מי שתיה בישראל
מקורות
מקורות – חברת המים הלאומית של ישראל, נוסדה בשנת 1937 במטרה לפתח את מערכות המים של המדינה. בין מייסדי מקורות: לוי אשכול, המהנדס שמחה בלאס, פנחס ספיר, ברל כצנלסון.

המוביל הארצי
מוביל המים הארצי, או כפי שהנקרא בתחילתו, "מפעל הירדן", הוא העורק הראשי של מפעל המים הארצי של מדינת ישראל. הפרויקטתוכנן ע"י "תה"ל" ובוצע על ידי "מקורות" והיה גדול מפעלי התשתית שנבנו בישראל. המפעל נועד להוביל מים מהכנרת וממקורות מים נוספים בצפון, לאזורי הדרום הצחיחים. המוביל הארצי מתחיל מהכנרת ואורכו כ-130 קילומטר. הנקודה הדרומית ביותר שמקבלת את מימיה מהמוביל היא מצפה רמון.
עוד בתקופת המנדט הבריטי, ד"ר וולטר קליי לאודרמילק. בשנת 1944 פרסם את ספרו "ארץ ישראל הארץ היעודה" ובו העלה אפשרויות פיתוח חקלאי של הארץ ושימוש במי הנהרות מצפון הארץ להשקיה בדרום. בעקבותיו הוכנו תוכניות על ידי ג'יימס בנימין הייס לפיתוח מי הירדן, הירמוך והליטני. הגשמת התוכנית התאפשרה רק לאחר מלחמת העצמאות. הפרויקט אושר בשנת 1954 ובנייתיו הסתיים בשנת 1964.
מצגת הדרכה באתר ספיר
סרטון הדרכה באתר ספיר
סרטון תדמית של המוביל הארצי
אתר ספיר
המוביל ליד הכנרת, ליד כרי דשא, שאיבת מי הכנרת חייבה את "מקורות" לחצוב בצלע הר ולהקים תחנת שאיבה בחלל שנוצר. תחנה זו – "תחנת ספיר" או אתר ספיר מעלה מי הכנרת ממפלס הנמצא מתחת לפני הים אל גובה של 44 מטר מעל פני הים – גובה הרמה של כ-250 מטר.
גיחון העמוד – מצפור צ׳רה
גיחון צלמון – צינור לחץ צלמון
תחנת צלמון
הנקודה הגבוהה ביותר במוביל הארצי
מנהרת עילבון (מנהרת יעקב)
מנהרת המים הראשונה
תעלת הירדן הפתוחה
לאחר השאיבה מהכנרת מוזרמים המים ל"תעלת הירדן הפתוחה", שאורכה 17 ק"מ, ומשם למאגר צלמון.
מאגר צלמון
במאגר צלמון נמצאת תחנת שאיבה נוספת המעלה את המים לגובה של 115 מטר מעל פני הים.
תעלת בית נטופה
תעלת בית נטופה, אורכה 17 ק"מ.
מאגר אשכול
"מאגרי אשכול", שבבקעת בית נטופה. ראה: מרכז המבקרים אתר אשכול

מנהרת שמרון – צינורות
צינורות ״108 באורך של 86 ק"מ
תחנת מנשה – מנהרת מנשה א׳ – מנהרת מנשה ב׳
לתחנת מצר-זאב
מצר-זאב שבראש העין, שם מתחבר "המוביל הארצי" עם קווי "ירקון נגב", שם מתפצלים המים לשני כיוונים: האחד לכיוון גוש דן ותל אביב והשני דרומה – עד לצפון הנגב.