מוזיאון ומכון לידיעת האזור – בית חיים שטורמן
בית חיים שטורמן הוא המוזיאון הראשון להתיישבות שהוקם בארץ ישראל (גם מוזיאון רוקפלר הוקם בשנת 1938). ב-1941, שלוש שנים לאחר מותו של שטורמן, נחנך בעין חרוד מכון ומוזיאון ‘לידיעת המולדת‘, בית להצגת את רוחה ודמותה של המולדת כפי שחיים שטורמן גילם באישיותו. המבנה בקיבוץ עין חרוד (איחוד) הוכרז אתר מורשת ישראל לשימור.
רבים מתלמידי ישראל ביקרו את העגל בעל שני ראשים. אני הייתי ביניהם. לאחרונה חזרתי לבית שטורמן והתרשמותי היתה שלילית. אני מצרף את ביקורתי לביקורת הציבורית שכבר הופיעה בעתונות.
תהילת העבר והתערוכות שעוצבו בסגנון מיושן בשנות החמישים-שישים של המאה שעברה אינם מצליחים היום לרגש את המבקרים שמספרם הלך ומתמעט. בגלל חוסר תקציב, מאבקי שליטה בהנהלה בין עין-חרוד איחוד, עין חרוד מאוחד, נציגי משפחת שטורמן והמועצה האזורית – נוצר משבר קשה שכמעט הביא לסגירת המקום. המוזיאון סובל ממצב תחזוקה ירוד. תערוכות הקבע הסובלות מהזנחה גדולה. תערוכות המתחלפות שאינן שומרות על רמה נאותה. מטרתו של הפוסט הזה לאפשר לכם להכיר את המוזיאון ולהחליט בעצמכם אם לכלול אותו במסלול סיור או טיול.
חיים שטורמן
קודם כל מיע היה חים שטורמן? חיים שטורמן – איש השומר, חבר ההגנה ושימש כאחראי הביטחון של קיבוצו, עין חרוד. בשנת 1938בימי מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט, יצאו חיים שטורמן לעמק בית שאן יחד עם חבריו אהרון אטקין והווטרינר ד"ר דוד מוסינזון לאיתור מקומות בהם ניתן יהיה להקים נקודות התיישבות חדשות. רכבם עלה על מוקש ושלושתם נהרגו במקום. לימים הוקם קיבוץ בשטח ששטורמן איתר שייקרא על שמו — קיבוץ מעוז חיים. הגן הלאומי, גן השלושה, הוא הסח'נה, נקרא על שמם.
למרבה הצער לא רק חיים שטורמן נפל. בני שלושת הדורות של משפחת שטורמן (חיים, משה הבן, וחיים הנכד) שנפלו במערכות ישראל. משה שטורמן נפל בקרבות מלחמת העצמאות בגלבוע. חיים שטורמן הנכד נפל בפשיטת הקומנדו הימי על האי גרין ב-1969. השיר הזה נכתב לזכרו.
שיבה / יוסף שריג
השיר "שיבה" נמצא בעיזבונו של יוסף שריג, שנפל בגולן במלחמת יום הכיפורים, כתוב על דף מחברת עם הקדשה לחיים שטורמן (הנכד).
לא צמאי מלחמה
אל הקרב הלכנו
אהבנו תמיד את הבית,
השמש, שדה הנפתח בנשמה
ושבנו עתה אליכם
פשוטים כתמיד
ורוח אין בנו.
התוכלו, רעים,
לחזק את אמא
במקומנו?
תערוכת נוף
- עדי נס מציג תצלומי צבע גדולי מימדים השואבים את השראתם מתוך הביוגרפיה האישית שלו. לטעמי תמונות העירום אינן מתאימות למוסד שרוב מבקריו הם ילדי בית ספר יסודי.
- גל וינשטין מבשל יצירות על בסיס קפה ועובש
- אהרון גלוסקא מצייר נופים ומדבריות בטכניקה ניוחדת של מים, פיגמנטים ודיו.
- מרב סודאי יוצרת עבודות מבוססות על נושאים אקטואליים בטגכניקה מעורבת של שמן , אקריליק, תפירה וריקמה.
תערוכת ״הידיד״ אורד וינגייט
תערוכת ה"ידיד" נוצרה כהוקרה לאורד צ‘רלס וינגייט על תמיכתו, ידידותו. בעין חרוד, התחיל סיפורן של פלגות הלילה המיוחדות בהנהגתו של אורד צ‘רלס וינגייט. וינגייט פיתח את שיטות הלחימה הייחודיות של גדעון ממנה סלל את משנתו הצבאית והמנהיגותית. עם לוחמי פלגות הלילה, בהגנה על קו צינור הנפט, הוא ישם תורת לחימה מודרנית, מפתיעה ונועזת. על פלגות הלילה פיקד חצי שנה.

טבע
לפי דברי שמואל סבוראי מקים המוזיאון, מטרת המוזיאון היא ״לחשוף, לאסוף ולאגור כל ידיעה וכל מוצג מועילים של פיסת מולדת זו, על הטופוגרפיה שלה, על מבנה שכבותיה הגיאולוגיות, על מחצביה וקרקעותיה למיניהם, על מימיהם החבויים בחיק האדמה ואלה ניגרים על פניה, על אקלימה ותנועת רוחותיה, על הצומח והחי אשר בה״.
