-חי היא מכינה קדם צבאית מעורבת בקיבוץ כרמים. המכינה מיועדת לבוגרי כיתה י"ב בנות ובנים, חילונים דתיים ומסורתיים, מהמרכז ומהפריפריה, עולים וותיקים. חניכי המכינה בחרו לדחות את גיוסם בשנה לטובת שנה של לימודים, העמקת זהות, והכנה לשרות צבאי משמעותי. מכינת עמי-חי הוקמה בשנת 2000. תחילה המכינה התמקמה במושב ארגמן ובשנת 2008 עברה המכינה מבקעת הירדן אל קיבוץ כרמים שבצפון הנגב.
כרמית
כרמית הוא יישוב קהילתי בצפון הנגב המוקם בתחומי המועצה המקומית מיתר. בכרמית שותפות משפחות צעירות דתיות וחילוניות. בשלב הסופי מתוכנן היישוב לכלול 2,500 יחידות דיור על שטח של 4,500 דונם. כרמית ממוקמת בצמוד ליער כרמים שבצפון הנגב. היישוב כרמית צפוי להיות יישוב עם אוכלוסייה צעירה ובחתך סוציואקונומי דומה ליישובי הלווין בסביבה כגון עומר, מיתר ולהבים.

חורבת צלית
חורבת צלית (ח'רבת א-צלנתה) היא אתר ארכאולוגי במורדות הר חברון, צמוד לנחל אשתמוע וכ-1.5 ק"מ מדרום מזרח ליישוב מיתר. באתרשרידי מבנים מן התקופה הרומית ומחילות מסתור מתקופת מרד בר כוכבא.
סנסנה
סַנְסַנָּה היא יישוב קהילתי דתי בצפון הנגב. ברובו הממוקם ממזרח לקו הירוק, אך ממערב לגדר ההפרדה. הישוב ומשתייך למועצה אזורית הר חברון.

צילום: ד"ר אבישי טייכר
היישוב נקרא על שמה של עיר מקראית בשם סנסנה: "וְצִקְלַג וּמַדְמַנָּה וְסַנְסַנָּה" (ספר יהושע, פרק ט"ו, פסוק ל"א). כחלק מנחלת שבט יהודה, ושרידיה נמצאים כ-2 ק"מ מהיישוב. על פי ההשערות, נקראת העיר הקדומה על שם כיפת עץ התמר כפי שנכתב במגילת שיר השירים: "אָמַרְתִּי אֶעֱלֶה בְתָמָר אֹחֲזָה בְּסַנְסִנָּיו" ( שיר השירים, פרק ז', פסוק ט'). לכן בית הספר של הנכדים שלי נקרא מרכז למידה תמרים.
