ארמון משה – Mosse Palais *

Leipziger Platz North side Postsdamer Platz in background

ככה זה התחיל. ישבתי בקפה Al Teatro בקניון ברלין (Mall of Berlin), כהרגלי בכל ביקור שלי בברלין. הזמנתי שתיה קלה והתישבתי ליד החלון בשולחן עם שקע למטען לסלולרי שלי. צפיתי דרך החלון על הצד הצפוני של לייפציגר פלאץ. הדגל הקנדי חימם את ליבי כי אני חצי קנדי. בפארק באמצע הכיכר המתומנת עומד שריד של חומת ברלין. עיני התמקדו על כתובת על כותרת של בניין. לכל בנין בברלין יש סיפור יהודי.

לייפציגר פלאץ - הצפוני
לייפציגר פלאץ – הצפוני

ארמון משה – Mosse Palais

נסיתי להתקרב וקראתי Mosse Palais – כלומר ארמון משה. כאן קפץ לי הפיוז של הסקרנות. כאן יש סיפור!

 Mosse-Palais
Mosse-Palais

״ארמון משה״ הוקם על ידי המו״ל היהודי רודולף מוסה (1843-1920) והיה ביתו 1885-1881. שם נשמר אוסף האמנות שלו – Mosse Art Collection. בבעלותו של מוסה היו 130 עתונים. רודולף ואשתו אמילי היו נדבנים גדולים. הם הקימו בית חולים, מוסדות חינוך ואמנות בכל מרחבי גרמניה. רודולף היה בין מנהיגי הקהילה היהודית הריפורמית בברלין. ערך הבית בשנת 1928 היה 1.7 מליון מרק (השווים ל-6.1 מליון יורו בערך). המבנה במפואר והעשיר נהרס בהפגזות אוויריות ב-1945. המבנה שהיום עומד בלייפציגר פלאץ 15 הוקם ה1998. הוא היה הפרויקט הראשון של שיקום השכונה לאחר איחוד גרמניה מחדש ב-1990. המבנה החדש הוקם בין היתר בסיוע ה-(American Jewish Committee (AJC ומאכלס את משרדיו. Mosse-Palais מהווה הגבול הצפוני של הכיכר. תוכנית הרצפה של המבנה בצורת "H" עם כניסות מלייפציגר פלאץ (VoßstraßeVoßstraße 22 + Leipziger Platz 15). משפחת מוסה ברחה מגרמניה ב-1933. בשנים 1936-1945 ״ארמון משה״ אוכלס  על ידי האקדמיה למשפט גרמני. כמה עצוב. המבנה החדשד תוכנן על ידי נין למשפחת מוסה, Hans D. Strauch, מבוסטון.

Mosse-Palais_seen_from_Leipziger_Platz 1885 :Photo Franz Stoedtner , Royal Prussian Exhibition Institute

:Photo
Franz Stoedtner , Royal Prussian Exhibition Institute

קניון ברלין – Mall of Berlin

המחקר שלי אודות משפחת מוסה הוביל אותי לעוד סיפור מרתק אודות משפחת וורטהיים.

ג׳ורג׳ וורטהיים – Georg Wertheim הקים את Kaufhaus Werthheim בלייפציגר פלאץ ב-1897. החידוש שלו היה לכלול בחנות כל מה שאפשר לקנות ומיועד ללקוחות אמידים שעד כה נמנעו מלהיכנס למרכרזי קניות המוניים. החנות תוכננה על ידי אדריכל יהודי אלפרד מסל (שאמנם התנצר ב-1899). החנות הזו היה הפרויקט המפורסם ביותר של מסל ועקב הצלחתה מסל נאלץ לתכנן הרחבה כמה פעמים.

בכניסה לחנות היה פסל בגובה 6 מ׳ ״עבודה״ של לודויג מנזל. מעל הפסל היו ציורי קיר ענקיים של נמל עתיק על ידי מקס קוך ונמל מודרני על ידי פריץ גרקה. ב-1933 כמו כל כל העסקים בבעלות יהודית, משפחת וורטהיים נאלצה להעביר את בעלות החברה ל״ארים״. ב-1934 ג׳ורג׳ העביר את כל רכושו לאשתו ,Ursula, שלא היתה יהודיה. הנאצים טענו ש-department stores הם המצאה יהודית המיועדת לנצל לקוחות ״ארים״. ג׳ורג׳ וורטהיים פרש מן החברה ב-1937 ונפטר מדלקת ראות ב-1939. המבנה הישן נהרס בהפגזה ב-1943. אחרי מלחמת העולם השניה חברת וורטהיים גורשה ממזרח גרמניה ואילו במערב מניות החברה נרכשו על ידי Hertie-Konzern.

The lofty central hall of the store Department Store Wertheim in Berlin in 1900
The lofty central hall of the store
Department Store Wertheim in Berlin in 1900

המבנה החדש של קניון ברלין – Mall of Berlin עומד על השטח של וורטהיימר. KarstadtQuelle Group העביר את המגרש ליורשי משפחת וורטהים ועוד 88 מליון יורו פיצויים. המשפחה מכרה את השטח (22,000 מ״ר) בשנת 2006 בסכום של 75 מליון יורו. הבניה התעכבה עקב קריסת המגרש על מנהרת הרכבת התחתית U2. קניון ברלין כולל 270 חנויות בשטח של 30,000 מ״ר ו״food court״ הגדול ביותר בברלין נפתח ב-2014.

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: