מסלול
ארכיאולוגיה ונוף במרכז רמת הגולן: גמלא, מפך עיט, ציר המפלים, קצרין, הפארק התלמודי, קסם הגולן, אניעם, בריכתהקצינים, רוג'ום אל הירי (גלגל רפאים)
במרכז רמת הגולן אני מרגיש בבית כי בתי מתגוררת עם משפחתה החמודה באיזור הזה. בגמלא כבר ביקרתי. בסיור ניסע מגמלא למפל עיט על "ציר המפלים". במשך השנים, הבאתי את כל קרובי מחו"ל למפל עיט. פארק קצרין, מוזיאון העתיקות ומרכז המבקרים בקצרין מאד מומלצים. נכדתי הופיעה קיץ אחד בהמחזה תיירותית בפארק התלמודי. גם חזרתי עם אשתי לשם לבלות ביום ציור של עצי זית. יש מה לעשות ברמת הגולן. האם אמרת אניעם? מי שרעב שיכנס לשם לאחת משתי המסעדות הכשרות (אחת בשרית ואחת חלבית) – תשאירו לעצמכם זמן לטייל בין הסדנאות וסטודיואים של האמנים במקום.
לגבי ברכת הקצינים יש בעיה. יש כמה אתרים שקוראים להם בריכות קצינים: עין עלמין, עין ג'ילבון , בית המכס העליון, נחל חרמון ועוד. לצורך הכנת הסיור אתיחס לעין עלמין – המפורסם מבין בריכות הקצינים.
רוג'ם אל חירי, שהכרתי במסע "שביל הגולן" נמצא לא רחוק מן הנכדים שלי אך לדאבוני אל תצפו ל-Stonehenge כי המקום אינו מתוחזק.
גמלא (גמלא העתיקה ושמורת הטבע)
שמורת הטבע גמלא היא שילוב נפלא של נוף, טבע ושרידי עבר. בשמורה ריכוז ייחודי בקנה מידה עולמי של עופות דורסים, חלקם נדירים, על שטח מצומצם מחד, ומאידך המבנה הארכיטקטוני של בית הכנסת הקדום ביותר הידוע בעולם. בשעות הבוקר ממריאים הנשרים ובשעות הצהרים הם שבים לקניהם, כשהם מרחפים מעל לראשי המטיילים ממש.
קיים מצפור מיוחד שעומד על קצה המצוק ממנו ניתן לצפות בתעופת הנשרים. נוספה מערכת מצלמות בתצפית המאפשרת מעקב אחרי קינון בזמן אמת, בעונת הקינון (דצמבר עד אוגוסט), וצפיה בסרטונים מוקלטים לאורך כל השנה. ישנה אפשרות להדרכת קבוצות בתיאום מראש עם השמורה. ישנה גם הדרכה לקהל הרחב 3 פעמים ביום.
מעבר למצפור הנשרים, בגדה הצפונית של נחל גמלא, קיימת נקודת תצפית נוספת, המשקיפה על מפל גמלא. המפל, שמימיו נופלים מגובה של 51 מטרים, הוא המפל הגבוה בישראל. בדרך למפל ניצבת קבוצת דולמנים. דולמן הוא מבנה הבנוי משלוש אבני בזלת עצומות בצורת שולחן ששימש כמצבת קבר של נוודים שחיו בגולן לפני כ- 4,000 שנים.
שעון קיץ:
בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00
בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
מפל עיט
מטרים ספורים מפרידים בין הנוסעים בציר המפלים לבין מפל עיט המרשים, הנמצא באפיקו של נחל עיט. גשמי החורף מעשירים את המפל במים, בחורף אפשר ליהנות משלל רקפות ונרקיסים ובימי האביב להתבשם מפריחה צבעונית המלבלבת סמוך למפל. מפל עיט הוא אחד המפלים המרשימים בגולן. הוא נשפך אל קניון בזלתי עמוק שאורכו כ-4 ק"מ ומתנקז אל נחל יהודיה. מרפסת התצפית שמשקיפה לעבר המפל והנחל מאפשרת מבט מרהיב אל הקניון המדהים ואל עמודוני הבזלת במצוק הנחל.