אולם הטבע כולל פריטים מדעיים מרתקים ואוסף פוחלצים מרשים של חיות העמק, חיות משק ובר, זוחלים ועופות מכל המינים. מוקד עלייה לרגל עבור כל ילדי ישראל שצפו באוסף הפוחלצים הגדול, גור חזיר בר בפורמלין, גדי עם חמש רגליים, עגל עם שני ראשים (אחד פונה לאיחוד ואחד למאוחד), גמל עם שש דבשות, ופיל עם חמש חדקים.
אודיטוריום עטרה
האודיטוריום נקרא על שם עטרה קרול, אשתו של חיים, אמו של משה וסבתו של חיים הנכד. באודיטוריום מקרינים סרט על המוזיאון ועל משפחת שטורמן אשר שכלה את שושלת בניה במלחמות ישראל. האודיטוריום משמש גם להצגת סרט על הסביבה והדרכה.
הנצחה וזכרון
בחצר של בית שטורמן נמצא אתר זיכרון לבני עמק יזרעאל, אשר נפלו במערכות ישראל. את מפעל ההנצחה לחללי עמק חרוד, הקימו מיד כתום מלחמת השחרור בהצבת קיר זיכרון לנופלי העמק, מתקופת המאבק, טרם הקמת המדינה, ונופלי מלחמת השחרור. במוזיאון נערך אלבום בו הוקדש עמוד לכל אחד מהנופלים שכלל מעט מידע ותמונה. באלבום זה יכלו לדפדף מבקרי המוזיאון.
היסטוריה וארכיאולוגיה
בית שטורמן מציג תוכני נוף טבע וסביבה, ההיסטוריה של עמק יזרעאל ותולדות ההתיישבות היהודית במאה ה-20.
בשנת 1260, נערך קרב ג‘לוד ביןהממלוכים המוסלמים וכבין המונגולים, שנטו אותה שעה לנצרות. הרבה היסטוריונים רואים בו כקרב מכריע בתולדות המזרח ואולי בתולדות העולם בכלל.
בשנת 1870 רכשו בני משפחת סורסוק, בנקאי ערבי נוצרי בלבנון, מאת הממשלה הטורקית שטחים רחבי ידיים בעמק יזרעאל, שבחלקם עובדו על ידי אריסים ערבים אשר חיו לרוב בבקתות עלובות עשויות לבני חימר וטיט. העות׳מאנים סללו לכל אורך העמק מסילת ברזל מחיפה – עפולה – צמח – היא רכבת העמק, שנפתחה לשרות הקהל בשנת 1905. רכבת זו הייתה סעיף של הרכבת החיג‘אזית הגדולה, שתפקידה היה להסיע מוסלמים מערי החוף עכו וחיפה אל ארץ חיג‘אז ואל מכה ומדינה הקדושות. בראשית ההתיישבות היהודית בארץ בשנת 1890, נעשה ניסיון לקנות שטח אדמה בעמק אולם גזירות השלטון הטורקי הכשילו את הקנייה. אחרי מאמצים רבים הצליחה הקרן הקיימת לישראל לרכוש בשנת 1910 שטח אדמה ראשון (10,000 דונם) בעמק התיכון עליו נוסדה מרחביה הנקודה העברית הראשונה בעמק וכאן החלה ההתיישבות הציונית הקואופרטיבית בארץ ישראל.
בשנת 1921 הושלמה ע"י הקרן הקיימת, קניית 70,000 דונאם מאדמות העמק. באמצע שנות העשרים למאה, בידיים יהודיות ובידי הקרן הקיימת לישראל, 200,000 דונאם בערך, שהם כשני שלישים של העמק כולו. האוהלים הראשונים שהוקמו ליד מעיין חרוד בנקודה הראשונה של גדודי העבודה – הייתה עין חרוד.
המוזיאון מציג ממצאים ארכיאולוגיים מן הסביבה. באוסף הארכיאולוגיה מוצגים חשובים, וביניהם 75 אבני מיל מהתקופה הרומאית.
הסליק
ניתן לבקר בסליק מתקופת המנדט הבריטי (בתיאום מראש עקב צרכי אבטחה).
באוסף ההגנה כלי נשק נדירים. ליד אתר הזכרון מוצגים מרגמת דוודקה, תותח "נפוליאונצ'יק" ומשוריין.
ספריה: במוזיאון ספרייה בת 8,000 כרכים וכן ארכיונים.
כיצד להגיע: מצומת תל יוסף נוסעים לכיוון קיבוץ עין חרוד מאוחד ובהמשך חוצים ישר את מעגלי התנועה וממשיכים עד שרואים ביה"ס ומוזיאון מצד ימין. במקום חניה מסודרת.
כניסה בתשלום, חניה ללא תשלום, אין נגישות למוגבלים.
שעות פתיחה:
- א'–ה' 8:00-15:00
- ו' וערבי חג בתיאום מראש
- שבת 11:00-15:00
שפות הדרכה: עברית, אנגלית
טל׳: 04-6486328
דוא״ל: bh.shturman@gmail.com