הגישה למפל עיט נוחה ביותר בהשוואה לשאר מפלי הגולן, ובעיקר למפלים שלאורך ציר המפלים. המפל זורם בחודשי החורף והאביב, אולם גם בחודשי הקיץ והסתיו מומלץ לעצור ולבקר באתר.
באביב פורחים במצוק שיחים צהובים של חלבלוב מגובשש, שקד, עירית גדולה, נורית אסיה ומינים נוספים. כניסה ללא תשלום.
ציר המפלים
ציר המפלים נוצר כתוצאה מהתרחשות וולקנית כשהתפרצות געשית שהתרחשה לפני כשלושה מיליון שנה, כיסתה את אדמת הגיר הקדומה, ויצרה ערוצים וקניונים. המים הזורמים על רמת הבזלת מתנקזים למספר נחלים המובילים אותם מערבה לכינרת ולבקע הירדן. עם תנודות הקרע ושחיקת הסלע על ידי המים, נוצרה בליה בסלע הקשה והתוצאה: קניונים צרים ותלולים, מפלים גבוהים יפים למראה הנופלים בעוז לאורך הציר.
מפל עיט
לאחר כ-4 ק"מ פונים מערבה (ימינה) לפי השילוט למגרש חניה מסודר. שביל מסודר ונגיש מוביל לתצפית על המפל ולתחילת מסלול מעגלי שאורכו כ-500 מ'. נחל עיט הוא נחל אכזב הזורם מדי שנה לאחר הגשמים הראשונים, כשהקרקע רוויה, ואז מראהו משובב נפש ועיניים, עם זרימתו המתחזקת לאחר כל מערכת גשם.
מפל גמלא
לאחר כחמישה ק"מ נוספים, מגיעים אל שמורת גמלא. בוחרים במסלול המוביל אל מפל גמלא, שהוא הגבוה במפלי האיתן בישראל – 51 מטר. המסלול יפהפה במיוחד אחרי רדת הגשמים, משני צדיו שדות עשב ופרחים בשלל גוונים, ושדה דולמנים (קברי אבן גדולים) המשמש כעדות אילמת ומרשימה לתרבות בת 4,000 שנה. ערבות העשב הצפוף משמשות בית גידול למינים רבים של בעלי חיים, מהם אוכלי עשב – צבאים, חזירים, דורבנים ומהם טורפים – זאבים, תנים, שועלים, בעלי חיים שחלקם נעלמו כמעט מנופי הארץ האחרים. לאחר כ-45 דקות הליכה, ניתן להשקיף על המפל המרשים ועל ערוץ נחל גמלא, שמים זורמים בו כל השנה, ויופיו מתגבר שבעתיים במיוחד בעונות החורף והאביב.
אם אתם כבר בגמלא, מומלץ להגיע גם לתצפית הנשרים לצפייה במושבת הנשרים ועופות דורסים אחרים. שמורה בתשלום.
אחו נוב
חוזרים לציר המפלים (808) וממשיכים דרומה. עוברים את צומת דליות ואת רמת-מגשימים, נכנסים בכביש הגישה ליישוב חיספין ולאחר כ-100 מ' פונים שמאלה עם השילוט למגרש חניה מסודר.
שביל הליכה צר, מוביל את המטיילים דרך כרי העשב, האחו והביצה, אל כתמי הפריחה של צמחי הפקעת והבצל. היפה והנדיר מבניהם הוא אירוס הביצות, ששיא פריחתו בחודשים פברואר-מרס.
באוקטובר-נובמבר פורחים הסתווניות והכרכומים, ובדצמבר-ינואר פורחים נרקיס מצוי ועירית גדולה. יחד עם אירוס הביצות צומחים רומולאה סגלולית, עריוני צהוב ותורמוס ההרים. בבריכות, בשלוליות ובגומות המים משייטים ומלקטים מזון מינים רבים של ברווזים, עופות מים וחוף.
בחורפים גשומים במיוחד, חלקים של השביל מוצפים במים, אם כי הם ניתנים למעבר – כדאי להצטייד במגפיים.
חלק מהמסלול נגיש.
המפל הלבן
מפל נוסף לקינוח שגם ישלים את הסיור בציר המפלים הוא המפל הדרום-מערבי של נחל אל-על, הידוע בכינוי המפל הלבן, בשל אבן הגיר ממנה הוא גולש.
ביציאה מאחו נוב ממשיכים דרומה עד לישוב אלי-עד. בכניסה לישוב מצד ימין מגרש חניה מסודר, תצפית לעבר הנחל ועמדת שמע סולרית. כאן, ביום ללא גשם, תוכלו לצעוד למפל הלבן – מרחק של כ-2.5 ק"מ ותוכלו גם "רק" לצפות לעברו.
קצרין- העיר והמרכז התיירותי
קצרין, בירת הגולן, משלבת איזון הרמוני בין האדם, הטבע והפיתוח. מיקומה – בין נחל זויתן לנחל המשושים, אל מול נופי החרמון והכנרת ובסמוך לעיר התלמודית קיסרין – תרם רבות לעיצובה. מדובר במועצה מקומית המשתרעת על פני שטח של כ-12,200 דונמים. קצרין נמצאת צפונית לשמורת הטבע המקסימה של יער יהודייה והיא מרכז תיירותי ועסקי בגולן המהווה מוקד עבור כל יישובי הרמה. העיר נושאת את שמו של יישוב עברי עתיק ששכן במקום בשם קיסרין (ואשר שרידיו של בית הכנסת המקורי קיימים עד היום בקצרין). ממשלתה של גולדה מאיר החליטה על הקמתה של קצרין בשנת 1973. ארבע שנים מאוחר יותר, עלה על השטח גרעין. העירייה קצרין הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1979. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, גרים כיום בקצרין כ-8,000 תושבים.
הפארק התלמודי
פארק קצרין העתיקה: בפארק קצרין העתיקה אתם מוזמנים לצלול אל ימי המשנה והתלמוד בביקור חווייתי בבית הכנסת הקדום, בבית המגורים המשוחזר ובבית הבד. בחוויה התלמודית תהיו חלק מדרמה סוערת מתוך התלמוד המוקרנת על גבי 6 מסכים (במקום- שני סרטים לבחירה). צוות ההדרכה מציע שלל פעילויות לכל גיל ולכל עונה: סיורים מודרכים, 'הסעודה התלמודית', דריכת ענבים בגת ועוד.
מוזיאון עתיקות הגולן: במוזיאון עתיקות הגולן מוצגים אוצרותיה הארכיאולוגיים של רמת הגולן ומוקרן בו סרט על העיר גמלא אשר מרדה ברומאים. רוצים להטביע מטבע עתיק מגמלא במו ידכם? בואו למוזיאון!
קסם הגולן
במהלך חווית החושים המדהימה הזו, תחושו, בעזרת טכנולוגיה ייחודית, ברסיסי המפלים ובטיפות המים הניתזות אליכם ממי הירדן ומרטיבות את קצה אפכם, בקרירות הנעימה של הגלישה במורד החרמון, ברוח הנושבת תוך דאייה מעל צוקים וואדיות ותוך כדי צפייה בשבשבות אימתניות הסובבות בשדה פתוח.
תוכלו להריח ניחוחות פריחה מרעננים ותתגרו ממראות היין הניגר. ממראה התפוחים, הדובדבנים, הענבים, הזיתים ומשלל הפירות המשובחים. סרט, שכולו מראות, ריחות, התרגשויות והרבה אהבה לגולן.
אניעם
כפר האמנים באניעם מעוצב בסגנון מדרחוב אירופאי רומנטי, ובו פזורות גלריות של אמנים העובדים ויוצרים במקום, מסעדות ובתי-קפה.
ביישוב פועלים גם צימרים מפנקים, סדנאות אומן וגלריות נוספות להנאת המבקרים בכפר.
בריכת הקצינים
אל עלמין: בריכת הקצינים היפה והגדולה בגולן. אחד המקומות היותר מוכרים. בריכה גדולה וצלולה, מלאה כל השנה.
בריכת קצינים שמורה ובה מים זורמים ובריכה גדולה הניזונת משלוש נביעות. זרמי מים עושים ג'קוזי טבעי ומסביב חורשת אקליפטוסים עבותה.
נחשבת ובצדק לבריכת הקצינים השלמה והנקייה מבין שלושת הבריכות שקיימות.
במקום פחי אשפה ואל המקום מוליכה דרך עפר עבירה לכל רכב מדרום מזרח.
דרכי הגעה:
מצומת בית המכס נוסעים דרומה על כביש 888 כ 3 קילומטר, לאחר עיקול בכביש מבחינים בדרך עפר רחבה בצד ימין ולידה מבנה גדול. יורדים בשביל עם הרכב, הכביש מתעקל שמאלה וימינה, ניתן להבחין ממערב בבריכות דגים. ממשיכים בשביל עד שמגיעים לגוש עצים וצמחייה גדול. מחנים את הרכב ויורדים לבריכה במדרגות אבן בין עצי התאנה.
לרכב 4X4 יש להקיף את הצמחייה בשביל ההיקפי ולהגיע לבריכה מלמטה.
רוג'ום אל הירי (גלגל רפאים)
רוג'ום אל הירי, המבנה המגאליתי המרשים ברמת הגולן, מעסיק את החוקרים מאז גילויו לפני כעשרים וחמש שנים. למבנה עתיק זה (בן כחמשת אלפים שנה) יוחסו פונקציות מעניינות ומרשימות, שזכו לתימוכין מהשוואות לאתרים דומים ברחבי העולם, אך לכל הצעת-פירוש יש גם חסרונות, והאתר ומהותו הם עדיין בגדר חידה. השערות החוקרים מציעות שלושה כיוונים: א. מבנה פולחני; ב. מערכת שנועדה לתצפיות אסטרונומיות; ג. אתר קבורה.
ביבליוגרפיה:
1. משה ענבר, אבי דגני, ארץ הגולן והחרמון (2 כרכים), הוצאת משרד הבטחון, 1994.
2. רמת הגלן ואתריה, אריאל 50-51.
3. נתן שור, תולדות הגולן, הוצאת אפי מלצר, 2002.
4. מור דורון, הגולן ארץ הרי הגעש, הוצאת אקדמון, 1994.
5. בתי כנסת קדומים בגליל ובגולן, אריאל 52.
6. יוסף בן מתתיהו, מלחמת היהודים (תרגום שמואל חגי), הוצאת ראובן מס, 1993.
7. גוטליב שומכר, הגולן סקר תאור ומיפוי, אריאל, 126 – 127, 1998.
8. י' הירשפלד וג' סולר, 'המרחצאות הרומים של חמת גדר', ע' זהרוני (עורכת), דרך ארץ – עם חי בנופיו, תל אביב תשמ"ג, עמ' 213-209.
9. רות פלג, בנתיבות הגולן והחרמון, הוצאת יד בן צבי, 2010 .
ציוד: נעלי הליכה, ביגוד מתאים, אוכל ושתייה לכל היום.
הכנה לסיור במסגרת קורס מורי דרך תשע"ד (חופים) שלוחת חיפה
מדריך: ניר קינן